EXPLAINERS

Από την Πίζα ως το Μπιγκ Μπεν: Γιατί… γέρνουν τα κτίρια;

Από την Πίζα ως το Μπιγκ Μπεν: Γιατί… γέρνουν τα κτίρια;
EPA/ANSA/FRANCO SILVI

Η κλίση του τον έχει καταστήσει ως ένα από τα πιο διάσημα κτίρια παγκοσμίως. Καθημερινά, χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο, επισκέπτονται την Πίζα για να δουν από κοντά τον περιβόητο Πύργο της, που έχει πάρει... κλίση σχεδόν 4 μοιρών.

Ο Πύργος της Πίζας είναι το πιο διάσημο κτίριο που γέρνει, δεν είναι όμως το μοναδικό.

Το εμβληματικό Μπιγκ Μπεν, στο Λονδίνο, έχει επίσης κλίση, που μπορεί να μην είναι ορατή με γυμνό μάτι, ωστόσο αγγίζει τις 0,26 μοίρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

175538621

Πηγή: EPA/ANDY RAIN

Αντίστοιχη κλίση έχουν πολλά κτίρια ανά τον πλανήτη με τον κεκλιμένο πύργο της πόλης Nevyansk στη Ρωσία, τον ινδουιστικό ναό Huma στο ινδικό κρατίδιο Ορίσα, και το καμπαναριό της εκκλησίας στην πόλη Bad Frankenhausen στη Γερμανία να είναι μερικά από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα.

158300771

Πηγή: EPA/DPA/MARTIN SCHUTT

Κλίση όμως έχει παρατηρηθεί ότι έχουν και πιο σύγχρονα κτίρια, όπως για παράδειγμα ο πύργος του Μόντρεαλ, που μάλιστα είναι το ψηλότερο κεκλιμένο κτίριο στον κόσμο.

Τα ερωτήματα για το τι προκαλεί την κλίση στα κτίρια και το κατά πόσο αυτή οφείλεται στο πέρασμα των χρόνων, σε κατασκευαστικό λάθος ή στην... έμπνευση του αρχιτέκτονα, «βασανίζουν» πολλούς και το CNNi επιχείρησε να αναζητήσει απαντήσεις από τον πολιτικό μηχανικό Τζον Μπέρλαντ, ο οποίος είχε αναλάβει και τις διορθωτικές επισκευές που σταθεροποίησαν τον Πύργο της Πίζας, αλλά και το Μπιγκ Μπεν.

Το πρώτο πράγμα που ξεκαθαρίζει ο Μπέρλαντ, καθηγητής στο London Imperial College, τουλάχιστον για τις πιο σύγχρονες κατασκευές που γέρνουν, είναι ότι είναι εξαιρετικά ασφαλείς, ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι αρνούνται να ζήσουν σε έναν λοξό ουρανοξύστη.

Όπως εξηγεί, ο λόγος που κάποια κτίρια γέρνουν, είναι σύνθετος και οφείλεται τόσο στον γεωλογικό παράγοντα, όσο και στην γεωτεχνική. Η φυσιολογία του εδάφους παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς στο σημείο που σχεδιάζεται να ανεγερθεί ένα κτίριο υπάρχουν διαφορές στη σύστασή του, γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη και προσεκτική έρευνα από ειδικούς.

Πέραν του ότι το έδαφος σε άλλα σημεία είναι πιο σκληρό ή πιο μαλακό, συχνά η κλίση μπορεί να προκύψει εξαιτίας του σχεδίου, ή εξαιτίας της κατασκευής των θεμελίων.

«Σε κάθε περίπτωση παίζει ρόλο ο ανθρώπινος παράγοντας, γιατί ακόμη κι αν το πρόβλημα βρίσκεται στη φυσιολογία του εδάφους, οι άνθρωποι είναι αυτοί που πρέπει να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους και να το εντοπίσουν έγκαιρα», λέει ο Μπέρλαντ.

Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να σταθεροποιηθεί ένα κτίριο το οποίο έχει ήδη πάρει κλίση, ο Μπέρλαντ σημειώνει πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς είναι να βρει την αιτία που προκαλεί αυτή την κλίση, διαδικασία που στοιχίσει πολύ τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα.

Η κλασσική λύση είναι η ενίσχυση του εδάφους, ώστε να γίνει ξανά επίπεδο, διαδικασία που χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ειδικό εξοπλισμό. Και πάλι όμως, κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, σημειώνει ο Μπέρλαντ, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Πίζας, όπου το έδαφος είναι τόσο μαλακό, που για να καταφέρουν να σταθεροποιήσουν τον Πύργο επέλεξαν να αφαιρέσουν χώμα για να κάνουν το έδαφος επίπεδο.

Tilted towers: The secrets beneath the world's leaning buildings, By Georgia McCafferty, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ