ΑΠΟΨΕΙΣ

Χρονιά μεγάλων ευκαιριών και μεγάλων προκλήσεων

Χρονιά μεγάλων ευκαιριών και μεγάλων προκλήσεων
O Διευθυντής του CNN Greece, Δημήτρης Πεφάνης

Το 2024 δείχνει να ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, όμως ο δρόμος προς τη βιώσιμη ανάπτυξη δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που μπορεί κανείς να αποκομίσει, μελετώντας τους «χρησμούς» για την οικονομία από το πλήθος των Υπουργών, οικονομολόγων και θεσμικών φορέων που συμμετείχαν και φέτος στο μεγάλο αφιέρωμα του CNN Greece.

Με δυναμική από την ισχυρή ανάπτυξη του 2023 και έχοντας –επιτέλους- επανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, η ελληνική οικονομία ξεκινά τη νέα χρονιά με ιδιαίτερα θετικές προοπτικές. Οι ξένες επενδύσεις συνεχίζουν αμείωτες, ο τουρισμός ετοιμάζεται να καταγράψει μια εξαιρετικά δυναμική χρονιά, το Χρηματιστήριο επέστρεψε σε πολυετή υψηλά και οι ελληνικές επιχειρήσεις καταγράφουν ρεκόρ κερδοφορίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, το 2024 έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει μια εξαιρετική χρονιά, όντας το επιστέγασμα της σκληρής προσπάθειας που έχει γίνει για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, μετά την υπερδεκαετή κρίση και την πανδημία.

Με τη διαφορά ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε «δοκιμαστικό σωλήνα» αλλά συνυπάρχει σε έναν ιδιαίτερα ταραγμένο κόσμο. Και το 2024 ήδη από τις πρώτες κιόλας ημέρες της χρονιάς έχει «δείξει τα δόντια του» ως προς τις προκλήσεις που ανακύπτουν.

Η εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή ήδη λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην εφοδιαστική αλυσίδα, ανεβάζοντας κατακόρυφα τα μεταφορικά κόστη. Γεγονός που έχει άμεσο αποτέλεσμα στις τιμές των προϊόντων παγκοσμίως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πληθωρισμό. Εξέλιξη που με τη σειρά της επηρεάζει το σχεδιασμό των κεντρικών τραπεζών όσον αφορά την πιθανή μείωση των επιτοκίων κάποια στιγμή εντός του 2024.

Ενώ ταυτόχρονα το 2024 είναι μια εκλογική χρονιά για πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, προεξάρχουσας της Αμερικανικής. Όπου μια πιθανή νίκη του Ντόλαντ Τραμπ είναι δεδομένο ότι θα αλλάξει τα δεδομένα σε γεωπολιτικό αλλά και οικονομικό επίπεδο.

Και βέβαια, κανείς δεν μπορεί να βγάλει από την εξίσωση το απρόοπτο. Οι καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού επιβεβαίωσαν ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ, αλλάζοντας και τους οικονομικούς συσχετισμούς.

Συνεπώς, η ελληνική οικονομία –και εκείνοι που έχουν την ευθύνη για την πορεία της- καλούνται να φέρουν σε πέρας ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο. Από τη μία –αξιοποιώντας όπως πρέπει και τους ευρωπαϊκούς πόρους- να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις προς ένα νέο οικονομικό μοντέλο. Ώστε η Ελλάδα να εξασφαλίσει ανταγωνιστικότητα σε έναν στίβο που γίνεται ολοένα και πιο σκληρός, ειδικά στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Και ταυτόχρονα, να «θωρακίσουν» την οικονομία, στο βαθμό του εφικτού, ενόψει τον προκλήσεων που έρχονται. Ούτως ώστε η προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια να μην χαθεί στη δίνη μιας δυσμενούς εξωγενής συγκυρίας.

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα του CNN Greece για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2024

ΔΗΜΟΦΙΛΗ