ΑΠΟΨΕΙΣ

God Bless America!

God Bless America!
REUTERS/Carlo Allegri

Τον χειμώνα που μας πέρασε είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ένα online μάθημα του Πανεπιστημίου Georgetown για τους κερδισμένους και τους χαμένους της Παγκοσμιοποίησης.

Ο καθηγητής Ted Moran επικεντρώθηκε αρκετά στο τι συνέβαινε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Με συγκεκριμένα στοιχεία εξηγούσε πόσο έχει ωφεληθεί η αμερικανική οικονομία από την Παγκοσμιοποίηση, για θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί και τις μεγάλες προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, αν αυτή κατάφερνε να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική ώστε να προσελκύσει ακόμη περισσότερες επενδύσεις. Αυτή είναι η κυρίαρχη άποψη που επικρατεί στην αμερικανική πολιτική, οικονομική και πνευματική ελίτ.

Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών μας έδειξε ότι η βάση της αμερικανικής κοινωνίας είχε λίγο διαφορετική άποψη. Μια κοινωνία που ακόμη δεν έχει συνέλθει από την οικονομική κρίση του 2008 και ομάδες της υφίσταται τα απόνερα της. Η μεσαία τάξη αισθάνθηκε ότι απειλείται από την παγκοσμιοποίηση και είναι η κυριότερη αιτία διάβρωσή της. Δεν είναι τυχαία, συνεπώς, η επικράτηση του Donald Trump στις βιομηχανικές μεσοδυτικές πολιτείες. Εκεί, όπου κυριαρχεί η ανασφάλεια για το εργασιακό μέλλον ή όπου ακόμη υπάρχουν μακροχρόνια άνεργοι, γεγονός πρωτόγνωρο για τον μέσο Αμερικανό. Στη βασική αυτή παράμετρο θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η αμερικανική κοινή γνώμη ένοιωθε κουρασμένη από τους συνεχείς πολέμους, φοβισμένη από τη μαζική μετανάστευση αλλά και το σημαντικότερο: Αισθανόταν ότι η φωνή της δεν ακούγεται. Ότι η φωνή της πνίγεται από την πολιτική ορθότητα του αμερικανικού κατεστημένου που εξέφραζε και από το οποίο στηριζόταν η Hillary Clinton.

Σε όλα αυτά επικέντρωσε την στρατηγική του ο Donald Trump, κέρδισε την εμπιστοσύνη και σήμερα είναι ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων.

Τα exit polls δείχνουν ότι:

  • To 63% των λευκών ανδρών ψήφισαν Trump, όπως επίσης και το 53% των λευκών γυναικών. Η Hillary Clinton προπορεύτηκε στους Αφροαμερικανούς και τους Λατίνους ψηφοφόρους αλλά η συνολική τους υποστήριξη δεν ήταν τελικά σε τέτοιο βαθμό που να την οδηγήσει στην Προεδρία. Αφενός οι Αφρομερικανοί δεν προσήλθαν μαζικά στις κάλπες όπως συνέβη με τον Obama το 2008 και το 2012, αφέτέρου οι Λατίνοι ψήφισαν και Trump (33% στους άνδρες, 26% στις γυναίκες).
  • Επιπλέον, ο νέος Πρόεδρος κατάφερε να κερδίσει την ψήφο της Αμερικανικής υπαίθρου, αντισταθμίζοντας την υπεροχή της Hillary Clinton στις μεγαλουπόλεις (σε μικρότερες πόλεις των αστικών κέντρων υπερείχε ο Trump).

Σήμερα, ο Donald Trump είναι ο απόλυτος και μοναδικός νικητής των εκλογών. Κατάφερε και κέρδισε τους Δημοκρατικούς, την υποψήφιά τους και επιβλήθηκε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του οποίου δεν είχε την υποστήριξη που θα επιθυμούσε ένας υποψήφιος. Να θυμίσουμε ότι ένα μήνα πριν τις εκλογές είχαν ακουστεί φωνές για αντικατάστασή του. Κέρδισε το πολιτικό κατεστημένο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις δημοσκοπήσεις. Αποδείχθηκε ιδανικός campaigner, καθώς σήκωσε το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας στις δικές του και μόνο πλάτες. Αυτό είναι ένα γεγονός αδιαμφησβήτητο, ανεξάρτητα αν συμφωνεί κάποιος με τις πολιτικές του θέσεις και την αισθητική που εκφράζει.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι κατάφερε να ενσωματώσει στις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού κόμματος απογοητευμένους και δυσαρεστημένους ψηφοφόρους που είτε δεν θα συμμετείχαν σε μια τόσο μεγάλη δημοκρατική διαδικασία ή θα έβρισκαν έκφραση άλλου. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην πολιτική τα κενά καλύπτονται όταν δεν τα διαγνώσουν εγκαίρως οι μεγάλοι «παίχτες». Το ίδιο πέτυχε και η Hillary Clinton με την ενσωμάτωση ψηφοφόρων του Sanders, με μια πιο αριστερή στροφή στην πολιτικό της το λόγο, κατά την προεκλογική της εκστρατεία. Διαπιστώνουμε συνεπώς ότι το αμερικανικό πολιτικό σύστημα δεν θα άφηνε πότε να καλύψει κάποιος άλλος κενά. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και το μεγαλείο του. Γι’ αυτό: God Bless America!

*Ο Βασίλης Φεύγας είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ