EDITORIAL

Έχε το νου σου στο παιδί

Έχε το νου σου στο παιδί
EUROKINISSI-ΓΙΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι συνομήλικοί του αυτές τις μέρες απολαμβάνουν τις διακοπές των Χριστουγέννων. Πήραν δώρα, έμειναν στη θαλπωρή του σπιτιού με τους γονείς τους και απόλαυσαν λίγες ώρες περισσότερου ύπνου.

Το εξάχρονο παιδί της Πόλας Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη δεν είχε την ίδια τύχη. Οι γονείς του κατηγορούνται για τρομοκρατική δράση. Ο πατέρας του είναι εδώ και καιρό στη φυλακή. Η μητέρα του ζούσε –μαζί του– στην παρανομία. Η Πόλα Ρούπα συνελήφθη την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου. Από δω και πέρα θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Θα δικαστεί και η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει για την τύχη της. Η Πόλα Ρούπα έχει μητέρα και μία αδερφή. Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ των Αρχών να παραδώσουν το παιδί στην οικογένειά του. Η κράτησή του είναι απαράδεκτη, ανήθικη και παράνομη. Η απαγόρευση στους συγγενείς να το δουν έχει ως μόνο στόχο την συναισθηματική πίεση στην κρατούμενη.

Η Εισαγγελία Ανηλίκων έχει αρμοδιότητα για το ζήτημα της επιμέλειας του παιδιού. Ούτε το υπουργείο Δικαιοσύνης ούτε το Δημόσιας Τάξης έχει λόγο για αυτό. Κανένα παιδί ό,τι κι αν έχουν κάνει οι γονείς του δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εγκληματίας.

Ένα εξάχρονο παιδί ΠΡΕΠΕΙ να μεγαλώνει με την οικογένειά του. Κι από τη στιγμή που είναι ανέφικτο να μεγαλώσει με τους γονείς του ΠΡΕΠΕΙ να δοθεί στη γιαγιά και τη θεία του. Ειδικά ένα παιδί σαν κι αυτό, το οποίο γεννήθηκε στη φυλακή και τις περισσότερες μέρες της ζωής του τις έχει περάσει κρυμμένο, χρειάζεται ιδιαίτερης φροντίδας, προσοχής και ασφάλειας. Χρειάζεται την οικογένειά του.

Προφανώς και το παιδί των Ρούπα – Μαζιώτη χρειάζεται υποστήριξη ειδικών. Όμως αυτή πρέπει να δοθεί ενώ αυτό ζει με την οικογένειά του. Η προσφυγή στις υπηρεσίες πρόνοιας του κράτους πρέπει να είναι η έσχατη λύση. Ειδικά ενός κράτους που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ