ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση δαπανών υγείας ετησίως 5% με 8%, με πληθυσμό που γηράσκει και υποχρηματοδότηση που επιμένει

Αύξηση δαπανών υγείας ετησίως 5% με 8%, με πληθυσμό που γηράσκει και υποχρηματοδότηση που επιμένει

Το επενδυτικό clawback, οι εξαγωγές και οι πόροι από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, αποτελούν σημαντικά στηρίγματα για τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, την ώρα που η υποχρηματοδότηση συνεχίζεται και οι ανάγκες του πληθυσμού διαρκώς διογκώνονται και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως επεσήμανε ο Επιστημονικός Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Μάρκος Ολλανδέζος -σε πρόσφατο wokshop για εκπροσώπους του τύπου στις 31 Μαρτίου- ότι οι δαπάνες υγείας κάθε χρόνο αυξάνονται παγκοσμίως, μεταξύ 5 με 8%.

Την ίδια ώρα, η γήρανση του πληθυσμού είναι γεγονός, με μία αδιαμφησβήτητη ανάγκη για νέες θεραπείες που θα πρέπει να λάβει αυτή η πληθυσμιακή ομάδα. Οι άνθρωποι 80 plus σε 20 χρόνια έχουν διπλασιαστεί στη χώρα μας, καθώς επίσης και οι 65 plus έχουν αυξηθεί, ενώ κάθε χρόνο, έχουμε 130.000 νέους καρκίνους στην Ελλάδα, επεσήμανε ο κ. Ολλανδέζος.

Επίσης, από το 2014 οι συνταγές έχουν αυξηθεί κατά 30%, ενώ μόνο το 2023 οι συνταγές έφθασαν τα 80 εκατ. Είναι αδήριτη ανάγκη, τόσο για το σύστημα υγείας, όσο και για τους ασθενείς, αλλά και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, να ελεγχθεί ο όγκος της συνταγογράφησης, ο οποίος δυστυχώς, ποτέ δεν ελέγχεται.

«Ναι» στην καινοτομία αλλά με ενδείξεις

Στην ίδια δημοσιογραφική ενημέρωση, ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων, επεσήμανε ότι κανένα κράτος στον κόσμο και κανένα υγειονομικό σύστημα, δεν μπορεί να αντέξει το κόστος των νέων καινοτόμων θεραπειών.

Η απουσία φραγμών και ελέγχου της συνταγογράφησης αποτελεί «αγκάθι» για τις καινοτόμες θεραπείες, τόνισαν οι κ.κ. Τρύφων και Ολλανδέζος, προσθέτοντας ότι «Βεβαίως να λάβουν οι ασθενείς και να έχουν άμεση πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες, ωστόσο αυτό να γίνεται με ενδείξεις, πρωτόκολλα και ελέγχους. Διότι όταν υπάρχει έλεγχος στη συνταγογράφηση και στην καινοτομία, δίνουμε χώρο να παραμείνουν στη ζωή και τα γενόσημα σκεύασματα».

Τα γενόσημα θα σώσουν το σύστημα και την καινοτομία

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης, ο κ. Ολλανδέζος τόνισε πώς θα πρέπει να συνεχίσουμε την καμπάνια ενημέρωσης για τα γενόσημα, τόσο στους γιατρούς όσο και στους φαρμακοποιούς, ενώ θα πρέπει να τοποθετηθούν ξεκάθαροι κόφτες στην ΗΔΙΚΑ, όταν επιχειρείται υποκατάσταση.

Στην Ελλάδα καταγράφεται υπερβολική κατανάλωση on patent (κυρίως ΦΥΚ, φάρμακα υψηλού κόστους) σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ. Η Ευρώπη έχει πρόβλημα στην off patent αγορά, ενώ ήδη το 26% των γενοσήμων έχει εξαφανιστεί από την Ευρωπαϊκή αγορά.

Στην Ελλάδα επίσης, οι 20 πρώτες σε αξία δραστικές, αντιστοιχούν στο 44,7% της φαρμακευτικής δαπάνης. Το 85% των φαρμάκων που δίνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας στα νοσοκομεία, κοστίζουν κάτω από 5 ευρώ.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για την Υγεία ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ