ΑΠΟΨΕΙΣ

Αποσταθεροποιητική η επίθεση κατά της Συρίας

Αποσταθεροποιητική η επίθεση κατά της Συρίας
Reuters

Ζητούμενο στον πολυετή συριακό εμφύλιο είναι η άμεση ειρήνευση και αποκατάσταση της γεωπολιτικής ασφάλειας. Η σημερινή επίθεση από τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Γαλλία κατά της συριακής κυβέρνησης αποτελεί πλήγμα στην προσπάθεια ειρήνευσης στην Συρία. 

Είχε στόχο τις αναβαθμισμένες στρατιωτικές υποδομές της χώρας στην πρωτεύουσα, τα σύνορα με το Λίβανο, τα συριακά υψώματα του Γκολάν και την νοτιοανατολική Συρία στα σύνορα με το Ιράκ. Είναι δε συνέχεια της πρόσφατης ισραηλινής επίθεσης κατά της Χομς.

Η στρατιωτική δραστηριότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή δεν σχετίζεται με την πρόσφατη αδιευκρίνιστη υπόθεση χρήσης χημικών κατ’ αμάχων στη Συρία, για την οποία δεν έχει διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα και δεν έχει αποδειχθεί τίποτε για τους δράστες, τους ηθικούς αυτουργούς, τα κίνητρά τους και την ίδια την επίθεση.
Με δεδομένο ότι η αμερικανική επίθεση είχε εξαγγελθεί οι στρατιωτικές συνέπειες αυτής της επίθεσης είναι συγκριτικά περιορισμένες και περιορίζονται κυρίως σε υλικές ζημιές. Επομένως το μήνυμα της επίθεσης προς τον Άσσαντ αυτής είναι κυρίως ψυχολογικό και δευτερευόντος επιχειρησιακό.

Αν και εν πολλοίς άγνωστο, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ερείσματα ήπιας και πολιτιστικής ισχύος στη Συρία με πληθυσμό ελληνόφωνο, χριστιανικό και μουσουλμανικό. Γι αυτό και οι δύο χώρες θα πρέπει να απόσχουν από οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση εμπλοκή τους στην εν λόγω κρίση και να δράσουν εποικοδομητικά προς την αποκατάσταση της ειρήνης και ενότητας της Συρίας και την προστασία αυτών των πληθυσμών, όπως και του συνόλου του συριακού λαού.

Οι προοπτικές ειρήνευσης στην περιοχή δεν είναι ευοίωνες. Με τις ΗΠΑ και την Ρωσία σε γεωπολιτικό ανταγωνισμό, η Αν. Μεσόγειος και η Αραβική Χερσόνησος εισέρχονται σε μία νέα περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας, καθώς το εν λόγω χτύπημα κατά της Συρίας θα φέρει αντίποινα χωρίς να εξαιρείται καμία χώρα της περιοχής από αυτή την επιδείνωση.

Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης είναι Υπεύθυνος Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής - ΕΛΙΑΜΕΠ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ