ΕΛΛΑΔΑ

Απογευματινά χειρουργεία: Ξεκινούν την Τρίτη παρουσία Γεωργιάδη και Θεμιστοκλέους

Απογευματινά χειρουργεία: Ξεκινούν την Τρίτη παρουσία Γεωργιάδη και Θεμιστοκλέους
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αύριο Τρίτη (12/03) κάνουν πρεμιέρα τα απογευματινά χειρουργεία και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους θα δώσουν το παρών.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάριος Θεμιστοκλέους θα παραστούν στα πρώτα απογευματινά χειρουργεία που θα πραγματοποιηθούν στις 16:00 στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» και στις 17:00 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ».

Όπως δήλωσε μάλιστα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» έχει τη μεγαλύτερη αναμονή σε τακτικά χειρουργεία. «Από τα 125 νοσοκομεία της χώρας μόνο 5 δήλωσαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνουν απογευματινά χειρουργεία. Σε κλινικές είμαστε πλέον πάνω από 150 που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον. Είναι μια μεταρρύθμιση που θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί, αλλά μέσα σε αυτή την εβδομάδα ξεκινάνε στον Ευαγγελισμό και στο Γεννηματάς, και ακολουθούν το ΑΧΕΠΑ, το Ιπποκράτειο, το Αττικόν, το Γενικό Kρατικό Νίκαιας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας για μεταρρύθμιση που «χρειάζεται χρόνο».

Εφαρμογή στα κινητά για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε: «Η ύπαρξη του μεγαλύτερου δικτύου φαρμακείων από όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι ευλογία για την Ελλάδα. Τα φαρμακεία μπορεί να αποτελέσουν κρίσιμη παράμετρο στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους συμπολίτες μας. Εγώ τα θεωρώ απολύτως συμμάχους μας στην προσπάθεια αυτή. Η εφαρμογή ήδη δουλεύει. Οι φαρμακαποθήκες είναι συνδεδεμένες ηλεκτρονικά και παρακολουθούμε τα αποθέματα φαρμάκων στην χώρα σε πραγματικό χρόνο. Ο στόχος είναι να μπορεί να υπάρχει και εφαρμογή στο κινητό που να σου λέει τη διαθεσιμότητα την φαρμάκων χωρίς να σου λέει ονόματα εταιρειών και προσωπικά δεδομένα αλλα μπορείς να μαθαίνεις αν υπάρχει το φάρμακο ή όχι».

«Πάνω από 150 νοσοκομεία οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία»

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ότι «πάνω από 150 νοσοκομεία δήλωσαν πως οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία. Άρα, έχουν το αναγκαίο προσωπικό για να κάνουν απογευματινά χειρουργεία», σημείωσε.

«Τα πρώτα τέσσερα χειρουργεία που θα γίνουν την Τρίτη είναι άνθρωποι που έσπευσαν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των απογευματινών χειρουργείων, γιατί αναμένουν να χειρουργηθούν από το 2020», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι πρόκειται «για τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία που γίνονται μετά από 40 χρόνια, γιατί για πρώτη φορά τα συζητήσαμε και τα νομοθετήσαμε το 1992».

Επίσης, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που έχει τις μεγαλύτερες ελλείψεις αναισθησιολόγων στη χώρα», ενώ υποστήριξε ότι «είναι καταπληκτική η συμμετοχή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου το 100% του προσωπικού δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ