EDITORIAL

«Κανείς δεν παίζει με το κεραμίδι» του λαού

«Κανείς δεν παίζει με το κεραμίδι» του λαού
EUROKINISSI

Αν εξαιρέσεις κάποια στραβοπατήματα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί, να διαχειριστεί σοβαρά  πολιτικά ζητήματα και να αντιμετωπίσει με σχετική επιτυχία της τρικλοποδιές της αντιπολίτευσης.

Ακόμη και στην περίπτωση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, “βγήκε από πάνω”, όπως λέει ο λαός μας και παρά το όσα λέει η ΝΔ ότι θα επαναφέρει το θέμα, το πιθανότερο είναι ότι σε λίγο καιρό δεν θα μιλάει κανείς γι αυτό.

Άλλωστε για την ουσία της υπόθεσης – δηλαδή το να πουλάς όπλα σε ένα καθεστώς που διεξάγει φονικές επιδρομές κατά αμάχων στη Υεμένη – κανείς, πλην ελαχίστων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά το ΚΚΕ, μίλησε. Όλη η ιστορία έγινε για τους μεσάζοντες και τις προμήθειες.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει αποδειχθεί αρκετά ανθεκτική, προς το παρόν με τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν το ΣΥΡΙΖΑ 11 μονάδες πίσω από τη ΝΔ να εκφράζουν κυρίως την απογοήτευση των ψηφοφόρων του για την διάψευση των προσδοκιών τους.

Αλλά αν το σκεφτούμε καλά, δεν ήταν και λίγο αυτό που έγινε. Ο Αλέξης Τσίπρας “γύρισε τούμπμα” την προεκλογική του δέσμευση.

Ωστόσο παραμένει “ζωντανός” και δεν έχει εσωκομματική αμφισβήτηση. Πετυχαίνει τους στόχους του μνημονίου, έδωσε λίγα ψιλά για κοινωνικό μέρισμα, προχωρά με τις αποκρατικοποιήσεις, η επόμενη αξιολόγηση φαίνεται ότι θα κλείσει χωρίς προβλήματα και περιμένει τον επόμενο Αύγουστο για την έξοδο -όπως ελπίζει- από τα μνημόνια.

Μετά θα έχει μπροστά του μερικούς μήνες για να κλείσει όσα περισσότερα από τα ανοιχτά θέματα και να “τα δώσει όλα” -μιλάμε για παροχές φυσικά- για να διεκδικήσει τη δεύτερη τετραετία.

Υπάρχει όμως ένα σοβαρό αγκάθι. Οι πλειστηριασμοί.

Κι αυτό γιατί “δεν παίζει κανένας” με το κεραμίδι του Έλληνα. Άνθρωποι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή σκέφτονται να ψηφίσουν μπορεί να του συγχωρήσουν σχεδόν τα πάντα. Την πολιτική κωλοτούμπα, την υπερφορολόγηση, το “σκίσιμο” του μνημονίου που έγινε ένα ακόμη μνημόνιο, κτλ κτλ. Το να βγάλει όμως τα σπίτια του κόσμου στο σφυρί δεν θα του συγχωρήσει κανένας.

Δεν είναι τυχαίο ότι και η ΝΔ μασάει τα λόγια της για το συγκεκριμένο θέμα και μιλάει γενικά και αόριστα για πολιτική εξαπάτηση και μπλα μπλα μπλα... Να πει τι δηλαδή;

Ότι είναι “κακοί” οι πλειστηριασμοί ή ότι αν έρθει στην κυβέρνηση θα τους σταματήσει;

Γι αυτό και στελέχη της εξέφρασαν δυσφορία για την καθυστέρηση αντίδρασης και την ανυπαρξία αντιπρότασης.

Οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις είναι όχι απλά κόκκινη γραμμή. Είναι κάτι ασύλληπτο για την ελληνική κοινωνία.

Και οι πρώτες προσπάθειες πλειστηριασμών το απέδειξαν με τις αντιδράσεις που ακολούθησαν. Παρά το γεγονός ότι ο νόμος Κατσέλη, Σταθάκη προστατεύει το μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής κατοικίας υπάρχουν πολλά κενά.

Πιστεύει κανείς ότι δεν θα συνεχιστούν οι αντιδράσεις; Και ας υποθέσουμε ότι κουτσά στραβά, διαχειρίζεται το πολιτικό και επικοινωνιακό κόστος η κυβέρνηση τώρα. Όταν θα ξεκινήσουν οι εξώσεις και θα έχουμε δράματα μπροστά στις κάμερες πως θα το διαχειριστεί;

Με τα περισσότερα ΜΜΕ να είναι αντιπολιτευόμενα οποιαδήποτε προσπάθεια και αν κάνει να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας θα πέσει στο κενό.

Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι διορατικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Φίλης, καλεί να ληφθούν άμεσα νομικά μέτρα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, να μην αφήσει η κυβέρνηση ένα τόσο σοβαρό θέμα στο έλεος μιας προφορικής συμφωνίας, αλλά εκφράζει έμμεσα και αντιρρήσεις στην πώληση των κόκκινων δανείων σε ξένα funds. (Κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε ποιοι – με ονόματα- συμμετέχουν σε αυτά τα Funds)

Ο κ. Φίλης δεν τα λέει τυχαία αυτά. Βλέπει τι έρχεται και αυτό που έρχεται θα έχει τεράστιο πολιτικό κόσμος. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια πιθανότητα να ανατρέψει την εις βάρος του διαφορά από τη ΝΔ με τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις που θα ακολουθήσουν, την έχει χάσει κι αυτή.

Είπαμε: Κανείς δεν παίζει με το κεραμίδι του λαού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ