ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Έτσι θα γίνει η μετάβαση στην Αθήνα - Τα τρακτέρ, οι «εκδρομείς» και το πλάνο της ΕΛ.ΑΣ

Αγρότες: Έτσι θα γίνει η μετάβαση στην Αθήνα - Τα τρακτέρ, οι «εκδρομείς» και το πλάνο της ΕΛ.ΑΣ
Μικροί και μεγάλοι από το κίνημα των αγροτών δηλώνουν έτοιμοι για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους ILIALIVE.GR ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Πυρετωδώς προετοιμάζονται οι αγρότες για την κάθοδο στο κέντρο της Αθήνας την Τρίτη (20/2) με τον αριθμό των τρακτέρ που θα συνθέσουν τον κομβόι να ξεπερνάει τα 150 με βάση τις νεότερες πληροφορίες. Την ίδια ώρα, με ΚΤΕΛ από όλη τη χώρα, θα μεταβούν πολλοί αγρότες στην Αθήνα, καθώς αναμένεται να ξεπεράσουν τους 5.000. 

Τις τελευταίες ώρες, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι οργανώνουν την κάθε λεπτομέρεια για την ομαλή είσοδό τους στην πρωτεύουσα εν όψει του τεράστιου συλλαλητηρίου, έχοντας και στο πλευρό τους εργατικά συνδικάτα, φοιτητές και μαζικούς φορείς της Αττικής.

Στις περισσότερες περιοχές τα συντονιστικά όργανα των αγροτικών συλλόγων έχουν συνεδριάσει και αποφάσισαν για τα μεταφορικά μέσα τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για την κάθοδό τους στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, οι αγρότες θα ξεκινήσουν την Δευτέρα από τα δύο κεντρικά μπλόκα, της Καρδίτσας (Ε65) και του Πλατυκάμπου. Το πρωί της Τρίτης τα μπλόκα μαζί με τους αγρότες όλης της χώρας θα ξεκινήσουν με προορισμό την Αθήνα, όπου στις 18:30 έχει οριστεί συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Νωρίτερα, στις 17:30, θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση στην Ομόνοια.

Οι προσυγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες για το απόγευμα (στις 5.30 μ.μ.) ως εξής:

  • Ομόνοια: Ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων στα Τρόφιμα – Ποτά, στο Φάρμακο, στον Τύπο – Χαρτί και τη Κλωστοϋφαντουργία, Σωματεία Εργαζομένων στην Ενέργεια, στο Νερό και στη Χημική Βιομηχανία, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.
  • Πλατεία Σανταρόζα (απέναντι από REX): Σωματεία εργαζομένων σε Τηλεπικοινωνίες, Ταχυμεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Ομοσπονδία και σωματεία Λογιστών – Ελεγκτών, Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Σωματεία Καλλιτεχνών, Σωματεία Καθαριστών – Καθαριστριών.
  • Προπύλαια: Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, Σύλλογοι Φοιτητών. Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας και της Εκπαίδευσης. Σύλλογοι Σπουδαστών Κατάρτισης
  • Σύνταγμα: Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Ομοσπονδία και Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματεία στις Κατασκευές, Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Ναυτεργατικά Σωματεία, Σωματεία Λιμενεργατών και εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες, μαζικοί φορείς Νοτίων και Ανατολικών Προαστίων, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Συσκέψεις επί συσκέψεων στην ΕΛ.ΑΣ

Στην υπηρεσιακή σύσκεψη που έγινε το πρωί της Κυριακής υπό την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., συζητήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο, δηλαδή ο τρόπος που οι Αρχές θα διαχειριστούν την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα με τρακτέρ και λεωφορεία. Στόχος είναι, όπως λένε αστυνομικές πηγές, το συλλαλητήριο να γίνει ομαλά και να μην διαταραχθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, η οικονομική και κοινωνική ζωή στην πρωτεύουσα. Μέριμνα θα ληφθεί και για συγκεκριμένο χώρο για να σταθμεύσουν τα οχήματα που θα έρθουν στην Αθήνα.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην κυβέρνηση

Στο Μαξίμου το θερμόμετρο έχει ανέβει ενώ συνεχείς είναι οι υπηρεσιακές συσκέψεις στο αρχηγείο της Αστυνομίας για τα μέτρα που θα ληφθούν την Τρίτη (20/02). Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν θα επιτραπούν ανεξέλεγκτες μετακινήσεις τρακτέρ στην πρωτεύουσα, ενώ θα υπάρχει και αστυνομική συνοδεία στα οχήματα των αγροτών, τόσο στη διαδρομή από τα μπλόκα μέχρι και την πρωτεύουσα, και το αντίστροφο.

Βορίδης: Ικανοποιήσαμε τα περισσότερα αιτήματα

Η πολιτική ηγεσία από την πλευρά της δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο, όποια στιγμή το θελήσουν οι αγρότες. Από την ακριτική Φλώρινα, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις, λέγοντας: «Το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των αγροτών έχει ικανοποιηθεί. Θα θέλαμε να ικανοποιήσουμε το σύνολο αλλά δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να το κάνουμε.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών ξέρει ότι αυτή η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί – και το έχει αποδείξει – προκειμένου να σταθεί κοντά στους αγρότες και να συνεχίσουν να παράγουν», βελτιώνοντας, μεταξύ άλλων, και το εισόδημά τους, τόνισε εξ άλλου. Αυτά που είχαμε να πούμε ως κυβέρνηση τα έχουμε πει, αλλά από εκεί και πέρα, φυσικά κάθε κλάδος και κάθε τάξη έχει το δικαίωμα, μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, να εκφράζει και να διατυπώνει τα αιτήματά της».

Τρίωρος αποκλεισμός της Εγνατίας

Εν τω μεταξύ, σε νέους αποκλεισμούς προχώρησαν οι αγρότες επί της Εγνατίας οδού, στη Χαλκιδική και την Ημαθία. Συγκεκριμένα στις 6.00 το απόγευμα της Κυριακής, ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής απέκλεισαν την Εγνατία οδό και από τις δύο πλευρές, στο ύψος του κόμβου των Μουδανιών, ενώ στην Ημαθία αποκλεισμός της Εγνατίας έγινε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα, με μπλόκο των αγροτών στο κόμβο του Νησελίου.

Οι αγρότες πραγματοποίησαν πεζή διαμαρτυρία, ενώ η κυκλοφορία στην Εγνατία οδό και στις δύο περιοχές θα αποκατασταθεί μετά τις 8 το βράδυ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ