ΕΛΛΑΔΑ

Οι αγρότες αποφασίζουν για τις κινητοποιήσεις - Την Τρίτη οι ανακοινώσεις για τα μπλόκα

Οι αγρότες αποφασίζουν για τις κινητοποιήσεις - Την Τρίτη οι ανακοινώσεις για τα μπλόκα
Κινητοποίηση αγροτών στη Λάρισα EUROKINISSI

Για το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους θα αποφασίσουν αύριο Τρίτη (06/02) οι αγρότες, στην πανελλαδική σύσκεψη παρουσία εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νίκαια της Λάρισας, καθώς δεν ικανοποιούνται από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και προσανατολίζονται στη δυναμική κλιμάκωση των δράσεών τους.

Στο μεταξύ, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα κλιμάκωσης στην Πολιτεία, που υπόσχεται να ακούσει και να υλοποιήσει τα αιτήματά τους, στο μέτρο βέβαια του εφικτού.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, διαμηνύει ότι οι πόροι που έχει στη διάθεσή της δεν είναι ανεξάντλητοι, γι΄αυτό δεν εξετάζει αυτή την ώρα επιπλέον μέτρα στήριξης προς τους αγρότες.

«Ικανοποιούμε τα αιτήματα πάντα με γνώμονα τα δημοσιονομικά περιθώρια, αυτό που μπορούσαμε το ανακοινώσαμε», δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, εδώ και ημέρες έχει αναλάβει διαπραγματευτική δράση συνομιλώντας με εκπροσώπους των μπλόκων, ενώ άφησε «παράθυρο» περαιτέρω ενίσχυσης του αγροτικού κλάδου ανάλογα με τις ανάγκες και την πορεία των δημοσιονομικών, όχι άμεσα, αλλά σε οκτώ μήνες από σήμερα, μιλώντας στο Mega.

Σύμφωνα μάλιστα με το Open, το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείει μια συνάντηση με τους αγρότες, αφού πρωτίστως δει ποιες είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν αύριο, κατά την κρίσιμη πανελλαδική σύσκεψη.

Οι δύο «σκληρές» προτάσεις

Με δύο «σκληρές» προτάσεις, η μία να πάνε τρακτέρ στην Αθήνα για αποκλεισμό της Βουλής και η δεύτερη να κλείσουν συντονισμένα Εθνικές Οδοί, συσκέπτονται οι αγρότες στα μπλόκα του Πλατυκάμπου, της Καρδίτσας και των Τρικάλων ενόψει της αυριανής Πανελλαδικής σύσκεψης, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Στο μπλόκο των Nέων Μουδανίων επέστρεψαν οι αγρότες

Στο μπλόκο των Νέων Μουδανιών επέστρεψαν οι αγρότες της Χαλκιδικής, οι οποίοι το πρωί επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία με τρακτέρ στην πόλη Θεσσαλονίκης με κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Αστυνομικές δυνάμεις δημιούργησαν φραγμό στο ύψος του Λακκώματος για να εμποδίσουν την είσοδο των τρακτέρ στην πόλη.

Τελικά οι αγρότες αποχώρησαν από το Λάκκωμα και επέστρεψαν στο μπλόκο. Από το μεσημέρι η κυκλοφορία στη Θεσσαλονίκης-Ν.Μουδανιών διεξάγεται κανονικά.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας, Χρήστος Τσιπέλης, αντιπροσωπεία των αγροτών της Χαλκιδικής θα συμμετάσχει την Τρίτη στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας. Το απόγευμα θα συσκεφθούν στο μπλόκο των Μουδανιών για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Παρέλαση τρακτέρ στο κέντρο των Τρικάλων

Στους δρόμους βγήκαν νωρίτερα οι αγρότες και στα Τρίκαλα, όπου με περίπου 200 τρακτέρ κινήθηκαν στους δρόμους της πόλης με προορισμό το κτήριο της περιφέρειας.

Ξεκινώντας από την περιφερειακή οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων, στο Κολυμβητήριο Τρικάλων, κατευθύνθηκαν προς την αντιπεριφέρεια Τρικάλων όπου πραγματοποίησαν ομιλίες, ενώ επέδωσαν ψήφισμα στην αντιπεριφερειαρχη Χρύσα Ντιντή με τις διεκδικήσεις τους.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν επίσης φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς.

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα

Στο μεταξύ, κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στη Φλώρινα.

Νωρίτερα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στον σιδηροδρομικό σταθμό και αμέσως μετά μια πορεία μηχανοκίνητη μέχρι το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, ενώ έφτασαν με τα τρακτέρ τους και έως το τελωνείο Νίκης, στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Στις Σέρρες, οι αγρότες έκλεισαν συμβολικά για 15 λεπτά την Εγνατία Οδό, στον κόμβο του Στρυμωνικού. «Αυτό που καταφέραμε είναι να έχουμε ένα μπλόκο στον κόμβο του Στρυμονικού θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας» δήλωσε ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου.

Μαρινάκης: Καμία λογική σύγκρουση με τους αγρότες

Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και στις αγροτικές κινητοποιήσεις αναφέρθηκε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επαναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποια πρόσθετη δημοσιονομική παρέμβαση για τους αγρότες.

«Δεν υπάρχει καμία λογική σύγκρουσης με τους αγρότες, όπως το έκανε σαφές και ο πρωθυπουργός και η προσπάθεια θα συνεχιστεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε σχετική ερώτηση στο briefing των πολιτικών συντακτών.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι «οι παρεμβάσεις υπέρ των αγροτών δεν ξεκίνησαν με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών. Είναι δικαιολογημένη και μία αυξημένη ανησυχία των αγροτών στην περιφέρεια της Θεσσαλίας. Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει με πράξεις ότι είναι δίπλα σε κοινωνικές ομάδες, μιλάει ακούει, απαντάει στα αιτήματα, πάντα με ρεαλισμό. Ικανοποιούμε τα αιτήματα πάντα με γνώμονα τα δημοσιονομικά περιθώρια, αυτό που μπορούσαμε το ανακοινώσαμε. Όταν υπάρχει πλεόνασμα προσπαθούμε να ικανοποιούμε τα αιτήματα κοινωνικών ομάδων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξάλλου, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο πρωθυπουργός θα εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε.

«Η κυβέρνηση συμμερίζεται την ανησυχία των αγροτών»

Σε ερώτηση για το εάν επίκειται συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες, ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι «δεν γνωρίζω να έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση, όμως υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να συμμερίζεται πλήρως την ανησυχία των πολιτών, να προσπαθεί να ικανοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των επαγγελματικών ομάδων».

Ο κ. Μαρινάκης είπε ακόμη ότι ανοίγει «τα επόμενα 24ωρα η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις νέες ή επιπρόσθετες αιτήσεις πρώτης αρωγής προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες για τις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές. Το ποσό της αρωγής θα κυμαίνεται από 5.000 έως 10.000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα των ζημιών που έχουν υποστεί. Οι καταβολές πρώτης αρωγής σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις συνεχίζονται. Την Παρασκευή καταβλήθηκαν 795.000 ευρώ σε 240 φυσικά πρόσωπα και 7,7 εκατομμύρια ευρώ προς 600 πληγείσες επιχειρήσεις».

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι αθροιστικά μέχρι σήμερα «έχουν καταβληθεί 147,7 εκατ. ευρώ προς 43.512 νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες».

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της αντιπολίτευσης και δη αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο κ. Μαρινάκης κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αφήσει τα τρακτέρ και απαντήσει με σαφήνεια για το ποια είναι η θέση του κόμματος του έναντι των αιτημάτων των αγροτών τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ο τελευταίος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανέβηκε σε τρακτέρ αργότερα ως πρωθυπουργός επέβαλε φόρους στους αγρότες».

Μητσοτάκης: «Ακούμε και σεβόμαστε τους αγρότες»

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει αγροτικό μέτωπο. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής από την ενεργειακή/κλιματική κρίση, αλλά και λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών που επηρεάζουν καταλυτικά τον αγροτικό τομέα και τα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνολικότερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ