ΕΛΛΑΔΑ

Ithaca: Η πρώτη κινητή μονάδα πλυντηρίου ρούχων για αστέγους στην Ευρώπη

Νικόλαος Ραζής Νικόλαος Ραζής - CNN Greece

Τη συνεισφορά και τους στόχους της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ithaca», της πρώτης κινητής μονάδας πλυντηρίου ρούχων στην Ευρώπη περιγράφουν μέλη, αλλά και ωφελούμενοί της στο CNN Greece, αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει ένα τέτοιο έργο για τους «αόρατους» συνανθρώπους μας. 

Η ιδέα της «Ithaca», όπως αναφέρει η διευθύντρια της οργάνωσης, Δήμητρα Κουντουριώτη, ξεκίνησε από το ταξίδι «τριών φοιτητών, του Θάνου Σπηλιόπουλου, του Φάνη Τσόνα και της Ανδήλης Ραχούτη, οι οποίοι είδαν μια αντίστοιχη δράση στην Αυστραλία. Μία κινητή μονάδα, η οποία προσέφερε υπηρεσίες υγιεινής σε άστεγους».

Δράσει της οργάνωσης IthacaCNN Greece / Νίκος Ραζής

«Η Ithaca ξεκίνησε το 2016 λειτουργώντας την πρώτη κινητή μονάδα πλυντηρίου ρούχων για ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγιεινής στην Ευρώπη» εξηγεί.

Η κινητή μονάδα πλυντηρίου ρούχων «Ithaca»CNN Greece / Νίκος Ραζής

Το όραμά των ανθρώπων που δημιούργησαν και εργάζονται στην οργάνωση αυτή είναι η κοινωνική ενσωμάτωση και η μείωση των κοινωνικών αποκλεισμών, ώστε οι άνθρωποι που ανήκουν στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να ξαναβρούν την δική τους «Ιθάκη».

Το 2017, όπως συμπληρώνει η ίδια δημιούργησαν την πρώτη θέση εργασίας στον οργανισμό, για έναν άνθρωπο που ήταν ωφελούμενος της υπηρεσίας αυτής, για έναν άστεγο.

Η κινητή μονάδα πλυντηρίου ρούχωνCNN Greece / Νίκος Ραζής

«Η σχέση μου με την Ithaca ξεκίνησε περίπου 14 μήνες πριν, τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν, όντας φιλοξενούμενος σαν πρώην άστεγος στο «Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων» του Δήμου Αθηναίων, μου προτάθηκε η συγκεκριμένη δουλειά» ανέφερε ο κ. Δημήτρης Περαντζάκης, εργαζόμενος στην οργάνωση.

ithaca-8.jpg
Ο κ. Δημήτρης Περαντζάκης, εργαζόμενος στην οργάνωση και πρώην ωφελούμενος αυτήςCNN Greece / Nίκος Ραζής

Η ορατή και αόρατη αστεγία

Η αστεγία, όπως, εξηγεί η κ. Κουντουριώτη μπορεί να είναι ορατή, αλλά και αόρατη.

«Η ορατή είναι αυτή που γνωρίζουμε οι περισσότεροι και η πιο ακραία μορφή αστεγίας» σημειώνει, για να προσθέσει πως «η αόρατη, όμως, αστεγία έχει να κάνει με ανθρώπους, οι οποίοι μένουν σε δομές, ξενώνες και υπνωτήρια, ανθρώπους που μένουν σε σπίτια χωρίς νερό ή ρεύμα και ζουν σε επισφαλείς συνθήκες».

Ωφελούμενος των υπηρεσιών της ΜΚΟ «Ithaca»CNN Greece / Νίκος Ραζής

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τη διευθύντρια του οργανισμού, έχουν υποστηρίξει περισσότερους από 10.000 ανθρώπους. Στην κινητή μονάδα έχουν δεχθεί 38.000 επισκέψεις και έχουν προσφέρει 200 τόνους καθαρών ρούχων.

Ωφελούμενος της κινητής μονάδας πλυντηρίου ρούχων «Ithaca»CNN Greece / Νίκος Ραζής

«Έχω ενταχθεί πλήρως» στην κοινωνία

«Τώρα πλέον, έχοντας ενταχθεί στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» του Δήμου Αθηναίων νοικιάζω το δικό μου σπίτι, έχω ενταχθεί πλήρως (κοινωνικά), με τη βοήθεια της Ithaca και με την εργασία την οποία προσφέρω» δηλώνει ο κ. Περαντζάκης από την πλευρά του.

Ωφελούμενοι της κινητής μονάδαςCNN Greece / Νίκος Ραζής

Μιλώντας για το πως η Ithaca άλλαξε τη ζωή του ο κ. Περαντζάκης υπογραμμίζει πως για εκείνον «έγινε σκοπός ζωής η ενασχόληση με τους άστεγουςκαι το πως θα μπορέσω να προσφέρω όσο το δυνατόν περισσότερα για αυτούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ