ΕΛΛΑΔΑ

Ολονύχτια «πολιορκία» με τρακτέρ στο Σύνταγμα - Οι επόμενες κινήσεις των αγροτών

Ολονύχτια «πολιορκία» με τρακτέρ στο Σύνταγμα - Οι επόμενες κινήσεις των αγροτών
Πλάνα από το συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ / EUROKINISSI

Την ικανοποίηση των βασικών τους αιτημάτων ζήτησαν από την κυβέρνηση χιλιάδες αγρότες οι οποίοι συγκεντρώθηκαν την Τρίτη στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο του πανελλαδικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας.

Μάλιστα, οι αγρότες αναμένεται να αναχωρήσουν στις 11 το πρωί της Τετάρτης, καθώς θα παραμείνουν στο Σύνταγμα όλο το βράδυ με τα τρακτέρ. Στο μεταξύ, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα συνεχίσουν να ισχύουν γύρω από κεντρικούς άξονες της πρωτεύουσας.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., 6.500 διαδηλωτές, αλλά και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Επιπλέον, αγρότες από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με 112 λεωφορεία.

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες ζήτησαν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρέλαιου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί, μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.

Μιλώντας για το αγροτικό ρεύμα θέλουν, όπως είπαν, η τιμή κιλοβατώρας να πέσει τα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Επίσης, σημείωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».

Στάθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένα «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εργάζονται από τρίτες χώρες. «Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, που βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;» αναρωτήθηκαν.

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Σε αναφορά τους για την ΚΑΠ, οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση», τονίζοντας ότι επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».

Οι αγρότες μιλούν στο CNN Greece: «Είμαστε στο δρόμο εδώ κι ένα μήνα και θα συνεχίσουμε»

Την Πέμπτη κρίνεται το μέλλον των μπλόκων

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Πάντως, όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα συζητηθούν όπως είπαν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από την κακοκαιρία Daniel.

«Ο αγώνας θα συνεχιστεί αν δεν βρεθούν λύσεις στα προβλήματά μας»

«Εάν δεν βρεθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας, κατά την ομιλία του στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Ανέφερε για ακόμη μια φορά τα κύρια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ.

«Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες» είπε.

Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, ο κ. Τζέλας είπε ότι θα πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υπογραμμίζοντας ότι «το απαιτούμε και θα το κερδίσουμε».

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται, όπως επισήμανε, και η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων. «Μέσα από κάτι τέτοια θα μπορέσουμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα» τόνισε.

Ζήτησε ακόμη μια φορά να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, ενώ σε αναφορά του για την ΚΑΠ, υπογράμμισε ότι δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» απαιτώντας την επαναφορά του «πρασινίσματος».

«Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι. Φεύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας» κατέληξε.

Με καπνογόνα οι αγρότες στο Σύνταγμα

Νίκος Ραζής / CNN Greece
Νίκος Ραζής / CNN Greece

«Εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά»

Ελληνες γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι από τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Εύβοια αλλά και την Πελοπόννησο και την Κρήτη έφτασαν στο Σύνταγμα με τα τρακτέρ τους αλλά και με πούλμαν και πλοία.

Μπροστά από το Κοινοβούλιο, η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας ήταν γεμάτη από τρακτέρ και επαγγελματικά οχήματα και ο κόσμος πολύς, αφού στους διαδηλωτές είχαν προστεθεί ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων από δεκάδες τομείς, που βρέθηκαν στο Σύνταγμα για να συμπαρασταθούν στους αγρότες, τους οποίους υποδέχτηκαν με το σύνθημα: «Εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά».

Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece
Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece
Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

«Θέλουμε όλο τον κόσμο μαζί μας» - Τι δήλωσαν αγρότες στο CNN GREECE

Σε δηλώσεις τους στην κάμερα του CNN GREECE πριν το μεγάλο συλλαλητήριο, οι αγρότες εξέφρασαν την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα, ζητώντας από την κυβέρνηση να «σκύψει» πάνω από τα προβλήματά τους.

Ζήτησαν δε από τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό τους.

«Θέλουμε τον κόσμο όλο μαζί μας» τόνισε νωρίτερα στην κάμερα του CNN Greece ένας αγρότης από την Αμφίκλεια, ενώ ένα άλλος επισήμανε πως «τα αιτήματά μας είναι δίκαια». Πέρα από το κόστος παραγωγής, την ακρίβεια, και τα καύσιμα, αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των φυτοφαρμάκων, «που χρησιμοποιούνται αλόγιστα και χωρίς ευρωπαϊκές προδιαγραφές στις τρίτες χώρες από τις οποίες εισάγουμε, ενώ οι Ελληνες παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να συμμορφωθούν με τις απαραίτητες αλλά ασύμφορες ευρωπαϊκές οδηγίες», όπως είπε.

Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece
2.jpg
Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι μίλησε σην κάμερα του CNN Greece και ο κ. Παναγιώτης Κουτσομίχος από τον Φενεό της Ορεινής Κορινθίας. «Ο κλάδος μας απειλείται με αφανισμό, η κυβέρνηση να σκύψει πάνω από τα προβλήματά μας, γιατί η μελισσοκομία γονιμοποιεί το 80% της φύσης».

O Παναγιώτης Κουτσομίχος, μελισσοκόμος από τον Φενεό της Ορεινής Κορινθίας / Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Νωρίτερα βρέθηκε στο Σύνταγμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του Κ.Κ.Ε. Δημήτρης Κουτσούμπας.

429013539_1103523194306473_3838823253587258205_n.jpg
Ο πρόεδρος που ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης δίπλα στα τρακτέρ. / Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Τα τρακτέρ έξω από τη Βουλή - Το χρονικό της «απόβασης»

Οι πρώτες πορείες αγροτών ξεκίνησαν από την Ομόνοια με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα. Συγκεκριμένα αγρότες από τα μπλόκα Καρδίτσας, Αγιάς, Φθιώτιδας, της Εύβοιας, της Αταλάντης και της Μεσσηνίας έφθασαν προς το Σύνταγμα μέσω της Πανεπιστημίου.

11.jpg
Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Το «παρών» έδωσαν και οι αγρότες της Κρήτης οι οποίοι έφτασαν στην πρωτεύουσα με πλοία της γραμμής. «Δεν κάνουμε πίσω», είπαν χαρακτηριστικά.

Πρώτοι έφθασαν στο κέντρο οι αγρότες της Εύβοιας, οι οποίοι συναντήθηκαν με μια ομάδα αγροτών από την Κρήτη που έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, έτοιμοι για την κινητοποίηση με πανό και συνθήματα.

Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Οι αγρότες του Ηρακλείου και των Χανίων συναντήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε2, δίνοντας ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο.

Νωρίτερα, από τη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία με πούλμαν, αλλά και από τη Βοιωτία με τρακτέρ έφτασαν στην Αθήνα οι αγρότες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ