ΑΠΟΨΕΙΣ

Η σφαγή στην Γάζα και η σιωπή της Ελλάδας

Η σφαγή στην Γάζα και η σιωπή της Ελλάδας
REUTERS/Mohammed Salem

Ανήμερα της Ημέρας της Καταστροφής (Νάκμπα) για τους Παλαιστινίους στις 15 Μαΐου αλλά και τις ημέρες που ακολούθησαν έλαβε χώρα νέα σφαγή αμάχων Παλαιστινίων από τις ένοπλες Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις με μέχρι στιγμής απολογισμό 100 νεκρούς και 8000 τραυματίες. Οι διαδηλώσεις συνέδεσαν την μνήμη της Καταστροφής της Παλαιστίνης το 1948 με την προσπάθεια των σημερινών Παλαιστινίων της Γάζας να σπάσουν τον 12ετή απάνθρωπο κλοιό του Ισραήλ και να ανατρέψουν την συνεχιζόμενη πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση στην Λωρίδα. Στόχος η ανακίνηση της Λύσης των Δύο Κρατών και η δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους.

Με δεδομένο ότι η σφαγή συνέβη στην υπό ισραηλινή απομόνωση Λωρίδα της Γάζας αμέσως τέθηκε θέμα περίθαλψης των 8000 τραυματιών και διακομιδής πολλών εξ’ αυτών εκτός της Γάζας για να αντιμετωπισθούν τα σύνθετα και επείγοντα ιατρικά περιστατικά, αφού οι νοσοκομειακές υποδομές στην Γάζα παρουσιάζουν ελλείψεις κάθε είδους ως αποτέλεσμα των κυρώσεων και της ανηλεούς πολιορκίας της Λωρίδας από το Τελ Αβίβ.

Η διεθνής κοινότητα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, επέδειξε αργά αντανακλαστικά για να καταδικάσει πολιτικά την ισραηλινή σφαγή των Παλαιστινίων και να συνδράμει στην περίθαλψή τους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάμψει δια της διπλωματικής σιωπής της και της πολιτικής της απουσίας από τις εξελίξεις στην περιοχή, παρότι τα περουσιακά και όχι μόνο συμφέροντά του Ελληνορθόξου Πατριαρχείου και των Ελληνορθόδοξων Χριστιανών Παλαιστινίων διακυβεύονται καθημερινά στα Ιεροσόλυμα και την Παλαιστίνη εν γένει.

Σε αυτό το πλαίσιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια της ελληνικής αντιπροσωπείας της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία με επικεφαλής τον Βαγγέλη Πισσία και Μιχάλη Τικτόπουλο και της ΛΑΕ με τους Παναγιώτη Λαφαζάνη, Κώστα Ήσυχο και Διονύση Φλαμιάτο να προβούν σε έκκληση προς το ελληνικά Υπουργεία Εξωτερικών και Υγείας καθώς και τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την μεταφορά και νοσηλεία στην Ελλάδα ενός συμβολικού αριθμού Παλαιστινίων τραυματιών αλλά και την μετάβαση στην Γάζα Ελλήνων ιατρών.

Στην ανωτέρω έκκληση ανθρωπισμού ο αριστερός Έλληνας πρωθυπουργός και η συγκυβέρνηση, σε αντίθεση με την ελληνική κοινή γνώμη, τηρούν σιγή ιχθύος αρνούμενοι να ανταποκριθούν και να σταθούν αρωγοί στο παλαιστινιακό δράμα. Για την Ελλάδα, την κοιτίδα της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την στιγμή που κάθε ώρα που περνά τα οι νεκροί αυξάνονται στα νοσοκομεία της Γάζας, είναι προφανές ότι η εν λόγω σιωπή και αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης στο έγκλημα της σφαγής αμάχων Παλαιστινίων διαδηλωτών, εάν συνεχιστεί, συνιστά όνειδος και συνενοχή.

*Ο δρ. Ευάγγελος Βενέτης είναι Υπεύθυνος Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής – ΕΛΙΑΜΕΠ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ