ΕΛΛΑΔΑ

Άρειος Πάγος για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου: Αποτελεί ευθεία και ανεπίτρεπτη παρέμβαση

Άρειος Πάγος για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου: Αποτελεί ευθεία και ανεπίτρεπτη παρέμβαση
Το κτήριο του Αρείου Πάγου (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ως ευθεία και ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης αναφορικά με τον χειρισμό συγκεκριμένων σοβαρών δικαστικών υποθέσεων, που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη, χαρακτηρίζει με απόφασή της η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στη χώρα μας σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη.

Με ισχυρή πλειοψηφία 49 έναντι 13 η Διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε, ότι τα αναφερόμενα στο επίμαχο ψήφισμα είναι αόριστα, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς αμεροληψία και χωρίς κάποια ανάθεση των ερευνών σε εθνική ή κοινοτική αρχή με αποτέλεσμα να αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα και τη συμμετοχή της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη έλαβε θέση σε κάθε αιτίαση του Ψηφίσματος, αντικρούοντας με την απόφασή της, ένα προς ένα τα σημεία του, που αφορούν σε σειρά υποθέσεων, όπως οι έρευνες για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, οι έρευνες για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, υποθέσεις διαφθοράς, χρηματοδότησης μέσων ενημέρωσης (η γνωστή λίστα Πέτσα), η έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και το ναυάγιο της Πύλου.

Ειδική αναφορά γίνεται στο Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου στη δικαστική μεταχείριση του Παναγιώτη Δημητρά που διώκεται από τις δικαστικές αρχές για σειρά έκνομων δράσεων, θέματα για τα οποία επίσης απασχολήθηκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος εισηγήθηκε το σύνολο των θεμάτων που θίγονται στο ψήφισμα και για την κάθε υπόθεση προέβη σε ειδική αιτιολόγηση.

Απαντώντας στις αιτιάσεις για μη παραπομπή σε έρευνα πολιτικών προσώπων για την υπόθεση των Τεμπών, ο κ. Λυμπερόπουλος ξεκαθάρισε, ότι η δικαιοσύνη έχει προχωρήσει σημαντικά τις έρευνές της σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ για τυχόν ευθύνες πολιτικών, τόνισε ότι δεν έχει καμμία αρμοδιότητα η δικαιοσύνη, καθώς από το ελληνικό Σύνταγμα η εν λόγω αρμοδιότητα για τους πολιτικούς έχει ανατεθεί αποκλειστικά στη Βουλή.

Αναφορικά με τις σφοδρές επικρίσεις που διατυπώνει το Ψήφισμα για τους χειρισμούς στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, τόσο για τις έρευνες, όσο και για τη στοχοποίηση του Χρήστου Ράμμου, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, ο κ. Λυμπερόπουλος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών τις υποδείξεις του Ψηφίσματος για την έρευνα που είναι σε εξέλιξη, όπως και τις αιτιάσεις του για την ανάθεση σε ανώτατο εισαγγελέα των ερευνών.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Λυμπερόπουλος χαρακτήρισε ως ευθεία και ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο της ελληνική δικαιοσύνης τις αιτιάσεις του Ψηφίσματος για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, καθώς όπως ανέφερε, έχουν ήδη δικαστεί και καταδικαστεί οι δράστες σε πρώτο βαθμό και η δευτεροβάθμια δίκη διεξάγεται τώρα στο Εφετείο, ενώ ανάλογη θέση έλαβε και στις αιτιάσεις για την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβαζ, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι η δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση, ότι ήδη έχουν απολογηθεί εμπλεκόμενοι και έχουν υπάρξει προφυλακίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Λυμπερόπουλος αναφέρθηκε επίσης στις αιτιάσεις του Ψηφίσματος ότι η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων διορίζεται από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι αυτό προβλέπει το Σύνταγμα, το οποίο ισχύει με τη βούληση του ελληνικού λαού και ότι η σχετική διαδικασία επιλογής γίνεται σε τήρηση του Συντάγματος με όρους νομιμότητας, τονίζοντας ότι οι αστήρικτες αναφορές στο Ψήφισμα εμφανίζουν την ελληνική δικαιοσύνη ως υποχείριο της πολιτικής.

Επίσης κατά πληροφορίες ο κ. Λυμπερόπουλος απέκρουσε ως αόριστες και ατεκμηρίωτες τις αιτιάσεις για τις έρευνες στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, σημειώνοντας ότι επιχειρείται με το Ψήφισμα ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών.

Ως προς τα ζητήματα αντιμετώπισης των θυμάτων βιασμού και σεξουαλικής βίας, ο κ. Λυμπερόπουλος τόνισε ότι οι εισαγγελικές αρχές επιλαμβάνονται κάθε καταγγελίας, υπάρχει ειδικός εισαγγελέας ανηλίκων και η εισαγγελική αρχή ορίζει εισαγγελείς για τον χειρισμό ειδικά θεμάτων για ανήλικα, υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και trafficking.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισηγητής αρεοπαγίτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ψήφισμα υιοθετεί αμφισβητούμενα δεδομένα και συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί χωρίς τεκμηρίωση με την παράθεση ψευδών και μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών και κατέληξε ότι όλα αυτά πλήττουν τη δικαιοσύνη, καθώς όπως τόνισε, είναι δυνατόν να εγκατασταθεί στους πολίτες και τα κοινοτικά όργανα η εντύπωση ότι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί εξ αιτίας διαφθοράς που περιλαμβάνει και το δικαστικό σώμα.

Σημειώνεται ότι η μειοψηφία των 13 αρεοπαγιτών είχε τη γνώμη ότι το θέμα είναι πολιτικής φύσεως και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ