ΑΠΟΨΕΙΣ

Όλα του γάμου δύσκολα για την Κεντροαριστερά

Όλα του γάμου δύσκολα για την Κεντροαριστερά
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Φαίνεται πως ο δρόμος για τη διαμόρφωση ενιαίου φορέα που θα πρεσβεύει τις αρχές της Κεντροαριστεράς δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Τουναντίον.

Πέρα από τα αναπάντητα, προς το παρόν, ερωτήματα που προκύπτουν για το τι θα είναι ο νέος φορέας, τι θα πρεσβεύει και ποιους θα εκπροσωπεί, τίθενται ζητήματα όπως το αν ο νέος φορέας θα απορροφήσει τα κόμματα που θα τον απαρτίζουν, αν οι ηγέτες των κομμάτων θα παραιτηθούν πριν τη συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες, αν θα διαλυθούν τα υπάρχοντα κόμματα και άλλα. Ωστόσο, πρόσφατα προέκυψε άλλο ένα και ίσως πιο σημαντικό ζήτημα, αυτό της πολιτικής γραμμής που μοιάζει δύσκολο να εκφραστεί και κατά συνέπεια ταυτίζεται είτε με τη ΝΔ, είτε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Είναι προφανές ότι για να είναι βιώσιμος ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς, θα πρέπει να χαράξει το δικό του δρόμο. Επιθυμία που έχουν εκφράσει σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι αλλά επί της ουσίας δυσκολεύονται να εφαρμόσουν. Ζωντανό παράδειγμα, η διαφοροποίηση ΠΟΤΑΜΙΟΥ και ΔΗΜΑΡ σε σχέση με τη στάση τους απέναντι στις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες και την εσπευσμένη διακήρυξη ότι ΝΔ-ΔΗΣΥ δεν θα υπερψηφίζουν πια νομοθετικές ρυθμίσεις, άσχετα αν συμφωνούν με αυτές, στην περίπτωση που καταγράφεται διαφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Μια κίνηση που εξαρχής φάνηκε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στη νομοθετική δυνατότητα της κυβέρνησης, κυρίως στις «αριστερές» πολιτικές στις οποίες αντιτίθενται οι ΑΝΕΛ και η οποία στη συνέχεια παρουσίασε ρωγμές και αποστασιοποίηση τόσο από πλευράς του ΠΟΤΑΜΙΟΥ όσο και της ΔΗΜΑΡ.

Έτσι, η ηγεσία της ΔΗΣΥ έμεινε μόνη της, σε πλήρη συμπόρευση με την ΝΔ, για ακόμη μια φορά.

Επιπλέον, η εκλογική διαδικασία φαίνεται να είναι «στον αέρα» μετά την ανακοίνωση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας αναφορικά με τη διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης.

Η εταιρεία ενημέρωσε την επιτροπή Αλιβιζάτου ότι δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της για ψηφοφορία εξ αποστάσεως, αλλά μόνο για online διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων. Μάλιστα, ζητά 90.000 ευρώ (συν ΦΠΑ) για την παροχή των υπηρεσιών της ενώ γνωστοποίησε ότι το σύστημα θα είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο του 2018.

Η εμπλοκή οδήγησε τον επικεφαλής της επιτροπής να ζητήσει προσφορές από τις άλλες δύο εταιρείες, με τους υποψήφιους να κρατούν, προς το παρόν, χαμηλούς τόνους αναμένοντας τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, οι υποψήφιοι τηρούν διαφορετική στάση στο θέμα της online ψηφοφορίας, με τους πιο παραδοσιακούς να εκφράζουν επιφυλάξεις για τις εγγυήσεις μιας τέτοιας διαδικασίας και τους πιο νέους ή εκείνους με μεγαλύτερη διαδικτυακή επιρροή και παρουσία να επιδιώκουν μια τέτοιου είδους ψηφοφορία.

Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ, τηρώντας τη στάση του παρατηρητή με στοχευμένες παρεμβάσεις, όταν κρίνει ότι απαιτείται, μοιάζει να υπενθυμίζει διαρκώς τόσο το πολιτικό στίγμα που θα πρέπει να έχει ο νέος φορέας, αλλά και κατά κάποιο τρόπο, το ποιος έχει αυτοδίκαια την «ιδιοκτησία» των λεγόμενων κεντροαριστερών πολιτικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ