ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ανοιχτή σε διάλογο η κυβέρνηση αλλά όχι με κλειστούς δρόμους

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ανοιχτή σε διάλογο η κυβέρνηση αλλά όχι με κλειστούς δρόμους
Κινητοποίηση αγροτών στη Λάρισα ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΡΗΣ ΜΑΡΤΑΚΟΣ

Κάλεσμα διαλόγου απευθύνει η κυβέρνηση στους αγρότες ξεκαθαρίζοντας, όμως, πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί με καθεστώς κλειστών δρόμων. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι στη Λάρισα πανελλαδική σύσκεψη του κλάδου, στην οποία οι αγρότες καθορίζουν τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων.

Στην κυβέρνηση τηρούν στάση αναμονής για τις αποφάσεις των αγροτών και σχολιάζουν ότι αποτελεί πρόβλημα για την διεξαγωγή διαλόγου το γεγονός πως «οι αγρότες δεν έοχυν κοινά αίτημα ούτε και ενιαία εκπροσώπηση».

Επισημαίνουν, δε, ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διατηρήσει τους ίδιους πόρους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική στην Ελλάδα, όταν αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κατάφερε και έβαλε κάποιους φραγμούς σε ενίοτε «υπερβολικές απαιτήσεις» και προτάσεις των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων. Και συγκεκριμένα: Στο όνομα της αναζητούμενης και επιθυμητής οικολογικής μετάβασης της γεωργίας, να περιοριστούν πολύ οι εκτάσεις που καλλιεργούνται, να μειωθούν ενισχύσεις, να αυστηροποιηθούν οι τρόποι παραγωγής. Για όλα αυτά, για τα οποία σήμερα εν πολλοίς δικαιολογημένα διαμαρτύρονται οι Ευρωπαίοι αγρότες.

«Η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά ειδικά στον πρωτογενή τομέα πρέπει να γίνει με προσοχή και με μέτρο» καταλήγουν χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι αγρότες ξεκαθαρίζουν ότι τα έξι κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους, τα οποία, ωστόσο δεν είναι ενιαία.

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του έχει καταστήσει σαφές πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο με τους εργαζομένους του κλάδου, ενώ σε δήλωσή του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της συνάντησής του με τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα.

Ποιες προτάσεις βρίσκονται στο «τραπέζι»

Μεταξύ των προτάσεων, που βρίσκονται στο «τραπέζι» των αγροτών, είναι η συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με αποκλεισμό των Εθνικών Οδών και του Ισθμού της Κορίνθου, η κάθοδος στην Αθήνα με τρακτέρ και συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή.

Παράλληλα, προτείνεται το κλείσιμο μεγάλων τελωνείων (ήδη τρακτέρ είναι παραταγμένα στο μεθοριακό σταθμό της Νίκης, στη Φλώρινα), αλλά και δράσεις με τα αγροτικά μηχανήματα στα κέντρα των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας.

«Θα αποφασίσουμε από κοινού τις δράσεις μας, πώς θα χειριστούμε την κατάσταση μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που δεν μας ικανοποιούν. Γι' αυτό συνεχίζουμε με πρόταση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, για να βγούμε στην εθνική οδό με τα τρακτέρ» ανέφερε ο εκπρόσωπος των συνδικαλιστών αγροτών της Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, μιλώντας στο onlarissa, ενώ ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, Χρήστος Σιδηρόπουλος, προειδοποιεί πως αναμένεται οι πολίτες να δουν εικόνες αντίστοιχες των αγροτικών διαδηλώσεων που συμβαίνουν σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ