ΕΛΛΑΔΑ

Έκρηξη επενδύσεων από τη φαρμακοβιομηχανία - Ο κλάδος στα 5 παραγωγικά Hub της Ευρώπης

Έκρηξη επενδύσεων από τη φαρμακοβιομηχανία - Ο κλάδος στα 5 παραγωγικά Hub της Ευρώπης
Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας

Με μία έκρηξη επενδύσεων που έρχονται από την περιοχή της Τρίπολης- οι οποίες θα αποδειχθούν καταλύτης όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη- απαντά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, στα συνεχή βαρίδια που έχει να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια, όπως υποχρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης, αύξηση των δαπανών υγείας παγκοσμίως συνεπεία της γήρανσης του πληθυσμού, ανάγκη για νέες καινοτόμες θεραπείες, κρίσεις και μειωμένους πόρους στα συστήματα υγείας.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται στα 5 Hub της Ευρώπης, όσον αφορά στον φαρμακευτικό κλάδο, αποτελεί σημαντικό ερευνητικό φορέα και βιομηχανικό παραγωγό, την ώρα που παλεύει να πουλήσει στο ίδιο της το σπίτι, δηλαδή στην ίδια τη χώρα, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Με τις νέες μονάδες παραγωγής που κατασκευάζουν τρεις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ) της Τρίπολης- η Demo, η Win και η Medica και η Faran- ο κλάδος επιχειρεί να μεταμορφωθεί πράγματι σε έναν ισχυρό παραγωγικό και εξωστρεφές Κόμβο σε όλη την Ευρώπη.

433666909_1422957608593042_6449427373540724296_n.jpg

Μάλιστα μέχρι το 2030, οι μονάδες της Τρίπολης, θα μπορούν να καλύψουν σε ποσοστό 25% από 2% που είναι σήμερα, τις ανάγκες των ασθενών σε συγκεκριμένη ογκολογική θεραπεία, ενώ σε λίγα μόλις χρόνια, όλη η αμοξυκιλλίνη της Ευρώπης, θα παράγεται στην Τρίπολη.

Με τις νέες μονάδες παραγωγής επίσης, όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να καλύπτουν το 75% από το 60% που είναι σήμερα, των αναγκών των ασθενών στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, στο παραγωγικό campus της φαρμακοβιομηχανίας DEMO στην Τρίπολη θα παράγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρώτες ύλες φαρμάκων αλλά και τελικά φαρμακευτικά προϊόντα χημικής προέλευσης. Με την ολοκλήρωσή της, θα συγκαταλέγεται στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων και ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης. Με τα προϊόντα που θα παράγονται εκεί, η DEMO θα μπορεί να καλύπτει το 34% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα και το 35% σε ογκολογικά φάρμακα.

433697820_1385363108779490_4896861589439608372_n.jpg

Η Win Medica του Ομίλου ELPEN, με την κατασκευή της νέας παραγωγικής μονάδας στην Τρίπολη μετασχηματίζεται από αμιγώς εμπορική και σε παραγωγική εταιρεία. Η νέα παραγωγική μονάδα θα είναι συνολικής επένδυσης 50 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 250 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Με τα ογκολογικά φάρμακα που θα παράγει η νέα μονάδα, θα μπορεί να καλυφθεί το 50% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών, σε 11 βασικά ογκολογικά φάρμακα.

Η FARAN σχεδιάζει μια νέα ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων και μελλοντικά και βιοτεχνολογικών φαρμάκων.

Τόνωση της τοπικής κοινότητας

Ένα σημαντικό στοιχείο επίσης, αφορά και την τόνωση της τοπικής κοινωνίας, αναφορικά με το εργατικό δυναμικό. Οι επενδύσεις αυτές ειδικότερα που υλοποιούνται στην Τρίπολη, θα έχουν μεγάλο όφελος στην τοπική κοινωνία, παρέχοντας 1000 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Αυτό ισοδυναμεί με την τόνωση της συνολικής απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή με 2.500 έως 3.500 νέες θέσεις με έμμεση και προκαλούμενη απασχόληση.

Όλα τα παραπάνω, τονίστηκαν στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης με τίτλο: «Επενδύσεις, Έρευνα και Καινοτομία από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας» στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης, το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν, ο Υπουργός Υγείας κ. Α. Γεωργιάδης, η Γενική Γραμματέας ιδιωτικών επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης κα. Β. Λοΐζου, ο βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ κ. Κ. Βλάσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δ. Πτωχός, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κ. Τζιούμης και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνης.

433671482_3047687962032677_1746153814208193414_n.jpg

Η αξία του επενδυτικού clawback

Στον χαιρετισμό του ο Yπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στην σημασία του νόμου για τον συμψηφισμό clawback - επενδύσεων που από τον Οκτώβριο του 2019 έχει οδηγήσει στην υποβολή επενδυτικών σχεδίων ήδη άνω των 600 εκ.€ ενώ ο στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να ξεπεράσουν το 1,2 δισ €. Οι νέες μονάδες παραγωγής θα μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση για μια σειρά κρίσιμων φαρμάκων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ανέφερε επίσης ότι αναμένεται άμεσα η έκδοση ενός νέου επενδυτικού clawback, το 2024 οι φαρμακευτικές δαπάνες θα είναι κοντά στο στόχο που έχει θέσει το υπ. Υγείας/φαρμακοβιομηχανία και παράλληλα προσκάλεσε και τις διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες να εκμεταλλευτούν τους επενδυτικούς νόμους που έχουν ανακοινωθεί.

Ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε επίσης στο επενδυτικό clawback, τονίζοντας ότι ήταν μία δύσκολη μεταρρύθμιση που περάσαμε, καθώς η Τρόικα είχε τις αντιρρήσεις της, τονίζοντας πώς με αυτόν τον τρόπο η ηγεσία του υπ. Υγείας, προσπαθούσε να αυξήσει τον προϋπολογισμό για τη φαρμαευτική δαπάνη. Ανέφερε ακόμη, ότι η Τρίπολη και η Αρκαδία γενικότερα, μετατρέπονται σε Κόμβο καινοτομίας φαρμάκων.

Το φάρμακο, κορυφαίος πολλαπλασιαστής

Στην ομιλία του με θέμα «επενδύσεις και κάλυψη ασθενών», ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, μέλος του Δ.Σ. του ευρωπαϊκού συνδέσμου Medicines for Europe και συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου ELPEN, τόνισε : «Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που υλοποιούνται στην ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης είναι 180 εκ.€. ενώ θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θωρακίζουν το σύστημα υγείας από τις ελλείψεις και διασφαλίζουν την κάλυψη των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα. Οι νέες παραγωγικές μονάδες της WINMEDICA -εταιρεία του ομίλου ELPEN- θα είναι σε θέση να καλύψουν το 25% των αναγκών για ογκολογικές θεραπείες μέχρι το 2028.

Πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, κάθε ευρώ επένδυσης στο φάρμακο, επιστρέφει στην οικονομία 3,2 ευρώ. Αυτό είναι ένας μοναδικός πολλαπλασιαστής που δείχνει τη μεγάλη προστιθέμενη αξία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην εθνική οικονομία και κοινωνία».

Η δύναμη της οριακής καινοτομίας για τα συστήματα υγείας

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Δέμος, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, και Αντιπρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας DEMO, αναφέρθηκε στη συνεισφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην έρευνα και την καινοτομία, σημειώνοντας ότι: «Είναι γεγονός ότι η υγεία προάγεται μέσω της καινοτομίας που δημιουργεί νέες θεραπευτικές λύσεις. Όμως, η ευρεία διάχυση των λύσεων αυτών στη καθημερινή θεραπευτική, σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά σε χώρες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες να αγοράσουν φάρμακα, που ολοένα και ακριβαίνουν, έρχεται μέσα από τη βιομηχανία γενοσήμων η οποία δεν εξασφαλίζει απλώς προσιτό φάρμακο σε μεγάλο μέρος του πλανήτη αλλά μέσα από ενέργειες οριακής καινοτομίας βελτιώνει το αρχικό προϊόν, εξασφαλίζοντας ευκολία στη χρήση και καλύτερη συμμόρφωση με τη θεραπεία. Με την ολοκλήρωσή της επένδυσης, θα έχουμε για πρώτη φορά στη χώρα τη δυνατότητα της παραγωγής πρώτων υλών ενώ και η DEMO θα συγκαταλέγεται στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων & ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης καλύπτοντας το 35% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα και σε ογκολογικά φάρμακα. Η δημιουργία των νέων μονάδων παραγωγής θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, αφού θα σημάνει την τόνωση της απασχόλησης με τη δημιουργία χιλιάδων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας».

Παράγουμε, εξάγουμε & στηρίζουμε Ελλάδα

Σε παρέμβασή του ο Βασίλης Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΕΦ και Υπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN A.E. σημείωσε πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία σύντομα θα στραφεί εξαγωγικά και σε νέες παγκόσμιες αγορές και ότι παρά τις υπέρογκες επιστροφές φόρων είναι ηθική υποχρέωση των ελληνικών εταιρειών να επενδύουν στη χώρα. Σημείωσε δε πως για την αύξηση των γενοσήμων στην εγχώρια αγορά θα πρέπει καταρχήν να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους στα φαρμακεία το οποίο σήμερα παραμένει εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με αυτό που έχουν τα on patent φάρμακα.

Η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ, Φαίη Κοσμοπούλου, παρουσίασε τις σημαντικές επενδύσεις της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου που ήδη υλοποιούνται για την περίοδο 2020-2026 και περιλαμβάνουν 10 νέα εργοστάσια, 22 νέες μονάδες παραγωγής και 14 νέες ερευνητικές δομές. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας συμβάλλουν στην κάλυψη του επενδυτικού κενού που μας χωρίζει από τις χώρες της Ευρωζώνης και ανοίγουν το δρόμο στην οικοδόμηση μιας ισχυρής ελληνικής οικονομίας που θα παράγει και δεν θα εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τις εισαγωγές προϊόντων.

Όπως τόνισε ακόμη η κυρία Κοσμοπούλου, η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί βασικό επενδυτικό κλάδο της οικονομίας, που στηρίζει το ΑΕΠ το οποίο έχει αυξήσει κατά 129%, καλύπτει το 60% των αναγκών των ασθενών στη χώρα, συμβάλλει στην απασχόληση κατά 65%- με 29.000 εργαζομένους στον κλάδο- ενώ το φάρμακο αποτελεί το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν. Το μήνυμα που έστειλαν οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ, είναι «Παράγουμε Ελλάδα, Εξάγουμε Ελλάδα, στηρίζουμε Ελλάδα, Μένουμε Ελλάδα».

Η ΓΓ Ιδιωτικών Επενδύσεων Βίκυ Λοΐζου, υπογράμμισε ότι ο κλάδος του φαρμάκου, έχει σημαντική προστιθέμενη αξία στις επενδύσεις και στη στρατηγική αυτονομία της χώρας, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι στρατηγικές δε επενδύσεις, στηρίζουν την καινοτομία και την περιφέρεια.

Αύξηση των δαπανών υγείας 5% με 8% ετησίως

Το επενδυτικό clawback και οι πόροι από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, αποτελούν σημαντικά στηρίγματα, ωστόσο η υποχρηματοδότηση συνεχίζεται, την ώρα που οι ανάγκες του πληθυσμού είναι τεράστιες και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως επεσήμανε ο Επιστημονικός Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Μάρκος Ολλανδέζος σε wokshop για δημοσιογράφους, ότι οι δαπάνες υγείας κάθε χρόνο, αυξάνονται παγκοσμίως, μεταξύ 5 με 8%. Την ίδια ώρα, η γήρανση του πληθυσμού χτυπάει κόκκινο, με μία αδιαμφησβήτητη ανάγκη για νέες θεραπείες. Οι άνθρωποι 80 plus σε 20 χρόνια έχουν διπλασιαστεί στη χώρα μας, καθώς επίσης και οι 65 plus έχουν αυξηθεί, ενώ κάθε χρόνο, έχουμε 130.000 νέους καρκίνους στην Ελλάδα.

Επίσης, από το 2014 οι συνταγές έχουν αυξηθεί κατά 30%, ενώ μόνο το 2023 οι συνταγές έφθασαν τα 80 εκατ.

Ναι στην καινοτομία αλλά με ενδείξεις

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων, επεσήμανε ότι κανένα κράτος στον κόσμο και κανένα υγειονομικό σύστημα, δεν μπορεί να αντέξει το κόστος των νέων θεραπειών.

Η απουσία φραγμών και ελέγχου της συνταγογράφησης αποτελεί αγκάθι για τις καινοτόμες θεραπείες, τόνισαν οι κ.κ. Τρύφων και Ολλανδέζος, προσθέτοντας ότι «Βεβαίως να λάβουν οι ασθενείς και να έχουν άμεση πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες, ωστόσο αυτό να γίνεται με ενδείξεις, πρωτόκολλα και ελέγχους. Διότι όταν υπάρχει έλεγχος στη συνταγογράφηση και στην καινοτομία, δίνουμε χώρο να παραμείνουν στη ζωή και τα γενόσημα σκεύασματα».

Αυτή ήταν και η απάντηση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, όταν ο δεύτερος ανέφερε πώς «τα 3/4 των ογκολογικών φαρμάκων που συνταγογραφούνται, οι ασθενείς δεν τα χρειάζονται. Γι αυτό και η Ένωση Ογκολόγων Ελλάδας ζητάει να ενεργοποιηθούν τα Ογκολογικά Συμβούλια στα νοσοκομεία και αυτό θα κάνουμε». Η φαρμακευτική δαπάνη, πρόσθεσε, συνεχώς αυξάνεται και οι καινοτόμες θεραπείες είναι εξαιρετικά ακριβές. Εάν δεν μπορέσουμε να ρυθμίσουμε την φαρμακευτική δαπάνη, στο τέλος οι ασθενείς δεν θα έχουν φάρμακα. Αναφέρθηκε στην αλόγιστη δαπάνη του ΙΦΕΤ, που από 25 εκατ. έχει φτάσει περίπου 270 εκατ.».

Τα γενόσημα θα σώσουν το σύστημα & την καινοτομία

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης, ο κ. Ολλανδέζος τόνισε πώς θα πρέπει να συνεχίσουμε την καμπάνια ενημέρωσης για τα γενόσημα, τόσο στους γιατρούς όσο και στους φαρμακοποιούς, ενώ θα πρέπει να τοποθετηθούν ξεκάθαροι κόφτες στην ΗΔΙΚΑ, όταν επιχειρείται υποκατάσταση.

Στην Ελλάδα καταγράφεται υπερβολική κατανάλωση on patent (κυρίως ΦΥΚ, φάρμακα υψηλού κόστους) σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ. Η Ευρώπη έχει πρόβλημα στην off patent αγορά, ενώ ήδη το 26% των γενοσήμων έχει εξαφανιστεί από την Ευρωπαϊκή αγορά.

Στην Ελλάδα επίσης οι 20 πρώτες σε αξία δραστικές, αντιστοιχούν στο 44,7% της φαρμακευτικής δαπάνης. Το 85% των φαρμάκων που δίνει η ΠΕΦ στα νοσοκομεία, κοστίζουν κάτω από 5 ευρώ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν είναι αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα, ο κ Τρύφων απάντησε: «είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε αισιόδοξοι, ενώ ο αγώνας για την επιβίωση εστιάζεται στις επενδύσεις και στην εξωστρέφεια. Επίσης, ένα από τα στοιχήματα της επόμενης ημέρας, είναι οι συνεργασίες με πολυεθνικές και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, η λεγόμενη συνανάπτυξη», προσθέτοντας, ότι προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις σε ζητήματα που απειλούν τη βιωσιμότητά μας. Για κάθε ευρώ που δαπανάται για την υγεία και το φάρμακο, η Πολιτεία, οφείλει να διεκδικεί προστιθέμενη αξία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ