ΕΛΛΑΔΑ

Καθαρά Δευτέρα: Όλη η Ελλάδα μια γιορτή - Χαρταετοί, σαρακοστιανά και γλέντια

Καθαρά Δευτέρα: Όλη η Ελλάδα μια γιορτή - Χαρταετοί, σαρακοστιανά και γλέντια

Κούλουμα στον λόφο του Φιλοπάππου, Καθαρή Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024. 

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Σε όλη την Ελλάδα τα Κούλουμα γιορτάζονται λιγότερο ή περισσότερο παραδοσιακά, με τις μόνιμες σταθερές όμως να είναι παρούσες: Οι χαρταετοί, οι λαγάνες, τα σαρακοστιανά και φυσικά μουσική, τραγούδι και χορός.

Ο Λόφος του Φιλοπάππου αποτελεί παραδοσιακά το επίκεντρο του εορτασμού για την Αθήνα. Από νωρίς το πρωί είχε συγκεντρωθεί πολύς κόσμος. Mε παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια γιορτάζουν οι πολίτες ενώ θα μοιράστηκαν 2.000 μερίδες με λαγάνα, ελιές και χαλβά. Ο ευνοϊκός διευκόλυνε το πέταγμα του χαρταετού.

akropoli xartaetos

Κούλουμα στον λόφο του Φιλοπάππου, Καθαρή Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Το παρόν έδωσε και ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Σε ανάλογους ρυθμούς όσοι επέλεξαν να κάνουν κούλουμα στο «Σταύρος Νιάρχος», όπου το πέταγμα του χαρταετού γίνεται υπό τους ήχους των μουσικών δρωμένων με ορχήστρα χάλκινων πνευστών του Λάμπρου Λιάβα. Εκατοντάδες οικογένειες βρίσκονται στο χώρο και η ελαφριά άπνοια δυσκολεύει το πέταγμα του χαρταετού. Η είσοδος στο ίδρυμα είναι ελεύθερη.

koulouma-pireas.jpg

Πέταγμα χαρταετού στον Πειραιά

INTIME NEWS

Στη Θεσσαλονίκη, και τον Κεδρηνό Λόφο στο δάσος του Σέιχ Σου, υπό τους ήχους παραδοσιακών συγκροτημάτων και με τα σαρακοστιανά εδέσματα, τη φασολάδα, το τουρσί και το χαλβά, αρκετοί Θεσσαλονικείς γιορτάζουν τα Κούλουμα. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μοίρασε 800 μερίδες, ενώ το πέταγμα του χαρταετού δεν το βοήθησε η σχετική άπνοια.

Στον Τύρναβο, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες γιορτάζει το «Μπουράνι» με πολύ κέφι και όλα τα «πικαντικά» δρώμενα που περιλαμβάνει η γιορτή

burani-tyrnavos.jpg

Κάτοικοι και επισκέπτες στον Τύρναβο γιορτάζουν το Μπουράνι

INTIME NEWS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ