ΑΠΟΨΕΙΣ

Νάκμπα 2022: Από την καταστροφή στην δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

Νάκμπα 2022: Από την καταστροφή στην δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
AP Photo/Adel Hana

Πέρυσι την ίδια περίοδο εξελισσόταν ο εαρινός πόλεμος Παλαιστινίων και Ισραηλινών στην Γάζα. Μονοπωλούσε την επικαιρότητα η ισραηλινή απόπειρα έξωσης τεσσάρων παλαιστινιακών οικογενειών από την συνοικία Σέιχ Ζάρρα των Ανατολικών Ιεροσολύμων κι η απόδοση των ακινήτων τους σε Εβραίους εποίκους. Παράλληλα έλαβε τότε χώρα η άρνηση του Ισραήλ να διεξαχθούν παλαιστινιακές εκλογές στα Κατεχόμενα.

Σήμερα, το 2022, η επέτειος της Νάκμπα ή Ημέρας της Καταστροφής της Παλαιστίνης συμπίπτει με την ένταση για το παλαιστινιακό Σεπτό Ιερό του Ισλάμ (ή Πλατεία των Τζαμιών) και την εκτέλεση της Χριστιανής Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλα από τις κατοχικές δυνάμεις του Τελ Αβίβ.

Ο αγώνας των Παλαιστινίων για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους είναι διαρκής. Οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν μια Νάκμπα σε καθημερινή βάση. Η αδικία σε βάρος των Παλαιστινίων πυροδοτεί την κοινωνική οργή κι αντίδραση δυναμιτίζοντας κάθε προσπάθεια δίκαιης λύσης του Παλαιστινιακού.

Η Νάκμπα δεν είναι μόνο επέτειος θρήνου και περισυλλογής αλλά κι ουσιαστικής ελπίδας κι αισιοδοξίας για τους Παλαιστινίους που επιδιώκουν την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους. Παρά τις αντιξοότητες μέρα με την μέρα γίνεται κοινή η πεποίθηση στην παλαιστινιακή κοινή γνώμη εντός κι εκτός Παλαιστίνης αλλά και την διεθνή κοινότητα ότι οι Παλαιστίνιοι είναι σε θέση να ενισχύσουν τον πολιτικό τους αγώνα για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, έναν αγώνα βασισμένο στην βελτίωση της αμυντικής αποτροπής, αποτροπή η οποία ενισχύεται από τις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στα Υψώματα του Γκολάν και στα Στενά του Άντεν.

Μόνη λύση στο αδιέξοδο του Παλαιστινιακού είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στην δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους επί τη βάσει της Λύσης των Δύο Κρατών.

Το νόημα της Ημέρας της Καταστροφής για τους Παλαιστινίους είναι να μετατρέψουν την Καταστροφή σε Αναγέννηση της Παλαιστίνης. Ο δρόμος προς ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος είναι ακόμη μακρύς, αλλά οι Παλαιστίνιοι γνωρίζουν καλά ότι η μάχη υπέρ βωμών κι εστιών κερδίζεται με το φρόνημα.

Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης είναι ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ