EDITORIAL

Κοινό «μέτωπο» Μακρόν – Τσίπρα απέναντι στο ΔΝΤ

Κοινό «μέτωπο» Μακρόν – Τσίπρα απέναντι στο ΔΝΤ
EUROKINISSI

Με κατηγορηματικό τρόπο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την απόψή του σε σχέση με το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Μακρόν, ξεκάθαρα συνέδεσε την ευρωπαϊκή κυριαρχία με το ρόλο που διαδραμάτισε το Ταμείο στην ελληνική και, κατά συνέπεια, ευρωπαϊκή κρίση, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με την επιτήρηση σε ευρωπαϊκά προγράμματα από το διεθνή οργανισμό και ζήτησε η παρουσία του να είναι καλή τη πίστει και χωρίς νέους όρους.

«Δεν είναι σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα. Δεν είναι ο ρόλος του ΔΝΤ να παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκά θέματα», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε: «πιστεύω ότι η κυριαρχία της Ευρώπης πάσχει».

«Η Ευρώπη πρέπει να επιλύει τα δικά της προβλήματα με τις δικές της δυνάμεις», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος και συμπλήρωσε: «πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις ώστε να βγούμε από αυτή την κρίση».

Στο ίδιο μήκος κύματος, αν και τήρησε πιο διπλωματική στάση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είπε πως «Η Ευρώπη έχει να διαδραματίσει ένα κρίσιμο ρόλο, σταθεροποιητικό για την ειρήνη, την ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα πρέπει λοιπόν να μπορεί να λύνει τα προβλήματα της μόνη της», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα και στο εάν στη νέα αρχιτεκτονική θα έχει θέση.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «τώρα είναι το μομέντουμ να ανοίξουμε αυτό το διάλογο. Η Ευρώπη να διαθέτει τα δικά της χρηματοδοτικά εργαλεία και τους θεσμούς για να λύνει τα προβλήματα της μόνη της. Να καταστεί η ίδια η Ευρώπη αυτοδύναμη να λύνει τα προβλήματα της» σημείωσε.

Αν λάβει κανείς υπόψη, τη δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με το ΔΝΤ, ότι «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αν θέλει να φύγει, ας φύγει», κι ότι «Δεν τους χρειαζόμαστε», σε συνέντευξη στο Βήμα, μπορεί να συμπεράνει ότι οι πιθανότητες συμμετοχής του Ταμείου, χρηματοδοτικά και όχι απλώς με το stand by agreement, όπως άλλωστε επιθυμεί η Γερμανία, είναι περιορισμένες.

Κατά την επικείμενη επίσκεψη της Γενικής Διευθύντριας του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι βέβαιο πως θα ξεκαθαρίσει το τοπίο ενώ, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι γερμανικές εκλογές, στο τέλος του μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ