ΕΛΛΑΔΑ

Απόκοσμες εικόνες από την αφρικανική σκόνη - Βάφτηκε στα πορτοκαλί ο ουρανός σε όλη τη χώρα

Απόκοσμες εικόνες από την αφρικανική σκόνη - Βάφτηκε στα πορτοκαλί ο ουρανός σε όλη τη χώρα
Eurokinissi

Ενώ τα πυκνά σύννεφα σκόνης που κάλυπταν τον ουρανό ήταν ορατά από το πρωί της Τρίτης (23/4), όσο περνούσαν οι ώρες, οι εικόνες γίνονταν όλο και πιο απόκοσμες με τη μία περιοχή μετά την άλλη να βάφονται στα πορτοκαλί της αφρικανικής σκόνης.

Η ιδιαίτερα αποπνικτική ατμόσφαιρα, τα αυτοκίνητα που είχαν καλυφθεί από στρώματα σκόνης δημιουργούσαν ένα απίστευτο συνδυασμό εικόνων.

Και ενώ το μεσημέρι ήταν η Μεσσηνία που έκανε τρομερή εντύπωση από τις εικόνες που κυκλοφόρησαν, το απόγευμα ακολούθησε και η Αττική που... ντύθηκε από την σκόνη που μεταφέρθηκε από τη Σαχάρα.

Οι εικόνες από όλο το λεκανοπέδιο έκαναν τον γύρο του διαδικτύου με τον Αττικό ουρανό να έχει «βαφτεί» σε μια απόκοσμη σκούρα πορτοκαλί απόχρωση και είναι ενδεικτικό ότι τα προβλήματα στην ορατότητα ήταν τόσο μεγάλα που «εξαφανίστηκε» ακόμη και η Ακρόπολη.

Οι εικόνες ήταν βγαλμένες σαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Σε πολλές πόλεις η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, η ορατότητα περιορισμένη με το φαινόμενο να κορυφώνεται σήμερα. Εκτός μάλιστα από τις πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης, αναμένεται να εκδηλωθούν και λασποβροχές, κυρίως στη βόρεια και δυτική χώρα.

Απόκοσμες ήταν οι εικόνες που ήρθαν και από άλλες πόλεις, καθώς πέρα από την Καλαμάτα, αντίστοιχες εικόνες ήρθαν και από την Πρέβεζας, όπου ο ουρανός έγινε γκρι από την υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης.

SKONH - PREVEZA

Παράλληλα, η Κρήτη... εξαφανίστηκε μέσα σε ένα καφέ πέπλο, εν μέσω θερμοκρασιών κοντά στους 30°C.

435272128_3595856237293698_2605637147787595737_n.jpg

Ο Ναός του Απόλλωνα στην Αρχαία Κόρινθο

EPA/VASSILIS PSOMAS
434634657_958482615687508_8513815085130510859_n.jpg

Ο αρχαιολογικός χώρος στην Ακροκόρινθο

EPA/VASSILIS PSOMAS

Αυξημένη προσέλευση στα επείγοντα

Εν τω μεταξύ, αυξημένη προσέλευση ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία της χώρας, παρατηρείται τις τελευταίες ώρες λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης.

Τα κυριότερα συμπτώματα που έχουν οι ασθενείς είναι η δύσπνοια, ο βήχας, το θωρακικό άλγος και ο ερεθισμός στα μάτια, σύμφωνα την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας. Τα αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν ιδιαίτερα έντονα σε Κρήτη και Καλαμάτα.

Οι γιατροί εφιστούν την προσοχή

Όσο η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, οι γιατροί εφιστούν την προσοχή σε ανθρώπους με ήδη επιβαρυμένο ιστορικό, καθώς αν και φυσικό γεγονός, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της χώρας μας, κυρίως μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα.

Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM 10, PM 2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα. Η αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες.

Τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης και αυτό απεικονίζεται και σε αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τους κατοίκους των αστικών κέντρων και περιοχών με ήδη χαμηλή ποιότητα της ατμόσφαιρας, αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ