EDITORIAL

Επιτέλους, το ΣτΕ βάζει τέλος στην ιδιότυπη ομηρία της TV

Επιτέλους, το ΣτΕ βάζει τέλος στην ιδιότυπη ομηρία της TV
Eurokinissi

Οι συνεδριάσεις του ΣτΕ σε λίγες μέρες, Δευτέρα και Τετάρτη, φαίνεται θα βάλουν τέλος σε μια ιδιότυπη ομηρία και "θολούρα" που επικρατεί στο τηλεοπτικό τοπίο τους τελευταίους μήνες.  

Εκτός απροόπτου, το ΣτΕ που πολλές φορές στο παρελθόν, από ιδρύσεως του, έχει επιδείξει ανεξαρτησία στη λήψη αποφάσεων και εκδώσει υψηλού επιπέδου νομικές γνωματεύσεις θα λάβει οριστική απόφαση για το τηλεοπτικό πεδίο.

Ανεξάρτητα, από τους πολιτικούς χειρισμούς που υπήρξαν και τις λανθασμένες αποφάσεις η ουσία είναι ότι οι ανώτατοι δικαστές θα λάβουν μια κρίσιμη και καθοριστική απόφαση για την τύχη των τηλεοπτικών σταθμών που επηρεάζει επιχειρήσεις και οικογένειες.

Οι δικαστές θα κρίνουν με βάση τα νομικά κριτήρια και τη νομολογία που υπάρχει .

Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή!

Από ένα πρόθεμα κρίνονται πολλά. Εάν ή όχι θα αποφασίσουν να βάλουν οι δικαστές τη λέξη "αντί" μπροστά από το επίθετο συνταγματικός. Ή εάν θα κριθεί ότι ο αριθμός των αδειών ήταν εσφαλμένος.

Στην πρώτη περίπτωση, θα λειτουργούν όλοι οι σταθμοί όπως στο παρελθόν, στη δεύτερη με τον υπάρχοντα νόμο και μια τροποποίηση μπορεί να πάρουν άδεια και οι υπόλοιποι, εκτός MEGA( μάλλον με νέο διαγωνισμό για το τίμημα και με εμπλοκή του ΕΣΡ).

Ανεξάρτητα, από τις πολιτικές επιπτώσεις και τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει η απόφαση , όποια και εάν είναι θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι, πως :

Το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και χιλιάδων εργαζομένων που εμμέσως απασχολούνται ως εξωτερικοί συνεργάτες παράγοντας ψυχαγωγικό προϊόν ή συμμετέχουν ως τεχνικό προσωπικό σε εξωτερικές παραγωγές κρίνεται από την απόφαση του ΣτΕ.

Η οικονομική επιβίωση τηλεοπτικών επιχειρήσεων που λειτουργούν επί δεκαετίες αλλά δεν έλαβαν άδεια επίσης θα δοκιμασθεί και ενδεχομένως και επιχειρήσεων που συνδέονται με αυτές.

Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι των τηλεοπτικών σταθμών που είναι υπερθεματιστές και αναμένουν τις εξελίξεις για τα μισθολογικά τους ή τις θέσεις εργασίας τους. Η προσφορά φθηνής εργασίας εάν κλείσουν σταθμοί θα επηρεάσει και τους εργαζόμενους σταθμών που θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Από την απόφαση εξαρτώνται και οι αποφάσεις των επιχειρηματιών που έχουν ήδη δεσμεύσει κεφάλαια με τις προκαταβολές ή και εκείνων που πήραν άδεια και πρέπει να παραγγείλουν τεχνολογικό εξοπλισμό αξίας εκατομμυρίων ή και να προετοιμαστούν προσλαμβάνοντας προσωπικό.

Προφανώς, από την απόφαση κρίνονται πολιτικά πρόσωπα και οι αποφάσεις τους στην γραμμή που χάραξαν, είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, αλλά τούτο ίσως να ενδιαφέρει τον περιορισμένο κύκλο όσων τους συμπαθούν ή τους αντιπαθούν.

Η Δικαιοσύνη θα σταθμίσει με γνώμονα το Σύνταγμα την απόφασή της. Το ΣτΕ έχει την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και την αρμοδιότητα για να λάβει την απόφαση.

Και ανεξάρτητα από το που θα γείρει η ζυγαριά θα έχει λυτρωτικό και ιστορικό χαρακτήρα τόσο για οικονομικά και εργασιακά θέματα, όσο και για Συνταγματικά ή και ακόμη μείζονα πολιτικά ζητήματα που τίθενται καθημερινά στη δημόσια σφαίρα. Και γι' αυτό δεν πρέπει να καθυστερήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ