FOCUS

Ανακαλύπτοντας τον κόσμο του Deree σε μία ημέρα

Ανακαλύπτοντας τον κόσμο του Deree σε μία ημέρα

Ώρα για σπουδές. Πρώτο, δεύτερο (ίσως και τρίτο) πτυχίο ή μεταπτυχιακό, δεν έχει σημασία. Η διά βίου μάθηση άλλωστε είναι το «κλειδί» για να μπορέσεις να αντεπεξέλθεις στις δυσκολίες που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις στον εργασιακό στίβο καθόλη τη διάρκεια της προσπάθειάς σου να καταξιωθείς σε αυτόν. Οι κλίσεις καθορίζουν τις απαιτήσεις, οι κατευθύνσεις τις σωστές επιλογές. Τα «συστατικά» μιας διαδρομής που θα σε οδηγήσουν στην επιτυχία, πρέπει να επιλεχθούν ύστερα από συνεπή έρευνα και προσεκτική επιλογή.

Κάπως έτσι βγήκαμε στην αναζήτηση του πρότυπου εκείνου Πανεπιστημίου που θα ήταν αντάξιο των προσδοκιών μας. Του Πανεπιστημίου εκείνου που θα μπορούσε να καλύψει κάθε πιθανή ανάγκη, παρέχοντας ύψιστη παροχή υπηρεσιών αλλά πρωτίστως σπουδών.

Καθηγητές που θα μοιράζονται τη γνώση, σε ένα περιβάλλον που να εμπνέει τη διάθεση για μάθηση, για σπουδές με διεθνή αναγνώριση. Αυτό ήταν το τρίπτυχο της αναζήτησής μας. Το τρίπτυχο που μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία κάθε υποψήφιο σπουδαστή που κάνει τα πρώτα του βήματα στη μεταλυκειακή εκπαίδευση, κάθε υποψήφιο σπουδαστή που καλείται να γεμίσει τις φαρέτρες του με περισσότερα εφόδια.

Ένα πρωί, λοιπόν, πήρα το backpack μου και έφτασα έξω από το Deree – The American College of Greece. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος είναι ένας οργανισμός με εκπαιδευτική εμπειρία από το 1875, γεγονός που καθιστά απαραίτητο ένα «πέρασμα» από τις εγκαταστάσεις του.

Πέρασα την πόρτα και η αδημονία για να συναντήσω ανθρώπους, που θα με καθοδηγούσαν σε μονοπάτια που δεν είχα μέχρι πρότινος φανταστεί, με κατέκλυσε. Έτοιμη να μυηθώ στον μαγικό κόσμο των ακαδημαϊκών σπουδών μιας Παιδείας ποιοτικής, ασύγκριτης με τη δημόσια, περπάτησα κατά μήκος της εισόδου. Στα αριστερά μου καθισμένοι στο γρασίδι φοιτητές. Άλλοι με βιβλία, άλλοι με ακουστικά στα αυτιά, οι περισσότεροι συνδιαλέγονταν, ανταλλάζοντας πληροφορίες και χαμόγελα.

deree 5 thumb large

Ο Αλέξανδρος στο Πρόγραμμα Παράλληλων Σπουδών με υποτροφία

Με έναν οδηγό σπουδών στα χέρια απόλαυσα τη σκιά ενός πλατάνου. Κι ύστερα γνώρισα τον Αλέξανδρο. Συζητώντας, ανακάλυψα πως σπουδάζει στην ΑΣΟΕΕ και ταυτόχρονα στο Deree με το Πρόγραμμα Παράλληλων Σπουδών, που δίνει στους φοιτητές των δημόσιων ΑΕΙ την ευκαιρία να παρακολουθήσουν προγράμματα πιστοποιημένα από αμερικανικό και βρετανικό οργανισμό, παράλληλα με τις σπουδές τους σε ελληνικά πανεπιστήμια.

Μάλιστα, ο ίδιος μπόρεσε να παρακολουθήσει τα μαθήματα του Προγράμματος, χάρη στην υποτροφία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που διεκδίκησε και κέρδισε. Σε κάθε περίπτωση, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος διευρύνει ακόμη περισσότερο το Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε όλους. Έτσι, για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2017-18, το Deree θα προσφέρει 3,8 εκατομμύρια ευρώ σε σπουδαστές μέσω ακαδημαϊκών υποτροφιών, υποτροφιών οικονομικής στήριξης και μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης. Εξάλλου, για το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, το 85% των σπουδαστών που αιτήθηκαν κάποιου είδους οικονομική στήριξη, την έλαβαν!

Όπως μου είπε ο Αλέξανδρος, με τη φοίτηση στο Πρόγραμμα Παράλληλων Σπουδών, οι φοιτητές ταυτόχρονα αποκτούν πρόσβαση σε διεθνείς επαγγελματικές ευκαιρίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αφού μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα study abroad ή πρακτικής άσκησης σε κορυφαίες εταιρείες. Ο ίδιος έφτασε μέχρι την Αμερική, και συγκεκριμένα το Emory University στην Ατλάντα, για να γυρίσει γεμάτος εμπειρίες. Όταν τον ρώτησα πώς τα κατάφερε, μου είπε περισσότερα για το πρόγραμμα Outbound Study Abroad (OSAP), με το οποίο όλοι οι φοιτητές του Deree έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν στο εξωτερικό για ένα εξάμηνο, στο πλαίσιο των προπτυχιακών σπουδών τους! Όσο για την πρακτική άσκηση σε κορυφαίες εταιρείες… ο ίδιος με το International Internship Program που προσφέρεται στο The American College of Greece, σήμερα εργάζεται για μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες!

deree6

Μια κρυφή ματιά στο εσωτερικό

Ανεβήκαμε στο ψηλότερο σημείο των εγκαταστάσεων για να θαυμάσουμε τη θέα από το αίθριο, περνώντας από το ανοιχτό θέατρο του Κολλεγίου, που φιλοξενεί τις τελετές βράβευσης καθώς και παραστάσεις και από ένα πραγματικών διαστάσεων γήπεδο ποδοσφαίρου. Ύστερα περιπλανήθηκα μόνη μου στους εσωτερικούς χώρους του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Έργα τέχνης στους διαδρόμους αποσπούσαν την προσοχή και το θαυμασμό μου, ενώ χωρίς να το καταλάβω έφτασα στην αίθουσα Τέχνης. Εικαστικές συνθέσεις, πίνακες ζωγραφικής, αγάλματα, τόσες πρωτότυπες δημιουργίες, με τόσο άρτια απόδοση. Άνοιξα την πόρτα στο 7th Level Auditorium, μία κοπέλα έκανε πρόβα στο πιάνο όσο η αίθουσα είχε παραδοθεί στην πανδαισία των μελωδικών της ήχων. Ύστερα άνοιξα την πόρτα του Recording Studio, για να δω τρεις φοιτητές να μελετούν τα κομμάτια της μπάντας τους. Ντραμς, μπάσο και ένα μοναδικό Steinway & Sons πιάνο σε απόλυτη μουσική αρμονία…

Περιπλανήθηκα λίγο ακόμη και βρέθηκα στην πισίνα του Deree για να δω την ομάδα πόλο να προπονείται. Προπόνηση με θεμιτό ανταγωνισμό, πειράγματα, γκολ και προσήλωση στο στόχο.

Ένα πέρασμα από την αίθουσα των υπολογιστών, όπου επικρατούσε απόλυτη ησυχία, σαν άλλη αίθουσα μελέτης, για να καταλήξω στη Βιβλιοθήκη. Διάδρομοι με κάθε λογής βιβλία, πρόσβαση σε τίτλους για κάθε επίπεδο σπουδών και δεκάδες φοιτητές να μελετούν κατά μόνας ή συνεργατικά.

Και ύστερα γνώρισα τη Σοφία…

IMG 9295

Η Σοφία και η κοιτίδα πολυπολιτισμικότητας

Με καταγωγή από το Λίβανο, στο Deree ανακάλυψε μία κοιτίδα πολυπολιτισμικότητας, για να αισθανθεί αμέσως οικεία με τους συμφοιτητές της και για να εργαστεί ευκολότερα με πνεύμα συνεργασίας και δημιουργικότητας. Η συζήτηση μαζί της με συνεπήρε, όσο μου εξηγούσε για τη συνύπαρξη από διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς που μπορεί να συναντήσει ένας φοιτητής στους διαδρόμους.

Η Σοφία αποφάσισε να επιλέξει το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, μετά από ένα DDD. Discover Deree Day, λοιπόν, και έτσι ανακάλυψε πώς το Deree είναι για εκείνη η κορυφαία συνειδητή επιλογή σπουδών. Κατόπιν, αποφάσισε να εργαστεί εντός του Κολλεγίου, ώστε να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις, περισσότερα εφόδια, περισσότερη εμπειρία. Το πρόγραμμα Work Study της έδωσε τη δυνατότητα να αγαπήσει σε βάθος το αντικείμενο των σπουδών που έχει επιλέξει, που δεν είναι άλλο από τη Διαφήμιση και την Επικοινωνία. Με ένα Work Study Award στα χέρια, ως επιβράβευση για τους βαθμούς αλλά και την εργασία που προσφέρει η ίδια στο Deree, η Σοφία και η συζήτηση που είχα μαζί της, ήταν το επισφράγισμα μιας ημέρας που αξιοποιήθηκε στο έπακρο.

Μιας ημέρας που γνώρισα από κοντά όλα όσα ήθελα να ρωτήσω για το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, το campus, τα μαθήματα, τους καθηγητές, τους ίδιους τους φοιτητές. Τις προοπτικές που μπορεί να δώσει σε κάθε υποψήφιο, τις δυνατότητες, τη γνώση, την αναγνώριση.

Μια ημέρα στο Deree, μια… well-spent ημέρα.

deree 1 thumb large copy

Συντελεστές βίντεο

Σκηνοθεσία: Σεραφείμ Ντούσιας

Σενάριο: Σοφία Μαυραντζά

Κάμερα: Nicholas Cornford & Λευτέρης Παρτσάλης

Μοντάζ: Σεραφείμ Ντούσιας

Βοηθός Μοντάζ: Κωνσταντίνος Φελάνης

*Ευχαριστούμε θερμά όλους τους σπουδαστές του Deree