ΑΠΟΨΕΙΣ

10 εμβληματικά έργα και πρωτοβουλίες για το 2024

10 εμβληματικά έργα και πρωτοβουλίες για το 2024
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας IN TIME / ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ

Πριν από έναν χρόνο στο αντίστοιχο αφιέρωμα του «CNN Greece» για το 2023, ως υπουργός Οικονομικών, είχα αναφερθεί στις προκλήσεις της πατρίδας μας και τη στρατηγική της κυβέρνησης.

Είχαμε θέσει ως στόχους την παραμονή σε αναπτυξιακή τροχιά, την αύξηση των εξαγωγών, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας και την εμβληματική ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Όπως αποδείχθηκε όλα τα παραπάνω δεν ήταν θεωρίες, αλλά υλοποιήθηκαν στην πράξη. Η Ελλάδα αλλάζει, αναβαθμίζεται και επιστρέφει δυναμικά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, με ισχυρή οικονομική μεγέθυνση και σταθερά δημόσια οικονομικά.

Και για το 2024 στόχοι της κυβέρνησης, παραμένουν, η βιώσιμη ανάπτυξη, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, η τόνωση της κοινωνικής συνοχής, και, σε τελική ανάλυση, η ολόπλευρη ισχυροποίηση της πατρίδας μας. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, σημαντικός καθίσταται ο ρόλος του τομέα των υποδομών και των μεταφορών.

Με την υλοποίηση ή/και δρομολόγηση σημαντικών έργων και πρωτοβουλιών, μέσα στο 2024, όπως:

  1. Μετρό Θεσσαλονίκης. Το δεύτερο εξάμηνο του 2024, θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη ίσως το πιο σύγχρονο Μετρό στην Ευρώπη.\
  2. Οδικός άξονας Άκτιο - Αμβρακία. Ένα εμβληματικό έργο για τη Δυτική Ελλάδα θα παραδοθεί, στο σύνολό του, στις αρχές του 2024.
  3. Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε-65. Τα τμήματα Τρίκαλα - Καλαμπάκα και Λαμία - Ξυνιάδα αναμένεται να παραδοθούν, σταδιακά, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.
  4. Αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος. Το σημαντικότερο ποσοστό του έργου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024, καθώς η πρόοδος των εργασιών ήδη ξεπερνά το 25%.
  5. Αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές στις πληγείσες περιοχές, με έργα υψηλότερης ανθεκτικότητας. Ήδη εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, για να υπάρξει, μέσα στο 2024, αποκατάσταση ζημιών σε σχολικές μονάδες, σιδηροδρομικό δίκτυο και υποδομές.
  6. Αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού φορέα. Με ολιστικό σχέδιο αναβάθμισης, που περιλαμβάνει έργα εκσυγχρονισμού του δικτύου και «ομογενοποίηση» ενός «νέου» ΟΣΕ, ώστε να περιοριστούν οι αρρυθμίες από την πολυδιάσπαση των φορέων.
  7. Ανανέωση του στόλου των λεωφορείων. Τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία, 140 στην Αθήνα και 110 στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να κυκλοφορήσουν στους δρόμους των δύο πόλεων, έως το τέλος Απριλίου του 2024. Ταυτόχρονα, προχωρούν δύο ακόμη διαγωνισμοί για προμήθεια νέων λεωφορείων φυσικού αερίου, τα οποία αναμένονται τη διετία 2024 - 2025.
  8. Ηλεκτροκίνηση. Χρηματοδοτούνται τέσσερα σχετικά προγράμματα, τα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», «Πράσινα Ταξί», «Φορτίζω Παντού» και «e - Αστυπάλαια». Παράλληλα, σχεδιάζεται η τρίτη φάση επιδότησης.
  9. Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Ήδη έχουν δημοσιευτεί 29 υπουργικές αποφάσεις για τα ΣΒΑΚ Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνεχίζουμε, δίνοντας τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να υλοποιήσουν έργα και να παρέχουν υπηρεσίες, που διευκολύνουν τη μετακίνηση του πολίτη και βελτιώνουν τις συνθήκες μεταφορών, με βιώσιμο τρόπο.
  10. Εθνικό Μητρώο Γεφυρών. Τίθεται σε λειτουργία, μέσα στο 2024, η πλατφόρμα όπου όλοι οι φορείς διαχείρισης γεφυρών θα καταχωρήσουν την ταυτότητα και τα τεχνικά στοιχεία των υφιστάμενων γεφυρών. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταγραφεί ο ακριβής αριθμός, τα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες συντήρησής τους.

Δέκα πρωτοβουλίες για το 2024, που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται περαιτέρω. Με σκληρή δουλειά, ρεαλιστικό σχέδιο, πολιτική βούληση, επιμονή, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, μπορούμε και θα καταφέρουμε, συλλογικά, πολύ περισσότερα!

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα του CNN Greece για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2024

ΔΗΜΟΦΙΛΗ