ΕΛΛΑΔΑ

Ιατρικός τουρισμός: «Εξωσωματικά» θαύματα από Έλληνες ερευνητές

Ιατρικός τουρισμός: «Εξωσωματικά» θαύματα από Έλληνες ερευνητές
CNN GREECE

Η Βούλα Λητσόγιαννη είναι μια ευτυχισμένη μητέρα δύο αγοριών πέντε ετών. Σκοπός της ζωής της ήταν να αποκτήσει παιδιά μας λέει και η φωνή της σπάει από την συγκίνηση καθώς θυμάται τις δύσκολες στιγμές που πέρασε όταν οι γιατροί στην Αμερική της έλεγαν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μείνει έγκυος.

Ήταν 32 ετών όταν έπαιρνε τις αρνητικές απαντήσεις, σκεφτόταν ότι είναι νέα κι ότι θα τα καταφέρει. Έμαθε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας γιατρός ο οποίος ειδικεύεται στην εξωσωματική και έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Η πρώτη επικοινωνία και «διάγνωση» με τον έλληνα γιατρό Κωνσταντίνο Πάντο έγινε μέσω διαδικτύου. Το 2010 αφού είχε ολοκληρώσει μια σειρά εξετάσεων ήρθε στην Ελλάδα και έκανε την πρώτη εξωσωματική. Η προσπάθεια απέτυχε αλλά δεν το έβαλε κάτω, ένα χρόνο μετά προσπάθησε εκ νέου και τα κατάφερε.

Την συναντήσαμε στη Νέα Υόρκη, στην διημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μαζί με την ομογένεια για τον ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα.

20161029 150614

πηγή: CNN Greece

Δέχτηκε με χαρά να μιλήσει στο CNN Greece και να φωτογραφηθεί δίπλα στο σύζυγο και τα παιδιά της. Μετά από τρία ψυχοφθόρα χρόνια γεμάτα με αποτυχημένες προσπάθειες φοβόταν να πιστέψει ότι κυοφορεί δίδυμα μας λέει:

«Ήταν πολύ επίπονο γιατί αυτό είναι η ζωή μας. Πηγαίνουμε σχολείο, μετά στο πανεπιστήμιο, έχουμε την δουλειά μας και μετά μένει να γίνεις μαμά. Όταν μου έλεγαν όχι, δεν το έβαζα κάτω, έλεγα κάτι θα γίνει. Όταν έμαθα ότι ήμουν έγκυος δεν μπορούσαν να το πιστέψω!»

Η κυρία Βούλα Λητσόγιαννη ήταν ανάμεσα στους ασθενείς που μίλησαν στη διημερίδα. Το βίωμα της είναι ένα ζωντανό παράδειγμα για τις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που μπορούν να προσφέρουν οι έλληνες γιατροί.

Ήδη τα θετικά αποτελέσματα ζευγαριών της ομογένειας στις ΗΠΑ έχουν λειτουργήσει ως διαφήμιση για την χώρα μας, λέει στο CNN Greece o γενικός γραμματέας της ελληνικής εταιρείας αναπαραγωγικής ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος:

«Πάρα πολλά ζευγάρια τουλάχιστον από 34 χώρες του εξωτερικού έρχονται στην Ελλάδα προκειμένου να βοηθηθούν για να αποκτήσουν παιδί. Ζευγάρια ταλαιπωρημένα με πολλές αποτυχημένες προσπάθειες στο ενεργητικό τους.»

Σε κάποιες χώρες τις Ευρώπης απαγορεύονται διάφορες τεχνικές, όπως :

  • η δωρεά ωαρίων
  • η παρένθετη μητέρα
  • και η μεταφορά εμβρύων σε γυναίκες χωρίς σύντροφο

Στην Ελλάδα υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που διευκολύνει το έργο των γιατρών και αυξάνει τις πιθανότητες των ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί. Ταυτόχρονα το κόστος των υπηρεσιών είναι αρκετά πιο χαμηλό σε σχέση με άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, η εξωσωματική στην χώρα μας είναι:

  • 4 με 5 φορές φθηνότερη απ ότι στις ΗΠΑ
  • 3 φορές φθηνότερη απ τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης

Η Ελλάδα όμως έχει αναπτύξει και σπουδαίο ερευνητικό έργο πάνω σε αυτό τον τομέα.

Τα πρώτα αποτελέσματα έρευνας ελλήνων επιστημόνων με επικεφαλής τον διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Πάντο, δίνουν ελπίδα στις γυναίκες που έχουν μπει πρόωρα στην εμμηνόπαυση και θέλουν να τεκνοποιήσουν.

«Αυτή την στιγμή ερευνούμε πως μπορούμε να επαναφέρουμε σε λειτουργία τις ωοθήκες γυναικών που είναι σε εμμηνόπαυση κι αυτό το κάνουμε με την έγχυση μιας ουσίας που ονομάζεται PRP. » μας λέει ο Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος.

Παρότι η έρευνα είναι σε αρχικό στάδιο παρουσιάστηκε σε πανευρωπαϊκό συνέδριο στις αρχές τους έτους και η επιστημονική κοινότητα περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την ολοκλήρωση της.

«Τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά. Είμαστε στη διαδικασία της ολοκλήρωσης της. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ή σε όσες βρίσκονται στην περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο (η μεταβατική περίοδος από την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας μέχρι την οριστική παύση της εμμηνορρυσίας) είναι να δώσουμε την δυνατότητα στην ωοθήκη να ξαναλειτουργήσει για να μπορέσουν οι γυναίκες να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους ωάρια.» δηλώνει ο Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος στην συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece.

Οι γυναίκες οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα ήταν ηλικίας από 40 έως 49 ετών και είχαν αρχίσει να μπαίνουν στην εμμηνόπαυση.

Οι επιστήμονες τους πήραν αίμα, το φυγοκέντρησαν, συνέλεξαν τα αιμοπετάλια και στη συνέχεια έκαναν έγχυση με αυτά στις ωοθήκες. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι μετά από αυτή την μέθοδο οι γυναίκες άρχισαν να παράγουν ξανά ωάρια.

Παράλληλα εξελίσσουν και μια άλλη έρευνα η οποία βοηθά στην δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών στη μήτρα ώστε να αναπτυχθεί το έμβρυο.

Οι μισές από τις γυναίκες στις οποίες έγινε ένεση στο ενδομήτριο με αιμοπετάλια μπόρεσαν να αυξήσουν το πάχος του και να τεκνοποιήσουν.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνα πρόκειται να δημοσιευτούν άμεσα σε επιστημονικό περιοδικό.

Οι επιστήμονες τονίζουν πάντως ότι οι δύο αυτές έρευνες δίνουν ελπίδα στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες όμως χρειάζονται ακόμη πολλά στάδια για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα και ακόμη περισσότερα για να εφαρμοστούν επισήμως στον γυναικείο πληθυσμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ