ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές εξετάσεις: Δεν καταργούνται, τι αλλαγές θα ισχύσουν

Πανελλαδικές εξετάσεις: Δεν καταργούνται, τι αλλαγές θα ισχύσουν
EUROKINISSI

Δεν καταργούνται τελικά οι πανελλαδικές εξετάσεις, παρά τις σχετικές εξαγγελίες από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς το σύστημα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ναι μεν αλλάζει, όμως σε αυτό παραμένει και η διαδικασία των εξετάσεων. Μάλιστα οι εξετάσεις διευρύνονται σε όλους τους μαθητές της Γ Λυκείου, ανεξαρτήτως αν επιδιώκουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή όχι.

Το σχέδιο για το νέο Λύκειο, παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Γεράσιμο Κουζέλη, και προβλέπει μεταξύ άλλων «ψαλίδι» στα διδασκόμενα μαθήματα της Β και Γ Λυκείου, διατήρηση των πανελλαδικών εξετάσεων, κατάργηση των ενδοσχολικών εξετάσεων, αλλά και ένα δαιδαλωδες ωρολόγιο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, τη νέα σχολική χρονιά δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή, ενώ θα επιχειρηθεί εξορθολογισμός της ύλης μέσω οδηγιών προς τους εκπαιδευτικούς.

Οι πρώτες αλλαγές θα έρθουν τη σχολική χρονιά 2018-2019 όπου στην Α’ Λυκείου θα εφαρμοστούν τα νέα προγράμματα σπουδών και στη Β’ Λυκείου τα διδακτικά αντικείμενα θα μειωθούν στο μισό.

Στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου θα μειωθεί ο αριθμός των μαθημάτων (σήμερα 18 στη Β΄ και 15 στην Γ΄ Λυκείου), ενώ η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνεται σε δύο συνεχόμενες διδακτικές ώρες (των 45 λεπτών). Επίσης, θα μεταβληθεί ο τρόπος αξιολόγησης (π.χ. περιγραφική αξιολόγηση, εργασίες).

Τα Θρησκευτικά παραμένουν υποχρεωτικό μάθημα σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, κάτι που δεν ισχύει για άλλα διδακτικά αντικείμενα όπως Αρχαία και Μαθηματικά που στην Γ’ Λυκείου είναι μαθήματα επιλογής.

Ο βαθμός της Β΄ Λυκείου δεν θα μετράει στην εισαγωγή στα ΑΕΙ, αλλά θα μετράει της Γ΄ Λυκείου. Επίσης, θα καταργηθούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις, αφού τα 4 μαθήματα θα εξετάζονται πανελλαδικά.

Από το 2020 οι μαθητές για να λάβουν το εθνικό απολυτήριο και να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα: Νεολληνική Γλώσσα-Έκθεση (για όλους), δύο μαθήματα κρίσιμα για τη σχολή και ένα ακόμη μάθημα που ο ίδιος ο υποψήφιος θα επιλέγει και το οποίο θα λειτουργεί ως μπαλαντέρ για διεύρυνση του αριθμού των σχολών στις οποίες θα μπορεί να εισαχθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ