EXPLAINERS

Μένει ή φεύγει ο Ντάϊσελμπλουμ από το Eurogroup;

Μένει ή φεύγει ο Ντάϊσελμπλουμ από το Eurogroup;
REUTERS/Francois Lenoir

Ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ ενδέχεται να μη μετάσχει στη νέα σύνθεση της ολλανδικής κυβέρνησης και άρα να αναγκαστεί να αποχωρήσει και από τη θέση του προέδρου του Eurogroup.

Αυτή η εξέλιξη προκαλεί ήδη πολλά ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι στο Eurogroup αν και ο ίδιος υπενθύμισε χθες με δηλώσεις του ότι η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2018.

Ο Ντάϊσελμπλουμ είναι επικεφαλής του Eurogroup από τον Ιανουάριο του 2013. Η θητεία του ανανεώθηκε τον Ιούλιο του 2015.

Ο κανονισμός του Eurogroup προβλέπει, σε περίπτωση παραίτησης του προέδρου, ότι οι συνάδελφοί του θα πρέπει να εκλέξουν με απλή πλειοψηφία τον αντικαταστάτη του το ταχύτερο δυνατό. Η προεδρική θητεία διαρκεί δυόμισι χρόνια.

Αν δεν παραιτηθεί ο πρόεδρος, αλλά αδυνατεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, τότε αντικαθίσταται από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας που έχει αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ – εν προκειμένω ο Μαλτέζος Εντουαρντ Σικλούνα.

Ποιον λοιπόν θα μπορούσαν να επιλέξουν ως αντικαταστάτη του οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης;

Μια επιλογή θα ήταν ο διεκδικητής της θέσης από το 2015, ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος. Εχει ακουστεί επίσης το όνομα του Σλοβάκου Πέτερ Καζιμίρ, αλλά δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλοι υποψήφιοι.

Βέβαια, δεν λείπουν και εκείνοι που σχολιάζουν ότι ουσιαστικά το θέμα είναι ποιος θα πάρει το «χρίσμα» από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ