FOCUS

Ντάλκουρντ: Η «εθνική ομάδα» των απανταχού Κούρδων και η μοναδική ιστορία της

Ντάλκουρντ: Η «εθνική ομάδα» των απανταχού Κούρδων και η μοναδική ιστορία της
Facebook/Dalkurd FF

Η ποδοσφαιρική ομάδα Ντάλκουρντ ιδρύθηκε το 2004 στη Σουηδία από εννέα Κούρδους μετανάστες. Έκτοτε, έχει αναδειχθεί στο «στολίδι» της απανταχού κουρδικής κοινότητας η οποία απέκτησε -αν και άτυπα - την πολυπόθητη «εθνική» της ομάδα. Η Ντάλκουρντ έχει έδρα την περιοχή Νταλάρνα, όμως η καρδιά των οπαδών της χτυπά σε όλο τον κόσμο, όπου βρίσκονται Κούρδοι

Ο σύλλογος έχει τεράστια απήχηση στα social media, μετρώντας περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ακολούθους στο facebook. Αυτό εξηγείται από την εξαιρετικά επιτυχή πορεία που διαγράφει τα τελευταία χρόνια. Μετρά πέντε σερί ανόδους, γεγονός που έχει φέρει την ομάδα πολύ κοντά στην πρώτη εθνική κατηγορία της σκανδιναβικής χώρας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κουρδόιρακινός συγγραφέας Agri Ismail στο CNNi, αυτό που κάνει μοναδική την ομάδα είναι οι ισχυροί δεσμοί με την τοπική κοινωνία αλλά και η μεγάλη υποστήριξη από τον κουρδικό λαό.

«Αντί να υποστηρίζω μία ομάδα της Στοκχόλμης, μπορώ να υποστηρίζω την Ντάλκουρντ γιατί είναι ‘η ομάδα μου’, ακόμη και αν δεν έχω βρεθεί ποτέ στη Νταλάρνα», συμπλήρωσε ο ίδιος, τονίζοντας πως η ομάδα δίνει στους φιλάθλους της έναν νέο τρόπο να «γιορτάζουν» την κουρδική τους καταγωγή.

https://www.instagram.com/p/p

https://www.instagram.com/p/p

Ο κόσμος υποστηρίζει μία ομάδα είτε γιατί εκπροσωπεί την πόλη του, είτε γιατί είναι επιτυχημένη, δήλωσε ο συγγραφέας, επισημαίνοντας πως για τους Κούρδους το ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντικό. «Οι περισσότεροι Κούρδοι είναι είτε με τη Μπαρτσελόνα είτε με τη Ρεάλ Μαδρίτης, τα Clasico είναι τεράστια υπόθεση για τους Κούρδους», λέει χαρακτηριστικά.

Η αναζήτηση της πατρίδας

Η ομάδα ανήκει πλέον σε δύο εκατομμυριούχους (Κούρδους) και παίζει με έμβλημά της τα χρώματα της Κουρδικής σημαίας. Τρεις εκ των παικτών της είναι Κούρδοι, μεταξύ αυτών και ο αρχηγός, Peshraw Azizi, ο πατέρας του οποίου ήταν μαχητής Πεσμεργκά.

Οι Πεσμεργκά είναι η πολιτοφυλακή Ιρακινών και Κούρδων που μάχεται το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος τα τελευταία τρία χρόνια. Αλλά, η ιστορία τους εκτείνεται πίσω στην εποχή του Σαντάμ Χουσεΐν, όταν πολεμούσαν για την απόκτηση της δικής τους πατρίδας.

Υπάρχουν Κουρδικές μειονότητες στο βόρειο Ιράκ, την ανατολική Τουρκία, το δυτικό Ιράν και την βόρεια Συρία. Στο Ιράκ και τη Συρία, οι πληθυσμοί Κούρδων έχουν αποκτήσει σημαντική αυτονομία, αλλά παραμένουν ευάλωτοι σε ανώτερες μορφές εξουσίας.

kudristan

(Ιρακινοί Κούρδοι διαδηλώνουν υπέρ της ανεξαρτησίας/REUTERS/Azad Lashkari)

Υπολογίζεται πως υπάρχουν μεταξύ 25 και 30 εκατομμύρια Κούρδοι διαμοιρασμένοι στις τέσσερις χώρες, αλλά δεν έχουν δική τους πατρίδα. Τον Σεπτέμβριο οι ιρακινοί Κούρδοι προχώρησαν στην διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία τους, πράγμα που δημιούργησε ιδιαίτερες εντάσεις, εντός και εκτός συνόρων.

Σε καθαρά ποδοσφαιρικό επίπεδο η FIFA δεν μπορεί να αναγνωρίσει καμία ομάδα ως «εθνική ομάδα» του Κουρδιστάν, καθώς η χώρα δεν υπάρχει, ενίοτε, όμως, διάφορες ομάδες έχουν παίξει σε διοργανώσεις που δεν σχετίζονται με την Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, όπως τη Συνομοσπονδία Ανεξάρτητου Παγκοσμίου Κυπέλλου.

https://www.instagram.com/p/p

Περήφανοι Κούρδοι

Η Ντάλκουρντ ιδρύθηκε το 2004 στα πλαίσια ενός κοινωνικού πειράματος που είχε ως στόχο να βοηθήσει τα νέα παιδιά της περιοχής.

Το αίσθημα της ευθύνης προς την κοινότητα είναι ακόμη ζωντανό στον σύλλογο. Στην επίσημη ιστοσελίδα τονίζεται πως «η ομάδα γεννήθηκε για λόγους κοινωνικής ευθύνης και με σκοπό να δοθεί βοήθεια στους Κούρδους της Σουηδικής κοινωνίας».

https://www.instagram.com/p/p

Από το 1970 και μετά η Σουηδία έχει αναδειχθεί σε δημοφιλή προορισμό Κούρδων που αναζητούν πολιτικό άσυλο. Διαχρονικά, όμως, παρατηρείται αδυναμία ομαλής ένταξης των πληθυσμών αυτών στην τοπική κοινωνία. Μία μελέτη του 2014, από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, αποκάλυψε πως άνθρωποι που το όνομά τους παραπέμπει σε καταγωγή από χώρα της Μέσης Ανατολής δυσκολεύονται να βρουν δουλειά στη Σουηδία.

«Η ύπαρξη και η επιτυχία της Ντάλκουρντ στο σουηδικό ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντική», τόνισε ο Ismail στο CNNi. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η ομάδα «παρέχει στους νέους Κούρδους όχι μόνο έναν σύλλογο να υποστηρίζουν», αλλά και έναν λόγο έμπνευσης.

https://www.instagram.com/p/p

Μπορείς να έχεις μία επιτυχημένη ζωή στη Σουηδία, ενώ παράλληλα τιμάς την Κουρδική καταγωγή σου, επεσήμανε ο ίδιος.

Η Ντάλκουρντ έχει δημιουργήσει ακαδημίες ποδοσφαίρου τόσο στη Σουηδία όσο και σε περιοχές του ιρακινού Κουρδιστάν. Ο αρχηγός της ομάδας Azizi έχει κάνει πολλά ταξίδια στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων επισκέψεων σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μέτωπα πολέμου κατά του ISIS.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, ο Azizi, μάχιμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των Κούρδων, εξιστόρησε μία προσωπική εμπειρία από τα ταξίδια του, που τον έχει σημαδέψει.

Κάποτε, ένας μαχητής Πεσμεργκά τον αναγνώρισε, όπως είπε, και του ζήτησε να συνεχίσει να τους κάνει ευτυχισμένους παίζοντας ποδόσφαιρο.

«Ο πατέρας μου πολέμησε πολύ καιρό και τώρα συνεχίζω εγώ τον πόλεμο του, αυτή τη φορά μέσω του ποδοσφαίρου όμως», δήλωσε ο ποδοσφαιριστής. «Για μένα είναι μία εξίσου σημαντική φάση για το Κουρδικό ζήτημα».

Dalkurd FF: The football club that's also a 'country' for the Kurdish diaspora, by David Stokes, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ