EDITORIAL

Το «bitching» κάνει κακό... σε όλους

Το «bitching» κάνει κακό... σε όλους
EUROKINISSI

«Μαθαίνω ότι στέλνετε φίλους και συμβούλους εις το εξωτερικό, προκειμένου να κάνουν το λεγόμενο «bitching», δηλαδή να δυσφημίσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας». Λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού, προς τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το πιο επίσημο βήμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, αυτό του Κοινοβουλίου. 

Πρόκειται για πολύ σοβαρή καταγγελία την οποία ο πρωθυπουργός οφείλει να τεκμηριώσει. Πιθανότατα η αναφορά αφορούσε πρόσφατο δημοσίευμα του Τύπου σχετικά με την παρουσία της κ. Ξαφά σε συνάντηση οικονομικών παραγόντων στο Λονδίνο όπου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, πως η τρίτη αξιολόγηση δεν θα κλείσει και οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν σύντομα νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Η κ. Ξαφά απάντησε με μήνυση στη συγκεκριμένη εφημερίδα ενώ η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι η Μιράντα Ξαφά δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα ούτε αποτελεί άτυπη σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η έστω και μικρή αναφορά του πρωθυπουργού, πάντως, από το βήμα της Βουλής δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να αφήσει τη συγκεκριμένη ιστορία να περάσει έτσι. Αυτό φάνηκε και από την πρώτη της αντίδραση, όταν σε non-paper, προειδοποιούσε ότι το θέμα ίσως να φτάσει μέχρι και τη Δικαιοσύνη.

Το τελευταίο που χρειάζεται η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή είναι μια «εκ των έσω» υπονόμευση. Οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση είναι πιθανόν να λειτουργήσει ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία». Ευτυχώς ή δυστυχώς, έτσι λειτουργεί το τραπεζικό-οικονομικό σύστημα. Το πρόβλημα αρχίζει να δημιουργείται τη στιγμή που το λες.

Η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει. Οι διαπραγματεύσεις πάνε καλύτερα από κάθε άλλη φορά καθώς οι δύο πλευρές θέλουν να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό. Ουσιαστικά, όλοι πλέον κοιτάνε την τέταρτη αξιολόγηση και το τέλος του προγράμματος το 2018. Και κυρίως το πώς θα διαμορφωθεί το πρώτο μεταμνημονιακό πρόγραμμα. Ήδη σε Βρυξέλλες και Αθήνα έχουν κατατεθεί οι πρώτες σκέψεις.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν την άνοιξη να περάσουν ένα πολύ σημαντικό test. Τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη είναι ενθαρρυντικά. Πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες οφείλουν να μην υπονομεύσουν την προσπάθεια. Γιατί, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, όποιος επένδυσε στην αστάθεια μόνο ζημιωμένος βγήκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ