ΑΠΟΨΕΙΣ

«Γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα»

«Γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα»
INTIME

Όταν ο Παύλος Σιδηρόπουλος τραγουδούσε τους καταπληκτικούς στίχους «έχε το νου σου στο παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί…»  ποτέ δεν φανταζόταν όχι μόνο εκείνος αλλά και όλοι εμείς ότι θα υπάρξουν εικόνες σαν και αυτά τα δύο αδέρφια που έδειραν τον σταθμάρχη του Μετρό και ακολούθησαν όλα αυτά που μέχρι τώρα έχουν ειπωθεί απ΄ όλες τις πλευρές.

Κατ' αρχάς εξ ορισμού η βία είναι καταδικαστέα απ’ όπου και αν προέρχεται να το ξεκαθαρίσουμε. Όμως τα κίνητρα που κάθε φορά διαφέρουν είναι αυτά που συμπαθούν οι αντιπαθούν θύτες ή θύματα . Στην περίπτωση αυτή τα δυο ανήλικα παιδιά αντέδρασαν εσφαλμένα και εν θερμώ δίχως να σκεφτούν δεύτερη φορά ότι δηλαδή ξέρουν να κάνουν σε αυτή την ηλικία.

Σύμφωνα με την μητέρα των δύο αυτών παιδιών , η αντίδρασή τους προήλθε αφού πρώτα δέχθηκαν επίθεση του σταθμάρχη έτσι τουλάχιστον υποστήριξε , αλλά είναι η μητέρα τους και οφείλει να υπερασπιστεί τα παιδιά της.

Από την άλλη, τα δύο αυτά παιδιά που βρέθηκαν εκτός ελέγχου να ξυλοκοπούν τον άνθρωπο αυτόν μετά την πράξη τους έχουν καταδικαστεί στην κοινή γνώμη και η εικόνα θα τους συνοδεύει για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη.

Η Δικαιοσύνη ασφαλώς θα τα βρει όλα τι έγινε και τι δεν έγινε. Θα ρίξει δίκιο εκεί που θα κρίνει αδέκαστα . Ωστόσο όμως τα δύο ανήλικα παιδιά βρέθηκαν εκεί που καμία μάνα δεν θα ήθελε για τα παιδιά της. Αλλά και από την άλλη και ο άνθρωπος που έπεσε στο έδαφος και δεχόταν τη βιαιότητα των ανηλίκων κόντεψε να πεθάνει και έχει και αυτός το δίκιο του.

Όλα ξεκινούν από τα ερείσματα και την αφετηρία που έχει ο καθένας. Τα παιδιά από το σπίτι τους και την οικογένειά τους και ο σταθμάρχης από τα βιώματα τα προσωπικά του διότι και εκείνος αν προκαλούσε σύμφωνα με την μάνα τότε δεν έπραξε καλώς. Για αυτό και όλα ξεκινούν από πολύ νωρίς και από την παιδεία του καθενός.

Ο Σιδηρόπουλος με την ανατριχιαστική ερμηνεία έδωσε εικόνα στους στίχους του Παπαδόπουλου και τη μουσική του Θεοδωράκη και το τραγούδι είναι αφιερωμένο σε όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας και όχι μόνο γιατί όπως λένε και οι στίχοι του τραγουδιού «υπερασπίσου το παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα».

κάποτε θα 'ρθουν να σου πουν
πως σε πιστεύουν σ' αγαπούν
και πως σε θέλουν
έχε το νου σου στο παιδί
κλείσε την πόρτα με κλειδί
ψέματα λένε
κάποτε θα'ρθουν γνωστικοί λογάδες και γραμματικοί
για να σε πείσουν
έχε το νου σου στο παιδί
κλείσε την πόρτα με κλειδί
θα σε πουλήσουν
και όταν θα έρθουν οι καιροί
που θα χει σβήσει το κερί
στην καταιγίδα
υπερασπίσου το παιδί
γιατί αν γλιτώσει το παιδί
υπάρχει ελπίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ