EDITORIAL

Ποιος είναι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ποιος είναι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
REUTERS

"Πράσινος", "κόκκινος", "πετρελαιάς", εκατομμυριούχος ... Είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, του Ρεξ Τίλλερσον( Rex Tillerson).

Ο 64χρονος Τεξανός που πρότεινε ο Τράμπ - εκκρεμεί η τυπική έγκρισή του από την Γερουσία- είναι στην 24η θέση των ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο και επικεφαλής της EXXONMOBIL, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στον κόσμο και 6ης σε έσοδα,παγκοσμίως.

Ο Ρεξ Τίλλερσον, πατέρας 4 παιδιών, εδώ και μία δεκαετία "τρέχει" τον πετρελαϊκό γίγαντα και θεωρείται ότι όπως στην εταιρεία, έτσι και στην πράξη θα εφαρμόσει την οικονομική διπλωματία σε αντίθεση με προκατόχους του που πολιτεύονταν με την φιλοσοφία του "γερακιού" και της αμερικανικής ισχύος. Μπορεί να προσφέρει και ενεργειακή ασφάλεια στις ΗΠΑ λόγω και της βαθιάς γνώσης και επαγγελματικής εμπειρίας του.

Χαρακτηρίζεται ως "πράσινος" λόγω του γεγονότος ότι στις πρακτικές της εταιρείας έχει δώσει έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.

Θεωρείται από ορισμένους "κόκκινος" λόγω των πολύ καλών σχέσεων με την Μόσχα και τον Πούτιν. Μάλιστα, ο ρώσος πρόεδρος του έχει απονείμει την ύψιστη διάκριση που προβλέπεται για ξένους πολίτες.

Η επιλογή του έχει προκαλέσει και κύμα επικρίσεων και συζήτήσεων στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων καθώς ορισμένοι θεωρούν ότι θα έχει ως γνώμονα σε πολλές αποφάσεις του τα συμφέροντα της πετρελαϊκής που διοικεί και η οποία έχει επενδύσεις σε 50 χώρες.

Σε αυτό εντάσσουν το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων στην Ρωσία καθώς ο πετρελαϊκός κολοσσός χάνει λόγω της επιβολής τους ένα δισεκατομμύριο δολλάρια ετησίως ενώ έχει ταυτόχρονα ζωτικής σημασίας επενδύσεις στη χώρα. Όμως, ούτως ή άλλως, ο Τραμπ έχει διακηρύξει από την προεκλογική περίοδο ότι επιδιώκει την βελτίωση των σχέσεων με την Μόσχα και έχει εκφραστεί με θετικά για τον Πούτιν.

Σύμφωνα με το CNN, o νέος επικεφαλής του State Department αποτελεί πρόταση των πρώην υπουργών Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ και Κοντολίζα Ράις και του πρώην υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, οι οποίοι είχαν σχέσεις με την πετρελαϊκή εταιρεία.

Για τον αμερικανικό στρατό τα περιβαλλοντικά θέματα είναι υψηλής προτεραιότητας ζήτημα ασφαλείας και ως εκ τούτου η φιλοσοφία του νέου Υπουργού Εξωτερικών υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος μπορεί να ενταχθεί στις στρατηγικές επιλογές των ΗΠΑ και να οδηγήσει σε αποφάσεις που θα σώσουν την παγκόσμια συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Συμφωνεί επίσης με το φόρο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Όμως, ο Τράμπ και στα δύο αυτά θέματα έχει αντίθετη άποψη.

Ένα ακόμη σημείο που μπορεί να προσφέρει θετικά,εφόσον συνεχίσει αυτή την πολιτική, είναι το γεγονός ότι η εταιρεία του εφαρμόζει πολιτικές υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η έλλειψη πολιτικής εμπειρίας, ίσως να είναι τελικώς το μεγαλύτερο ατού εφόσον ενσωματώσει τις πλούσιες επαγγελματικές γνώσεις του στην εφαρμοσμένη πολιτική και ισορροπήσει όπως ο Σούλτς την εποχή Ρήγκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ