EXPLAINERS

Πόλεμος στο Αφγανιστάν: Ο μακροβιότερος στην ιστορία των ΗΠΑ (infographic)

Πόλεμος στο Αφγανιστάν: Ο μακροβιότερος στην ιστορία των ΗΠΑ (infographic)
REUTERS/Mohammad Ismail

Η επίθεση της Τετάρτης σε πολυσύχναστο σημείο κοντά στη γερμανική πρεσβεία της Καμπούλ «υπενθύμισε», με δραματικό τρόπο στη διεθνή κοινότητα, τον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Αφγανιστάν

Την ώρα που η χώρα βυθίζεται ξανά στο χάος στις αρχές του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, καθώς τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 350 τραυματίστηκαν από την ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα θα ενταθούν, τις επόμενες εβδομάδες, σε Αφγανιστάν, Συρία και Ιράκ, καθώς το Ισλαμικό Κράτος δέχεται σφοδρή επίθεση στα μέχρι πρότινος προπύργιά του.

Η βία καταγράφει επίσης αύξηση στο πολύπαθο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν επιδιώκουν να ανατρέψουν τη στηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση και να επιβάλουν ξανά τον ισλαμικό νόμο μετά την εκδίωξή τους από την εξουσία το 2001.

Το γράφημα του Αθηναϊκού πρακτορείου αποτυπώνει την επίθεση στην Καμπούλ, άλλες πρόσφατες επιθέσεις, καθώς και τις απώλειες του πολέμου που συνεχίζεται από το 2001:

18054256

Ακολουθεί και ένας κατάλογος των πιο φονικών επθέσεων στο Αφγανιστάν από το 2001 όπως καταγράφηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο:

  • 23 Ιουλίου 2016: Δύο καμικάζι επιτίθενται σε ειρηνική διαδήλωση της σιιτικής μειονότητας στην Καμπούλ, προκαλώντας τουλάχιστον 85 θανάτους. Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για τη σφαγή, το πρώτο μεγάλο χτύπημα της οργάνωσης στην καρδιά της πρωτεύουσας.
  • 19 Απριλίου 2016: Η ανατίναξη ενός φορτηγού γεμάτου εκρηκτικά κοντά σε ένα σύμπλεγμα κυβερνητικών κτιρίων της πρωτεύουσας, που ακολουθείται από ανταλλαγή πυρών, προκαλεί 64 θανάτους και σχεδόν 350 τραυματισμούς, μία εβδομάδα μετά την έναρξη της «εαρινής επίθεσης» που ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν.
  • 23 Νοεμβρίου 2014: Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν καμικάζι ο οποίος ανατινάχθηκε εν μέσω των θεατών ενός αγώνα πετοσφαίρισης στην επαρχία Πακτίκα (νοτιοανατολικό Αφγανιστάν), κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, κυριότερου προπυργίου του δικτύου Χακάνι.
  • 6 Δεκεμβρίου 2011: Ένας καμικάζι σκοτώνει 80 ανθρώπους στην Καμπούλ, πυροδοτώντας τα εκρηκτικά του εν μέσω σιιτικής πομπής κατά τη γιορτή της Ασούρα, μιας από τις πιο ιερές γιορτές του σιιτικού ισλάμ. Σχεδόν ταυτόχρονα, ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά ποδήλατο ανατινάζεται κατά τη διέλευση μιας ομάδας σιιτών προσκυνητών στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, τη μεγάλη πόλη του βορρά, προκαλώντας τέσσερις θανάτους.
  • 7 Ιουλίου 2008: Η πρεσβεία της Ινδίας στην Καμπούλ αποτελεί στόχο μιας επίθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο: 60 θάνατοι, μεταξύ των οποίων δύο διπλωμάτες και δύο Ινδοί φρουροί.
  • 17 Φεβρουαρίου 2008: Περίπου 140 άνθρωποι, από τους οποίους περισσότεροι από 50 βοηθητικοί αστυνομικοί, σκοτώθηκαν στην Κανταχάρ, τη μεγάλη πόλη του αφγανικού νότου, σε επίθεση αυτοκτονίας εν μέσω ενός πλήθους που παρακολουθούσε μια σκυλομαχία. Οι Ταλιμπάν διαψεύδουν ανάμιξή τους στην επίθεση αυτή.
  • 6 Νοεμβρίου 2007: 79 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 59 παιδιά και έξι βουλευτές, σκοτώνονται σε επίθεση αυτοκτονίας σε ένα εργοστάσιο ζάχαρης στην επαρχία Μπαγλάν, βόρεια της Καμπούλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ