ΕΛΛΑΔΑ

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες - Ο κρυφός «άσσος» Μητσοτάκη, τα μηνύματα και οι προϋποθέσεις

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες - Ο κρυφός «άσσος» Μητσοτάκη, τα μηνύματα και οι προϋποθέσεις
ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ INTIME NEWS

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στις 12 το μεσημέρι είναι οι αγρότες, οι οποίοι παραμένουν στα μπλόκα, την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να δοθεί νωρίτερα η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ή μέρος αυτής στον αγροτικό κόσμο, εξετάζοντας παράλληλα ένα νέο «μίνι» πακέτο μέτρων. 

Όλα αυτά ένα 24ωρο πριν τη συνάντηση της Τρίτης (13/02), από την οποία θα κριθεί η περαιτέρω στάση του αγροτικού κόσμου και ενώ δεν υποστέλλεται η σημαία των κινητοποιήσεων.

Η στάση που θα κρατήσουν οι αγρότες το επόμενο χρονικό διάστημα θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την επικείμενη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, δηλώνουν ότι, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα παραμείνουν στους δρόμους κλιμακώνοντας τα μπλόκα.

Η κυβέρνηση ωστόσο, είναι διατεθειμένη να βγει «λευκός καπνός» από τη συνάντηση, εξετάζοντας ένα νέο «μίνι» πακέτο ενισχύσεων, χωρίς να εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά της χώρας, με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι δρόμοι θα παραμείνουν ανοιχτοί.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι, ωστόσο όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι δεδομένα», σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα».

«Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού, για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής», διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός.

«Όλοι προσβλέπουμε στην αυριανή συνάντηση. Πιστεύουμε ότι θα γίνει μέσα σε κλίμα διαλόγου και κατανόησης. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού, αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε περισσότερο είναι από το υστέρημα συνολικότερα των Ελλήνων πολιτών και της οικονομίας μας», δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης.

«Δεν προσερχόμαστε για φωτογραφία και καφέ με τον Πρωθυπουργό», λένε οι αγρότες

Αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου Ε65, από την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα, έχυσαν γάλα πάνω σε ζωοτροφές, διαμαρτυρόμενοι για το κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους.

«Απαιτούμε άμεση λύση, δεν προσερχόμαστε στον διάλογο για φωτογραφία με τον Πρωθυπουργό και καφέ», ανέφερε αγρότης στην ΕΡΤ.

Συμβολική συγκέντρωση στο τελωνείο των Ευζώνων πραγματοποίησαν οι αγρότες Παιονίας και Κιλκίς, διαμαρτυρόμενοι όπως υποστηρίζουν για τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές προϊόντων.

Αποκλεισμοί στα τελωνεία των συνόρων λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη

Με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην αυριανή συνάντηση των αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, οι αγρότες επιμένουν στα μπλόκα και προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα ότι η συζήτηση δε θα γίνει με τα «όπλα τους κατεβασμένα».

Οι αγρότες της Μακεδονίας προχωρούν σε κλείσιμο του δρόμου Φλώρινας – Θεσσαλονίκης στις 16:00 έως τις 17:00 στο κόμβο του Φιλώτα, ενώ θα πραγματοποιήσουν συνέλευση στο μπλόκο προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Η κοινή Επιτροπή Αγώνα του Νομού Ιωαννίνων οργάνωσε σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 πρωί έξω από το κτίριο του ΟΠΕΚΕΠΕ και της εφορίας και καλεί όλους τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στην συγκέντρωση.

Την ίδια στιγμή, τρακτέρ των αγροτών της Θεσπρωτίας παραμένουν παραταγμένα στην είσοδο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζουν από κοινού με αγρότες των Ιωαννίνων να ανοίξουν σήμερα τις μπάρες των διοδίων της Εγνατίας Οδού.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Σωκράτης Αλειφτήρας «περιμένουμε ο κ. Μητσοτάκης να δείξει έμπρακτα ότι κατανοεί τα προβλήματά μας και ότι είναι δίκαια τα αιτήματα που μας έχουν βγάλει στο δρόμο, άρα περιμένουμε να μας να μας δώσει αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, να μας κάνει μείωση στην τιμή της κιλοβατώρας και από εκεί και πέρα να κάνουμε συζητήσεις επί των τιμών των προϊόντων, οι οποίες θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, επί της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία έχει μειώσει τις επιδοτήσεις των αγροτών πάνω από 40 με 50% και φυσικά ένα χρονοδιάγραμμα για το πώς θα γίνει η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, τι ΕΛΓΑ θέλουμε να κάνουμε και πότε θα έχουμε έναν οργανισμό που θα ασφαλίζει πραγματικά 100% τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και στους κτηνοτρόφους θα ασφαλίζει τις απώλειες που έχουν από όλες τις νόσους».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, συνομιλίες έγιναν και με τη ΔΕΗ μέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε να ικανοποιηθεί μέρος των αιτημάτων των αγροτών που αφορά σε χαμηλότερη τιμή στο αγροτικό ρεύμα. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με πληροφορίες επετεύχθη και θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων από την Κυβέρνηση την Τρίτη. Την ανακοίνωση αναμένεται να κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός την ώρα που η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της ενόψει διαπραγμάτευσης.

Το σκηνικό όμως θυμίζει ναρκοπέδιο και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, ώστε καμία από τις δύο πλευρές να μην αποχωρήσει από το τραπέζι του διαλόγου.

Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η νέα ΚΑΠ.

Το ατού του πρωθυπουργού

Σταθερό το τιμόνι του πλοίου εν μέσω «θαλασσοταραχής» επιχειρεί να κρατήσει η Κυβέρνηση, ώστε να καταφέρει να περάσει από τα στενά των αγροτικών μπλόκων.

«Μπαράζ» συσκέψεων έλαβε χώρα εντός και εκτός Μαξίμου μέσα στο Σαββατοκύριακο ενόψει του κρίσιμου τετ α τετ του Πρωθυπουργού με τους αγρότες το μεσημέρι της Τρίτης και αυτό για να κλειδώσει το μίνι πακέτο πρόσθετων παροχών αλλά και για να γίνει η απαραίτητη ζύμωση με τα μπλόκα των αγροτών.

Το μέτρο της ταχύτερης καταβολής μέρους της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, ύψους 82 εκατ. ευρώ έχει κλειδώσει και θα δώσει περαιτέρω ρευστότητα στους αγρότες που τόσο την έχουν ανάγκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ