ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα διαφθοράς στον Στρατό- «Τρώνε» από τις προμήθειες ένδυσης

Κύκλωμα διαφθοράς στον Στρατό- «Τρώνε» από τις προμήθειες ένδυσης
EUROKINISSI/ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ

Κέρδη πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι έχει αποκομίσει μόνο την τελευταία δεκαετία το κύκλωμα νυν και πρώην στρατιωτικών και εταιριών που φέρεται να ελέγχει το παιχνίδι των προμηθειών ειδών ένδυσης και υπόδησης στον Ελληνικό Στρατό.

Όπως αποκαλύπτει η «Εφημερίδα των Συντακτών» δείχνουν πως εμπλέκονται τουλάχιστον 15 πρόσωπα και 10 εταιρείες, κάποιες από τις οποίες στήθηκαν για να εξυπηρετούν το κύκλωμα διαφθοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το κόστος για την ένδυση και την υπόδηση δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 20 με 25 εκατ., με τις δαπάνες, ωστόσο, να ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ, με το παραπάνω κόστος να πηγαίνει στις τσέπες του κυκλώματος.

Για παράδειγμα, τα άρβυλα που χρησιμοποιεί ο Στρατός, που θεωρούνται ξεπερασμένα και κοστίζουν περίπου 50 ευρώ κατά έναν περίεργο τρόπο δεν αντικαθίστανται. Μάλιστα, υπάρχουν προτάσεις να μειωθεί το κόστος για τις Ενοπλες Δυνάμεις κατά ένα εκατομμύριο ευρώ, ωστόσο, αντί να προχωρήσουν, έχουν παγώσει, ενώ 'έγινε προμήθεια υλικού για τα παλαιού τύπου αξίας άνω των πέντε εκατομμυρίων με προοπτική κατασκευής ως το 2020.

Ακόμη, ένα παράδειγμα είναι το πουλόβερ του Στρατού το οποίο αποφασίστηκε να αντικατασταθεί από ζακέτα τύπου fleece. Αν και η απόφαση έχει παρθεί, εγκρίθηκε η κατασκευή χιλιάδων ακόμη πουλόβερ αξίας πάνω από 850.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας το κύκλωμα έχει ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά στην αρμόδια Διεύθυνση Υλικού Πολέμου του ΓΕΣ, στο αρμόδιο τμήμα σύνταξης των τεχνικών προδιαγραφών (ΓΕΣ/ΔΥΠ), στο Χημείο του Στρατού, στη Διεύθυνση Προμηθειών της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ/ΔΠΜ), στη Διεύθυνση Υποστήριξης του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΥΠΟΣΤΗ), στο υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και στη διοίκηση μονάδων στις οποίες ανατίθεται η υλοποίηση των διαγωνισμών.

Ακατάλληλα άρβυλα από τον καιρό του... Βιετνάμ

Ολοι έχουμε ακούσει λίγο-πολύ ιστορίες για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι φαντάροι από τα άρβυλα.

Λίγοι, ωστόσο, γνωρίζουν ότι το άρβυλο που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός, τόσο ως προς τη σύσταση όσο και ως προς τον σχεδιασμό, είναι αντιγραφή του αντίστοιχου αμερικανικού, όχι αυτού που χρησιμοποιεί τώρα ο Στρατός των ΗΠΑ, αλλά αυτού που χρησιμοποιούσε στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Επειτα από εντολή του αρχηγού ΓΕΣ, οι αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν μελέτες και προχώρησαν σε τρεις προτάσεις, αξιολογώντας τα χαρακτηριστικά των αρβυλών, αλλά και το κόστος κατασκευής τους.

Ολες οι μελέτες έδειξαν ότι ο νέος τύπος άρβυλου ήταν πιο κατάλληλος για το προσωπικό και τους οπλίτες, πιο οικονομικός, ενώ παράλληλα επέτρεπε να αναπτυχθούν συνέργειες και να αξιοποιηθούν τα εργοστάσια και το εξειδικευμένο προσωπικό του Στρατού και της Αεροπορίας.

Για τη διατήρηση του τύπου που χρησιμοποιείται σήμερα με αλλαγή μόνο της σόλας, το κόστος των πρώτων υλών υπολογίστηκε σε 50,62 ευρώ/ζευγάρι, για άρβυλα χωρίς εσωτερική φόδρα και με τη σόλα που χρησιμοποιείται σήμερα σε 36,67 ευρώ/ζευγάρι και για άρβυλα με δέρμα τύπου καστόρι και νέα ανατομική σόλα 35,77 ευρώ/ζευγάρι με περαιτέρω προοπτική μείωσης του κόστους.

.

Από την αξιολόγηση προέκυψε ότι από την υιοθέτηση του νέου τύπου άρβυλου (πρόκειται για τον τρίτο τύπο) θα προέκυπτε εξοικονόμηση 1.094.390 εκατ. ετησίως.

Προτάθηκε μάλιστα η αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου του Στρατού, με κόστος έως 49.016 ευρώ/έτος, το οποίο αποσβέννυται λόγω της εξοικονόμησης που αναφέρεται παραπάνω

Επιπλέον, το προσωπικό που συμμετείχε στην αξιολόγηση χαρακτηρίζει τα άρβυλα που χρησιμοποιούνται σήμερα (που κοστίζουν 5,68 εκατ. ευρώ/έτος) «ακατάλληλα για οποιαδήποτε δραστηριότητα και υπεύθυνα για πρόκληση τραυματισμών».

Οι ενέργειες για την παραγωγή νέων αρβυλών μέσω της αναβάθμισης και αξιοποίησης των μηχανών του εργοστασίου του Στρατού «πάγωσαν» κατόπιν εντολής.

Ο λόγος; Θα έπρεπε οι εγχώριοι κατασκευαστές αρβυλών να αλλάξουν τον εξοπλισμό τους και τις απαιτούμενες πρώτες ύλες, κάτι που δεν συνέφερε τους υπάρχοντες προμηθευτές.

Με ανάλογη απόφαση δρομολογήθηκε η προμήθεια δερμάτων και υφασμάτων, συνολικής αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή ειδών ένδυσης και υπόδησης που έχουν αντικατασταθεί! Η προμήθεια για ορισμένα είδη μάλιστα φτάνει έως το 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ