ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια Αριστερά, τέσσερις Δεξιοί και η λίμπιντο των εκλογών

Μια Αριστερά, τέσσερις Δεξιοί και η λίμπιντο των εκλογών
Stephen Irwin

Η εξουσία είναι το υπέρτατο αφροδισιακό, έχει πει κάποτε ο Henry Kissinger, alive and kicking στα 92 του. Με τόση εξουσία που πέρασε από τα χέρια του, σίγουρα ξέρει κάτι παραπάνω.

Τον θυμήθηκα διαβάζοντας το δελτίο τύπου που έλαβα με πρόσφατη έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία, το τελευταίο διάστημα, οι ψηφοφόροι των νικητών των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών κάνουν σεξ τουλάχιστον 30% λιγότερο σε σχέση με τους ψηφοφόρους των ηττημένων... Ας το δούμε κι αλλιώς: οι νικητές αριστεροί κάνουν λιγότερο σεξ από τους ηττημένους δεξιούς. Κι ακόμα πιο συνοπτικά: οι δεξιοί ερωτοτροπούν (για να το θέσω κομψά) περισσότερο από τους αριστερούς.

Να είναι, άραγε, τόσο απλό; Υπάρχει όντως συσχέτιση ανάμεσα στην ερωτική απόδοση και την ψήφο, κι αν ναι, ποια μπορεί να είναι; (σημείωση: η έρευνα μετράει την ψήφο στις τελευταίες εκλογές, άρα, και με δεδομένο πως 1. ως και 2-3 χρόνια πριν το ποσοστό του Σύριζα ήταν μονοψήφιο, και 2. δεν γίνεται να έχουν μεταστραφεί ιδεολογικά τόσο μαζικά τόσοι άνθρωποι, ο όρος “αριστεροί” και “δεξιοί” είναι μάλλον καταχρηστικός).

Μια πρώτη σκέψη μπορεί να είναι πως η ήττα προκαλεί, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αίσθημα ανακούφισης: τώρα η καυτή πατάτα είναι και επισήμως στα χέρια των άλλων. Άρα, let’s party -τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές. Προφανώς, η νίκη λειτούργησε μάλλον αντίστροφα: Κερδίσαμε! Και τώρα; Ο θείος Henry το έχει θέσει και πάλι εξαιρετικά: Κάθε επιτυχία το μόνο που κάνει είναι να σου αγοράζει το εισιτήριο για ένα ακόμα πιο δύσκολο πρόβλημα.

Μια δεύτερη σκέψη είναι πως στο πλαίσιο του “πρώτη-φορά-αριστερά”, το performance anxiety προκάλεσε μπλόκο. Δεν είναι παράλογο. Πώς να αποδώσει κανείς με κουαρτέτο έξω από την πόρτα, ανεργία σε ιλλιγγιώδη ύψη και όλα τα βλέμματα στραμμένα επάνω του; Εδώ ακόμα και οι επαγγελματίες κολλάνε κάποιες φορές.

Η τρίτη, και κατά τη γνώμη μου, πλέον λογική σκέψη, είναι πως οι δυσάρεστες καταστάσεις -μια ήττα στις εκλογές δεν την λες και ευχάριστη- ευνοούν το σεξ: από κηδείες μέχρι καβγάδες, κι από αρρώστιες μέχρι ποδοσφαιρικές ήττες, όλοι έχουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας επενδύσει σε post - crisis εκτόνωση.

Αλλά οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει. Έχουμε κι άλλες. Εσωκομματικές, ανάμεσα στους νικητές της μάχης της κρεβατοκάμαρας. Εκεί, ποιος να θέλει, άραγε, να είναι ο νικητής και ποιος ο χαμένος; Αναρωτιέμαι...

*Η Χαριτωμένη Βόντα είναι δημοσιογράφος, health & beauty editor, blogger

ΔΗΜΟΦΙΛΗ