ΕΛΛΑΔΑ

ΕΚΑ: Κήρυξε 24ωρη απερργία στις 28/2 - Διεκδικεί αυξήσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

ΕΚΑ: Κήρυξε 24ωρη απερργία στις 28/2 - Διεκδικεί αυξήσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Το θέμα της ακρίβειας, αλλά και η ανάγκη για αύξηση των μισθών, τέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, στην οποία μίλησαν εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Κώστας Κουλούρης, η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε, προέκυψε μέσα από την ανάγκη της κοινωνίας, των εργαζομένων και των καταναλωτών, να ενημερωθούν κατά τρόπο έγκυρο, επιστημονικό και χωρίς υπερβολές και ωραιοποιήσεις, για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, «που μηδενίζουν το οικογενειακό εισόδημα της μέσης Ελληνίδας και του μέσου Έλληνα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κουλούρης τόνισε ότι τα συνδικάτα αγωνίζονται με κάθε μέσο που διαθέτουν, χωρίς ιδιοτέλεια και συμφέροντα, προκειμένου να υπάρξει ένα ανάχωμα στις συνέπειες αυτής της ζοφερής κατάστασης.

Σύμφωνα τον κ. Κουλούρη, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας έχει θέσει στο επίκεντρο της δράσης και των διεκδικήσεών του για το επόμενο διάστημα τις αυξήσεις των μισθών, τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πάταξη της αισχροκέρδειας και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

24ωρη παναττική απεργία

«Για τον λόγο αυτό, προκηρύξαμε 24ωρη παναττική απεργία την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024» σημείωσε ο κ. Κουλούρης, επισημαίνοντας ότι οι δράσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο διεκδικήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), η οποία προκήρυξε γενική απεργία στις 17 Απριλίου 2024.

«Τα συνδικάτα καταγγέλλουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με βασικό σύνθημα "η ακρίβεια στον Θεό-οι μισθοί στα τάρταρα-θέλουμε πραγματικές αυξήσεις-θέλουμε πίσω τις συλλογικές μας συμβάσεις και τα θέλουμε τώρα"» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουλούρης.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κατάσταση με την ακρίβεια έχει ξεφύγει, εξαϋλώνει το εισόδημα των εργαζομένων και οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις ανέχειας τους χαμηλά αμειβόμενους μισθωτούς, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και, γενικότερα, τους πλέον ευάλωτους.

Οι κύριες διεκδικήσεις

Ο κ. Κουλούρης απαρίθμησε τις κύριες διεκδικήσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

  • «Η πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.
  • Η ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Ανάπτυξης και των Περιφερειών για τον γρήγορο, άμεσο και αποτελεσματικό έλεγχο των πρακτικών αισχροκέρδειας.
  • Η μείωση του ΦΠΑ για έναν χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών, όπως το βρεφικό γάλα, το παστεριωμένο γάλα, τα δημητριακά, το τυρί, τα αλλαντικά, το κοτόπουλο, το χοιρινό, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα λαχανικά, οι βρεφικές πάνες, τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και τα απορρυπαντικά.
  • Η αύξηση των μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
  • Η επαναφορά του δώρου των εορτών και του επιδόματος αδείας στα προ μνημονίων επίπεδα για τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
  • Ο υπολογισμός του χρονικού διαστήματος 2012-2023 για την προσαύξηση του μισθού των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, λόγω των τριετιών.
  • Η άμεση επαναφορά του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και η αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου.
  • Οι εντατικοί έλεγχοι για την προστασία των εργαζομένων από τα εργατικά ατυχήματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ