ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πάρνηθα 2017: Ο απολογισμός της μεγάλης πυρκαγιάς

Πάρνηθα 2017: Ο απολογισμός της μεγάλης πυρκαγιάς
Λευτέρης Παρτσάλης

10 χρόνια μετά  την καταστροφή,  ένας από τους  σημαντικότερους Εθνικούς Δρυμούς της χώρας δίνει τη δική του «μάχη» για να… αναγεννηθεί! Μέρα με τη μέρα προσπαθεί να ξαναζωντανέψει από τις στάχτες του. Από τον Ιούνιο του 2007 και έπειτα,  με πείσμα, υπομονή και συλλογική δουλειά δεκάδες άνθρωποι επιμένουν καθημερινά να προστατεύουν το βουνό. Φορέας διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας,WWF Ελλάς, Δασαρχείο Πάρνηθας, Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής και πολλοί εθελοντές είναι στο… πλευρό της Πάρνηθας, προκειμένου να επανέλθει το ελατοδάσος. Το βουνό σιγά σιγά … πρασινίζει…

28 Ιουνίου 2007: Εκείνο το μεσημέρι έλαβε χώρα μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Η φονική πυρκαγιά στην Πάρνηθα ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια, στη βόρεια πλευρά του όρους και επεκτάθηκε γρήγορα στις πλαγιές του βουνού. Οι φλόγες πέρασαν μέσα στον Εθνικό Δρυμό και έφτασαν σε απειλητική απόσταση από τις εγκαταστάσεις του Καζίνο, του πάρκου κεραιών και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ο απολογισμός ήταν καταστρεπτικός, τόσο για τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, όσο και για το μικρόκλιμα της Αθήνας.

Οι απώλειες:

  • 744: στρέμματα γης κάηκαν
  • Δενδρώδης/ θαμνώδης βλάστηση: κάηκε ολοσχερώς
  • 200: στρέμματα καμένης έκτασης εντός της περιοχής Natura 2000
  • 800: στρέμματα ελατοδάσους καταστράφηκε
  • χελώνες, θηλαστικά, πτηνά και ερπετά: πέθαναν
  • 30-35 κόκκινα ελάφια: είτε κάηκαν, είτε πέθαναν από ασφυξία

10 χρόνια τώρα, αρμόδιοι φορείς, εθελοντές και οργανώσεις με σημαντικά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα και αναδασωτικές εργασίες δεν σταματούν να δουλεύουν για την αποκατάσταση του φυσικού οικοσυστήματος της Πάρνηθας.

Ηλίας Τζηρίτης (Συντονιστής Τοπικών Δράσεων WWF Ελλάς), Βασίλης Φίλος(δασοπόνος, εργαζόμενος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας), Γιώργος Μαυρογεώργος(Πρόεδρος των Εθελοντών Δασοπροστασίας Αττικής) και Αθανάσιος Κατσιγιάννης ( γενικός γραμματέας του Δήμου Αχαρνών) θυμίζουν στην κάμερα του CNN Greece όσα δεν πρέπει κανείς μας να ξεχάσει…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ