ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής: Γιατί ανεβαίνει συνεχώς η τιμή των καυσίμων

Πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής: Γιατί ανεβαίνει συνεχώς η τιμή των καυσίμων
INTIME

Σταθερά μια ανάσα πριν από τα 2 ευρώ παραμένει η τιμή της βενζίνης ενώ «τσιμπημένες» είναι και οι τιμές του diesel κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα, οι Έλληνες φεύγουν και περνάνε απέναντι σε Βουλγαρία και Τουρκία για να αγοράσουν φθηνή βενζίνη, γιατί σε αυτές τις χώρες είναι μικρός ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, με αποτέλεσμα να πεθαίνει ο κλάδος των βενζινοπωλών στη βόρεια Ελλάδα.

«Έφευγε και φεύγει ελληνικό χρήμα από τα σύνορα και πεθαίνουν οι επαγγελματίες. Και οι πολίτες που το κάνουν έχουν δίκιο, αλλά και ο κλάδος πρέπει να ζήσει», τόνισε στην ΕΡΤ η κα Ζάγκα.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει φτηνό καύσιμο»

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει φτηνό καύσιμο, όταν το 60% της τιμής του καυσίμου είναι Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και επιπλέον έχει και τον ΦΠΑ, φόρο πάνω στο φόρο δηλαδή παράλογο. Πώς θα τα βγάλουμε πέρα», αναρωτήθηκε στη συνέχεια.

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι το πετρέλαιο είναι χρηματιστηριακό είδος. Δυστυχώς η τιμή του παίζει ανάλογα των συμφερόντων των μεγάλων και την πληρώνουμε όλοι οι υπόλοιποι», πρόσθεσε η κα Ζάγκα.

«Όσο υπάρχουν δυσάρεστα διεθνή γεγονότα, τα καύσιμα έρχονται με αυξημένη τιμή»

«Όσο λοιπόν υπάρχουν δυσάρεστα διεθνή γεγονότα, τα καύσιμα που έρχονται σε εμάς, τους βενζινάδες, είναι με αυξημένη τιμή. Ήδη βλέπω τις τιμές να ανεβαίνουν, τσιμπάνε το τελευταίο διάστημα πάνω από μήνα και ήταν επόμενο οι τιμές της απλής αμόλυβδης στην Αττική να φθάσουν πάνω από 1,90 ευρώ το λίτρο», ανέφερε.

«Με τα νέα τιμολόγια δεν μπορεί να υπάρχει τιμή κάτω από 1,90 ευρώ/λίτρο»

«Τώρα, με τα νέα τιμολόγια δεν μπορεί να υπάρχει τιμή κάτω από 1,90 ευρώ/λίτρο και βλέπω τιμές με 1,73 ευρώ/λίτρο, θα τρελαθώ. Αυτά δεν τα βλέπει η κυβέρνηση; Να γίνονται έλεγχοι εκεί, η τιμή είναι 2,40 και είμαι βέβαιη πως για να το βάλουν θα έχουν ανάλογα τιμολόγια οι άνθρωποι, αλλά να πάει ο έλεγχος και σε αυτούς που είναι δήθεν φτηνοί», πρόσθεσε η κα Ζάγκα.

«Πόσες φορές το έχω κάνει θέμα προσωπικά εγώ σαν πρόεδρος του κλάδου να λέω περίεργο είναι αυτές οι φτηνές τιμές, δεν υπάρχουν. Και δεν υπάρχουν γιατί είναι τιμές λιανικής, κάτω από την χονδρική τιμή των διυλιστηρίων, άρα; Είναι δυνατόν να αγοράζω 1,80 και να πουλάω 1,50; Δεν γίνεται αυτό, κάτι άλλο συμβαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ζητάμε να γίνει κάθαρση του χώρου και αυτό γιατί η κυβέρνηση ψήφισε νόμο, που όποιο μαγαζί πιάνουν να νοθεύει, να έχει πειραγμένες αντλίες ή να έχει λαθραίο πετρέλαιο για δύο χρόνια το κλείνει», κατέληξε η κα Ζάγκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ