ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Επιτραπέζιο παιχνίδι για τυφλούς έφτιαξαν μαθητές

Θεσσαλονίκη: Επιτραπέζιο παιχνίδι για τυφλούς έφτιαξαν μαθητές

Το επιτραπέζιο παιχνίδι για άτομα με προβλήματα όρασης

ΑΠΕ

Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για άτομα που έχουν προβλήματα όρασης έφτιαξαν οι μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης, με την βοήθεια των καθηγητών τους.

Είναι το παιχνίδι TriGo, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι άκρως συμπεριληπτικό που ξεπερνάει την ψυχαγωγία, με στόχο να προάγει τη συμμετοχικότητα και να προσφέρει χαρά στους παίκτες όλων των ικανοτήτων.

«Το TriGO είναι προσβάσιμο σε άτομα με προβλήματα όρασης φέροντας οδηγίες στα ελληνικά και στη γραφή Braille. Το όνομα του έχει διπλή σημασία. Όχι μόνο αποτίει φόρο τιμής στο κλασικό παιχνίδι Triliza, αλλά ενσωματώνει τη λέξη "go", προτρέποντας τον κόσμο να εκμηδενίζει τους αποκλεισμούς και να γίνει συμμετοχικός» αναφέρει στο ΑΠΕ η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του σχολείου Ιωάννα Φωτιάδου.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα

Η ιδέα για την δημιουργία του επιτραπέζιου αυτού παιχνιδιού γεννήθηκε όταν μία καθηγήτρια έφερε στο σχολείο ένα μεγάλο κουτί με επώνυμα τουβλάκια. Εκείνη την εποχή στο σχολείο οργάνωναν το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ και προσπαθούσαν να φτιάξουν προϊόντα για να πουλήσουν. Οι μαθητές σκέφτηκαν να αξιοποιήσουν τα τουβλάκια δημιουργώντας κοσμήματα. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα, η οποία εξελίχθηκε στο δημιουργικό παιχνίδι TriGO, αφορμή για τη δημιουργία του οποίου στάθηκε η διάγνωση ενός συμμαθητή των παιδιών με τυφλοκώφωση.

«Το σχολείο μας ευαισθητοποιήθηκε πάνω σε θέματα τυφλότητας κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξουμε κάτι που θα είναι προσβάσιμο για όλους. Το πάθος των παιδιών για ένα καλύτερο και πιο συμπεριληπτικό κόσμο οδήγησε σε αυτές τις δύο ιδέες» επισημαίνει η κ. Φωτιάδου.

Ο τρόπος που παίζεται

Το TriGO εξασφαλίζει ότι άτομα όλων των ηλικιών και ικανοτήτων μπορούν να το απολαύσουν, ενισχύοντας τις γνωστικές δεξιότητες και τη δημιουργικότητα.

Το παιχνίδι είναι για δύο παίκτες που παίζουν εναλλάξ. Οι παίκτες έχουν από τρία πιόνια (τετράγωνα και στρόγγυλα τουβλάκια) και παίζοντας εναλλάξ προσπαθούν να κάνουν πρώτοι TriGO, βάζοντας τρία σύμβολα στη σειρά προς κάθε κατεύθυνση (οριζόντια, κάθετα ή διαγώνια), εμποδίζοντας ταυτόχρονα τον αντίπαλό τους. Όταν τοποθετήσουν και τα τρία τους πιόνια, τότε κάθε φορά έχουν το δικαίωμα να μετακινούν σε μία ελεύθερη θέση ένα μονάχα πιόνι. Νικητής είναι ο παίκτης που θα σχηματίσει πρώτος TriGO.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι χωρίς αποκλεισμούς. Οι παίκτες μπορούν να διακρίνουν τα τουβλάκια με την αφή, υποβοηθούμενοι από δείκτες αφής. Οι δίγλωσσες οδηγίες διευκολύνουν περαιτέρω την κατανόηση, καθιστώντας το παιχνίδι προσιτό σε μια διαφορετική βάση παικτών. Οι παίκτες αναπτύσσουν την κινητική λειτουργία των χεριών τους και την ικανότητά τους να χειρίζονται αντικείμενα με ακρίβεια κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για τυφλούς παίκτες.

«Το TriGO προσφέρει διασκέδαση, κοινωνική διάδραση, ψυχομετρική άσκηση, ανάπτυξη λειτουργιών και ευκαιρίες εκπαίδευσης. Οι παίκτες πρέπει να σκεφτούν τις κινήσεις τους, να επιλέξουν τις κατάλληλες στρατηγικές και να λύσουν προβλήματα. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες τους και να παρέχει άσκηση της μνήμης, της λογικής και της συγκέντρωσης» τονίζει η κ. Φωτιάδου.

Το Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης, είναι το μοναδικό εξειδικευμένο σχολείο στην ευρύτερη Περιφέρεια της Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας, που παρέχει ισότιμη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε κωφούς και βαρήκοους μαθητές και μαθήτριες. Στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ