ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Μάτι: Θύελλα αντιδράσεων για την απόφαση - Ξεσπούν οι συγγενείς

Δίκη Μάτι: Θύελλα αντιδράσεων για την απόφαση - Ξεσπούν οι συγγενείς

Οι συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Θυελλώδεις αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι.

Στους έξι καταδικασθέντες επεβλήθησαν ποινές εξαγοράσιμες προς 10 ευρώ η ημέρα, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Οι καταδικασθέντες καλούνται να πληρώσουν περίπου 38.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι, η εκτιτέα ποινή είναι μόνο 5 έτη.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες, πετώντας καρέκλες εντός του δικαστηρίου, εκφράζοντας την απογοήτευση και την οργή τους και κάνοντας λόγο για ποινές «χάδι».

«Μπράβο σας, μπράβο σας, έχετε χάσει παιδί;» φώναζαν οι συγγενείς των θυμάτων. «Όλοι αθώοι, έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φυλακή».

«Να κάνουμε κανέναν έρανο… Ντροπή…» φώναξαν οι συγγενείς των θυμάτων.

«Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους» φώναξε μια κοπέλα αποχωρώντας. «Σήμερα μας ξανακάψατε…» φώναζαν οι κάτοικοι.

«Δεν υπάρχει ζωή για εμάς τίποτα…» ξέσπασε με λυγμούς γυναίκα που έχει χάσει την κόρη της και το εγγόνι της στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

«Συγχαρητήρια. Τσίπα δεν έχετε … Ξεφτιλισμένοι. Να κάψουν τα παιδιά σας σαν αυτά που κάηκαν. Αίσχος… Ελεεινοί… Στην τρύπα σας… Δεν είστε άνθρωποι» φώναζαν άλλοι συγγενείς οι οποίοι περίμεναν δικαίωση.

Οι καταδικασθέντες φυγαδεύτηκαν από την πλαϊνή πόρτα.

Προσήχθη το άτομο που πέταξε την καρέκλα

Το άτομο που πέταξε την καρέκλα εντός της αιθούσης δήλωσε πως αναλαμβάνει την ευθύνη της πράξης του».

«Πέταξα καρέκλα στον Ματθαιόπουλο και βρίσκομαι στο αστυνομικό τμήμα. Αναλαμβάνω την ευθύνη της πράξης μου και είμαι ο μόνος σε αυτήν την αίθουσα που αναλαμβάνει ευθύνη» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Ρεσιτάλ συγκάλυψης η απόφαση»

Ο Άρης Χερουβείμ που στη φονική πυρκαγιά έχασε τη μητέρα, την αδελφή και τις πεντάχρονες δίδυμες ανιψιές του, χαρακτήρισε την απόφαση «ρεσιτάλ συγκάλυψης».

«Το πώς φθάσαμε σε πλημέλλημα, το τι έχουν αποκρύψει, από τη δικογραφία, το πώς επελέγη η έδρα, το πόσα πράγματα δεν ακούστηκαν μέσα στην αίθουσα, είναι από μόνο τους εξοργιστικά. Σκεφτείτε ότι παράλληλα με αυτή τη δικη γίνοντα δεκάδες άλλες δίκες για το ίδιο αντικείμενο που έχουν αναβληθεί και όχι τυχαία φυσικά, Περιμέναμε να δούμε το αποτέλεσμα αυτή της δίκης αυτό το τρομερό αποτέλεσμα. Μία δίκη, την περασμένη Παρασκευή, τους ξέφυγε, καταδικάστηκε ο διοικητής του ΕΣΚΕ ότι με δόλο απέκρυψε στοιχεία από τον εισαγγελέα αυτό έγινε με μήνυση άλλου πυροσβέστη. Εδώ αυτό δεν ακούστηκε αποδεχθήκαμε τα στοιχεία που έδωσε».

«Η λέξη ευθύνη θα παραμείνει μια άγνωστη λέξη»

Ο επιζών της τραγωδίας, Γιάννης Οικονομίδης δήλωσε πως μετά από την σημερινή απόφαση «η λέξη ευθύνη θα παραμείνει μια άγνωστη λέξη».

«Το επόμενο Μάτι είναι στη γωνία. Πρέπει κάτι να αλλάξει» πρόσθεσε.

Υφυπουργός Δικαιοσύνης: Βέβαιη η έφεση του Εισαγγελέα

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας τόνισε πως η απόφαση του δικαστηρίου είναι αναντίστοιχη προς το μέγεθος της απώλειας και προς το μέγεθος της τραγωδίας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης του Εισαγγελέα.

«Σε τρία χρονικά σημεία τα θύματα, αλλά και οι συγγενείς των θυμάτων αισθάνθηκαν απογοήτευση. Το πρώτο ήταν όταν η κατηγορία που αποδόθηκε ήταν σε βαθμό πλημμελήματος. Το δεύτερο χρονικό σημείο ήταν ν μακρά διάρκεια της δίκης. Φτάσαμε ήδη στα έξι χρόνια, για να έχουμε απόφαση σε πρώτο βαθμό… Και το τρίτο είναι αυτή καθαυτή η απόφαση, όχι μόνο ως προς το ύψος των ποινών, αλλά και ως προς το εύρος των κατηγορουμένων που θεωρούνται πως ευθύνονται ποινικά για την τραγωδία στο Μάτι» σημείωσε ο υφυπουργός.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει τη δυνατότητα έφεσης από τον Εισαγγελέα Εφετών, και εκτίμησε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Εισαγγελέας θα ασκήσει έφεση.

Βορίδης: Αναντίστοιχη της τραγωδίας η ποινή

«Αναντίστοιχη» χαρακτήρισε την ποινή που επιβλήθηκε στους έξι καταδικασθέντες για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

«Μια τέτοιου τύπου ποινή για μια τέτοιου τύπου τραγωδία, για μία τέτοιου μεγέθους τραγωδία και καταστροφή, είναι αναντίστοιχη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε πως, «μπορεί να μην μπορούμε να προσδιορίσουμε αν φταίει το δικαστήριο ή ο τρόπος που συντάχθηκε η ποινική δικογραφία ή ο τρόπος που έγιναν οι κατηγορίες, η Εισαγγελία που τις απέδωσε, ή αν φταίει το ότι δεν υπήρχε ένα πλέγμα διατάξεων που να προσδιορίζει με ακρίβεια την ευθύνη. Πάντως η γενική αίσθηση είναι ότι κάτι φταίει».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και συνήγορος ορισμένων συγγενών των θυμάτων, Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε την απόφαση «εξόφθαλμη κακοδικία».

Δήλωσε ότι ντρέπεται για την απόφαση του δικαστηρίου, που αντί να διαγνώσει ότι «το έγκλημα στο Μάτι ήταν κακούργημα».

«Ήρθε σήμερα, σε συνέχεια πάμπολλων πράξεων και παρεμβάσεων συγκάλυψης, για να αποφανθεί ότι είναι αθώοι 15 βασικοί κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων, εκλεκτά πρόσωπα του κ. Μητσοτάκη και η πρώην περιφερειάρχης κυρία Δούρου» και να βρει ενόχους κάποιους, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές-χάδια και μάλιστα με αναστολή.

«Αυτή είναι η απόφαση του δικαστηρίου, ότι τελικώς δεν έφταιξε κανείς» σχολίασε και ζήτησε να ερευνηθεί «πως έτυχε η ίδια δικαστής να προεδρεύσει σε τρεις συνδεδεμένες υποθέσεις, του Φαλήρου, της Μάνδρας και του Ματιού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ