ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια Ισχυρή Ευρώπη των Πολλών και όχι μια Ευρώπη των λίγων και Ισχυρών

Μια Ισχυρή Ευρώπη των Πολλών και όχι μια Ευρώπη των λίγων και Ισχυρών
AP Photo/Jean-Francois Badias

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου θα κρίνει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Ευρώπη τα επόμενα 5 χρόνια. Καλούμαστε όχι μόνο να επιλέξουμε το μονοπάτι που θα πάρει, αλλά να το συνδιαμορφώσουμε.

Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές ήμασταν πάντα στην πρωτοπορία των θεσμικών και κοινωνικών αλλαγών της Ένωσης, προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων. Στην κατεύθυνση μιας ισχυρής Ευρώπης και όχι μιας Ευρώπης των Ισχυρών. Αυτό είναι και το διακύβευμα των εκλογών. Γιατί είναι αλήθεια πως οι πολίτες σε όλη την Γηραιά Ήπειρο έχουν γυρίσει την πλάτη στις Βρυξέλλες. Νοιώθουν μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και έχουν ένα έντονο αίσθημα αδικίας-και όχι άδικα. Όμως το τι συμβαίνει στην Ευρώπη μας αφορά όλους. Από την Αλεξανδρούπολη έως το Ηράκλειο και από τα Γιάννενα έως τη Ρόδο.Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες επηρεάζουν τη ζωή μας και το μέλλον μας και δεν πρέπει να αφήσουμε αυτές τις αποφάσεις στα χέρια των συντηρητικών δυνάμεων. Αυτή η κατάσταση δίνει χώρο στις δυνάμεις του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς που στόχο έχουν την αποδυνάμωση της Ευρώπης.

Τι Ευρώπη λοιπόν θέλουμε και για ποια Ευρώπη αγωνιζόμαστε;

Μία κοινωνική Ευρώπη με ισχυρά κοινά εργαλεία αλληλεγγύης, που μειώνουν τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, που ενισχύουν την ανθεκτικότητα των οικονομιών και των κοινωνιών όλων των Ευρωπαϊκών κρατών.

Μία Ευρώπη που ενισχύσει τη δημοκρατία και τη διαφάνεια διασφαλίζοντας τη σωστή λειτουργία του κράτους δικαίου αλλά και τον καθολικό σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς διακρίσεις που δημιουργούν πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.

Μία Ευρώπη η οποία θα μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τους πολίτες από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης που απειλούν τη ζωή τους, την περιουσία τους.

Μια Ευρώπη που θα σέβεται και θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Με αξιοπρεπείς μισθούς. Χωρίς να λεηλατεί τα εισοδήματα τους ο πληθωρισμός.

Η αγοραστική δύναμη του ελληνικού λαού έχει κατρακυλήσει στην 26η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ. Τα ενοίκια αυξήθηκαν ραγδαία, κατά 50% σε τέσσερα χρόνια. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει με αποτέλεσμα ο ελληνικός λαός να καταβάλει τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε όλη την Ένωση, με πρωταθλήτρια τη Βουλγαρία. Χρειάζονται μέτρα ανάσα για τα ελληνικά νοικοκυριά. Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Και του ΕΦΚ στον χαμηλότερο συντελεστή της Ε.Ε.

Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που μπορεί να εκφράσει τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας. Τα κοινωνικά στρώματα που χρειάζονται στήριξη, τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη. Τους αγρότες και όσους θέλουν να επιχειρήσουν μέσα σε ένα υγιές και ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Η 9η Ιουνίου δεν είναι μια απλή μάχη, είναι ένα ακόμα μεγάλο βήμα, ώστε ο τόπος να έχει μια σοβαρή, αξιόπιστη και προοδευτική αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξει φραγμός στην διαφθορά, την ατιμωρησία, την αλαζονεία και την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που αυξάνει τις ανισότητες και υπονομεύει την καθημερινή ζωή των Ελλήνων με την αύξηση του κόστους διαβίωσης.

* Της Όλγας Μαρκογιαννάκη, υποψήφιας ευρωβουλευτή με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ