EDITORIAL

Κερδοσκοπικά μπρος -πίσω στη διαπραγμάτευση

Κερδοσκοπικά μπρος -πίσω στη διαπραγμάτευση

Το μαρτύριο της σταγόνας πλήττει εδώ και μήνες την ελληνική οικονομία, όπως και την κοινωνία, καθώς η δεύτερη αξιολόγηση έχει πισωγυρίσματα,

Αν και όλοι στην κυβέρνηση παραδέχονται και δημοσίως ότι η καθυστέρηση προκαλεί προβλήματα στην οικονομία, εντούτοις το θέμα δεν κλείνει και οι επιπτώσεις διευρύνονται.

Η διεύρυνση των επιπτώσεων σημαίνει με απλά λόγια ότι θα επιβαρυνθούν και πάλι οι πολίτες για να καλυφθεί η διαφορά από τα μειωμένα αποτελέσματα. Το κόστος από την καθυστέρηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, από την αδράνεια, είναι βαρύ.

Ίσως, όπως λένε ορισμένοι, αν υπολογιστεί συνολικά το κόστος από τις καθυστερήσεις την τελευταία επταετία να είχαμε αποφύγει ένα ολόκληρο μνημόνιο. Και τούτο για να αποφύγει η εκάστοτε κυβέρνηση πρόσκαιρα το πολιτικό κόστος, το οποίο όμως το πληρώνει στην πορεία πολλαπλάσιο.

Το πιο πιθανό είναι ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στις 7 Απριλίου και τα μέτρα θα ψηφιστούν πριν από το Πάσχα. Πολλοί εκτιμούν ότι υποκρύπτεται και πολιτική σκοπιμότητα για να καλυφθούν τα μέτρα από το εορταστικό κλίμα.

Ίσως μια δεκαήμερη καθυστέρηση να μην έχει τόσο μεγάλη επίπτωση αλλά σίγουρα βλάπτει το οικονομικό κλίμα και χτυπά την αγορά σε μια περίοδο που περιμένει να κινηθεί.

Το βέβαιο είναι ότι οι πρόσφατες διαρροές αξιωματούχων των Βρυξελλών πως θα κλείσει η συμφωνία επηρεάζουν τις διεθνείς αγορές και διευκολύνουν κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Εν ολίγοις κάποιοι μπορεί να βγάζουν πολλά λεφτά -δισεκατομμύρια- με βάση το κλίμα που δημιουργείται και αυτό οφείλουν να το λάβουν υπόψιν στην Αθήνα και να περιορίσουν τους παίκτες των διαρροών που βρίσκονται κυρίως στις Βρυξέλλες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ