FOCUS

Μάνδρα: Οι εικόνες βιβλικής καταστροφής «μιλούν» από μόνες τους

Μάνδρα: Οι εικόνες βιβλικής καταστροφής  «μιλούν» από μόνες τους
Λευτέρης Παρτσάλης

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017: η τρίτη μεγαλύτερη καταστροφή από πλημμύρες στην Αττική, μετά του 1961 και του 1977. 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δρόμοι κόπηκαν στη μέση, σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ πολλά αυτοκίνητα κρεμάστηκαν στις μάντρες των κατοικιών. Τα ορμητικά νερά – κυριολεκτικά -  παρέσυραν ό,τι έβρισκαν στο πέρασμά τους… Η καταστροφική θεομηνία έπληξε Μάνδρα, Μαγούλα και Νέα Πέραμο.

 

Η κάμερα του CNN Greece βρέθηκε στη Μάνδρα για να καταγράψει την ανυπολόγιστη καταστροφή. Δεκάδες κάτοικοι έμειναν κυριολεκτικά στο δρόμο, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές στις κατοικίες τους. Οι μαρτυρίες των ανθρώπων δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο… Οι άνθρωποι αυτοί έχασαν τους κόπους μίας ζωής και τώρα καλούνται να ξαναστήσουν από την αρχή το σπιτικό τους. Δείτε τη συγκλονιστική εξομολόγηση της Βασιλικής Πλέστη, που έμεινε στο δρόμο με την οικογένειά της όταν το σπίτι της πλημμύρισε, αλλά και του κύριου Ανδρέα που αισθάνεται «τυχερός που δεν χάθηκε από την θεομηνία κάποιος δικός του άνθρωπος, και η καταστροφή που υπέστη περιορίστηκε στα υλικά αγαθά».

LP1 2554

Λευτέρης Παρτσάλης/CNN Greece

Στο Δημαρχείο της Μάνδρας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός προσφέρει ουσιαστική βοήθεια και υποστήριξη στους πληγέντες κατοίκους. Δεκάδες άρτια εκπαιδευμένοι Σαμαρείτες, Διασώστες & Ναυαγοσώστες, με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα καθήκοντος, δίνουν και πάλι το «παρών. Διεξάγουν 24ωρες περιπολίες σε βάρδιες, προσφέρουν Πρώτες Βοήθειες, συμμετέχουν ενεργά σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, καθώς και σε εργασίες για την απομάκρυνση των συντριμμιών, σε πλήρη συντονισμό και επικοινωνία με τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Πολιτική Προστασία. Την Παράλληλα, πραγματοποιούν διανομές νερού, κουβερτών και τροφίμων στους κατοίκους, απαντλήσεις νερού από οικίες, εργασίες καθαρισμού, παροχές ηλεκτρικής ενέργειας έκτακτης ανάγκης (μέσω γεννητριών), διανομές τροφίμων και νερού στις πυροσβεστικές μονάδες που επιχειρούν στο πεδίο. Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνιος Αυγερινός, μιλά στο CNN Greece για το έργο προσφοράς του Ερυθρού Σταυρού και τις υπηρεσίες που παρέχει στους πληγέντες της Μάνδρας, ενώ ο Εθελοντής, Σαμαρείτης και Διασώστης, Γιάννης Βαλμάς, μας μιλά για τη διαδικασία της καταγραφής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ