ΑΠΟΨΕΙΣ

To Σχέδιο 952 για τη Χαλκιδική και τον Δήμο Πολυγύρου

To Σχέδιο 952 για τη Χαλκιδική και τον Δήμο Πολυγύρου
Δήμος Πολυγύρου

Εννιακόσια πενήντα δυο τετραγωνικά χιλιόμετρα με απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον.

Με μοναδικό πολιτισμό που ξεκινά απ’ τα προϊστορικά χρόνια και φτάνει μέχρι σήμερα, με ανεπτυγμένο πρωτογενή (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, μεταλλεία λευκόλιθου), δευτερογενή (μεταποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων) και τριτογενή τομέα (τουρισμό και υπηρεσίες), με τη μεγαλύτερη ίσως ποικιλομορφία γεωγραφικών χαρακτηριστικών και κοινωνικοοικονομικών αντιθέσεων στη Χαλκιδική.

Σχέδιο, η επιδίωξη σύνθεσης όλων των δυνατοτήτων του Δήμου στο σύνολο της έκτασής του, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον στο οποίο ζει, δημιουργεί και εργάζεται.

Το Σχέδιο 952, με επικεφαλής τον Γιώργο Εμμανουήλ, διεκδικεί τη νίκη στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στον Δήμο Πολυγύρου, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ των δημοτών/δημοτισσών και της Διοίκησής του.

Μέσα από την έλλειψη σχεδιασμού και οράματος σε συνδυασμό με τον προσωποκεντρικό τρόπο μακροχρόνιας διοίκησης της απερχόμενης δημοτικής αρχής, ο Δήμος έχει περιπέσει σε ένα τέλμα μετριότητας και αδράνειας.

Τα κακοσχεδιασμένα έργα, η κατασπατάληση οικονομικών πόρων, η σημαντική ανεπάρκεια κοινωνικών δομών, η εγκατάλειψη δημόσιων χώρων, η απαξίωση οργάνων, θεσμών και διαδικασιών, είναι όλα εκείνα τα στοιχεία που δημιούργησαν την αδήριτη ανάγκη και συνθήκη μέσα από την οποία γεννήθηκε το Σχέδιο 952.

Το Σχέδιο 952 πιστεύει στην ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη πολυσυλλεκτική αυτοδιοίκηση, έξω από επίπλαστους διαχωρισμούς, κομματικές ταμπέλες, ιδεοληπτικές εμμονές και μακριά από ιδιοτελή συμφέροντα, εστιάζοντας στο γενικότερο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου ―και όχι το ατομικό― ως βασικό κριτήριο λήψης αποφάσεων, υποστηρίζει τις διαφορετικές απόψεις, ιδεολογίες και αντιλήψεις και τη σύνθεση προτάσεων μέσα από ειλικρινή δημοκρατικό διάλογο.

Οραματίζεται κι επιδιώκει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και το δικαίωμα να εισακούονται οι απόψεις τους, χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τη διοίκηση του Δήμου, την έμπρακτη εφαρμογή της ισότητας των πολιτών στην καθημερινότητά τους και τον σχεδιασμό πολιτικών για την ένταξη και συμπερίληψη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Το άλμα στο μέλλον που έχει ανάγκη ο τόπος μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την καινοτομία και τη μετάβαση από το σημερινό πελατειακό μοντέλο διοίκησης σε έναν σύγχρονο, λειτουργικό και «έξυπνο» δήμο, με δομή, οργάνωση και αρχές που υπακούν στη διαφάνεια κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τον τρόπο άσκησης της διοίκησης, στην αξιολόγηση της συνέπειας αναφορικά με την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, στην ενδυνάμωση του ρόλου των κοινοτήτων και στη δίκαιη, ισόρροπη, βιώσιμη ανάπτυξη όλων των δημοτικών ενοτήτων και οικισμών του Δήμου.

Με την ανάπτυξη ενός γενικότερου δυναμικού σχεδιασμού, η ομάδα του Σχεδίου 952 ζητά τη στήριξη και την ψήφο των συνδημοτών και συνδημοτισσών της, έχοντας πλήρη επίγνωση των προβλημάτων και των αναγκών τους, όρεξη για σκληρή ομαδική δουλειά, με συμπερίληψη, κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και αλληλεγγύη, σε ένα πλαίσιο συλλογικών υποχρεώσεων και στο αίσθημα κοινωνικής συνοχής που αυτές υπηρετούν, με ανιδιοτέλεια και με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για τον τόπο, τους ανθρώπους του και το κοινό τους μέλλον.

Το Σχέδιο 952 καταθέτει μια ολοκληρωμένη πρόταση ανασυγκρότησης για το σύνολο του Δήμου Πολυγύρου, ώστε να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες και να αυξήσει την αυτονομία και την αποτελεσματικότητά του, διαθέσιμη μαζί με άλλες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.sxedio952.gr.

* Ο Γιώργος Εμμανουήλ είναι υποψήφιος δήμαρχος Πολυγύρου Χαλκιδικής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ