ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς πολιτικούς ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στη Μονή Πετράκη

Χωρίς πολιτικούς ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στη Μονή Πετράκη

Η Μονή Πετράκη

ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ / EUROKINISSI

Χωρίς εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του τόπου τελείται σήμερα Κυριακή της Ορθοδοξίας (24/3), η Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, αντί του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, σπάζοντας μια παράδοση δεκαετιών.

Κατόπιν Συνοδικής Απόφασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάζεται χωρίς την παρουσία πολιτικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένης και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, καθώς η λειτουργία στη Μονή Πετράκη δεν υπόκειται σε πρωτόκολλο.

Επίσης δεν θα υπάρχει παρουσία ΜΜΕ, δηλαδή τηλεοπτικών συνεργείων και φωτορεπόρτερ.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός, όπως ήδη έχει ορισθεί, ενώ το «Πιστεύω» θα το διαβάσει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας θα αναγνωσθεί ο «Συνοδικός Τόμος της Ορθοδοξίας» εις ανάμνησιν του γεγονότος της Αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων.

Την Α’ Κυριακή των Νηστειών, εορτάζεται πανορθοδόξως η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, η οποία καθιερώθηκε το 843 μΧ από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον γιο της Μιχαήλ Γ’ και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξεδόθη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο πλαίσιο των λατρευτικών εκδηλώσεων για την εορτή, ύστερα από Συνοδική Απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κατά τη Συνεδρία της 5ης Μαρτίου 2024, θα τελεσθεί, κατά την ημέρα αυτή, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, Συνοδική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντων των Συνοδικών Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεοκλήτου και Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ