FOCUS

H Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος μετακομίζει στο νέο «σπίτι» της

H Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος μετακομίζει στο νέο «σπίτι» της
CNN Greece

Με σταθερούς ρυθμούς και εντός του χρονοδιαγράμματος, συνεχίζεται η μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) από τα δύο κτίρια των Αθηνών, (Βαλλιάνειο και Βοτανικός), στις νέες εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Όπως είπε σε σχετική ενημέρωση δημοσιογράφων η κυρία Χρυσάνθη Βασιλειάδου, πολιτικός μηχανικός επικεφαλής της Διατμηματικής Ομάδας Μεταφοράς των συλλογών της Εθνικής Βιβλιοθήκης, “βρισκόμαστε στα δύο τρία της μετεγκατάστασης η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 8 Απριλίου.

Τα συνεργεία μεταφοράς των συλλογών δουλεύουν πυρετωδώς καθημερινά μεταφέροντας τα βιβλία σε ειδικές τροχήλατες βιβλιοθήκες επενδεδυμένες με αδρανές υλικό. Γίνονται καθημερινά μίνιμουμ τέσσερα δρομολόγια με φορτηγά και κάθε εβδομάδα μετακινούνται κατά μέσο όρο 50.000 – 60.000 βιβλία. Η προετοιμασία του έργου μεταφοράς των συλλογών και των υπηρεσιών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΎΒΕ) συμπεριέλαβε συνολικά 50 υποέργα και η προετοιμασία της μετεγκατάστασης ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Η μετεγκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος πραγματοποιείται με τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εμπλέκοντας περισσότερους από 150 υπαλλήλους της ΕΒΕ και 400 εξωτερικούς συνεργάτες, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 5.000.000 ευρώ και την έκτακτη επιχορήγηση του Ελληνικού Κράτους, ύψους 5.200.000 ευρώ.

Πριν ξεκινήσουν τα βιβλία για τον νέο χώρο στο ΚΠΙΣΝ καθαρίζονται, συντηρούνται και τους επικολλάται ειδική ετικέτα ηλεκτρονικής αναγνώρισης. Κάθε τροχήλατη βιβλιοθήκη μόλις γεμίζει, κλείνει, σφραγίζεται υπό την επίβλεψη υπαλλήλου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, τοποθετείται σε φορτηγό με ελεγχόμενες κλιματικές συνθήκες και τέλος μεταφέρεται στο ΚΠΙΣΝ συνοδεία υπαλλήλου της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Ο συνολικός πλούτος της ΕΒΕ είναι περίπου δύο εκατομμύρια τεκμήρια, συμπεριλαμβανομένων και των δεύτερων αντιτύπων. Στο νέο χώρο θα μεταφερθούν 750.000 βιβλία και τεκμήρια. Από την καταγραφή και μελέτη που προηγήθηκε της μετεγκατάστασης ειδική ομάδα επαναξιολόγησε τη σπανιότητα και πολυτιμότητα των τεκμηρίων και έτσι αυξήθηκε σε όγκο η συλλογή των σπάνιων και πολύτιμων βιβλίων, που πλέον αριθμούν περίπου 17.000 τεμάχια.

Η διαδικασία μεταγγατάστασης βρίσκεται εντός του χρονοδιαγράμματος. Πηγή CNN Greece

Όσον αφορά το σύνολο των ειδικών συλλογών, σπανίων και πολυτίμων, χειρογράφων και αρχείων, αυτό θα φυλάσσεται εντός τεσσάρων θησαυροφυλακίων σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας, φωτισμού και ασφάλειας. Τα σπάνια χειρόγραφα ανέρχονται σε περίπου 5.400 κώδικες.

Στο νέο χώρο του ΚΠΙΣΝ υπάρχουν οκτώ αναγνωστήρια συμπεριλαμβανομένων και των δύο αναγνωστηρίων του δανειστικού τμήματος. Το δανειστικό τμήμα είναι μια νέα υπηρεσία της ΕΒΕ και αποτελεί ένα καινοτόμο εγχείρημα καθώς δεν συνηθίζεται οι Εθνικές Βιβλιοθήκες να έχουν δανειστικό τμήμα. Θα παρέχει υπηρεσίες σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, δημοτικού και σε εφήβους με ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και διαδραστικών προγραμμάτων. Περιλαμβάνει για τους παραπάνω σκοπούς πλήρως εξοπλισμένα studios κινηματογράφησης και ηχογράφησης, ραδιοφωνικό σταθμό, αίθουσες προβολών, συναντήσεων, εργαστηρίων, καθώς και γωνιές για παιδιά, οι οποίες προσφέρονται για μαθησιακό παιχνίδι.

Καθημερινά γίνονται το λιγότερο τέσσερα δρομολόγια φορτηγών προς το ΚΠΙΣΝ με τεκμήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Πηγή CNN Greece

Το Δανειστικό Τμήμα, που καλύπτει 5.000 τμ, εκτείνεται στο ισόγειο και εν μέρει στο 2ο όροφο του ΚΠΙΣΝ. Αναπτύσσεται μια συλλογή με έμφαση στις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις τέχνες, την ελληνική και ξένη λογοτεχνία, το παιδικό βιβλίο και το κόμικ. Θα αγορασθούν έντυποι τίτλοι ελληνικών και ξενόγλωσσων περιοδικών. Επίσης, θα υπάρχουν συνδρομές σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες με περιοδικά. Το δανειστικό τμήμα θα έχει μια συλλογή 40.000 βιβλίων η οποία θα ανανεώνεται διαρκώς.

Η πολύτιμη συλλογή

Από το 1829, η Εθνική Βιβλιοθήκη αποθησαυρίζει την πνευματική περιουσία του ελληνισμού, διανύοντας παράλληλη πορεία με την ιστορία του ελληνικού κράτους. Στα 188 συναπτά έτη λειτουργίας της, αναπτύσσει μια μοναδικής αξίας συλλογή, περίπου 2.000.000 τεκμηρίων.

Η συλλογή των 5.400 χειρογράφων που χρονολογείται από τον 9ο έως τον 20ο αιώνα, περιλαμβάνει κώδικες από περγαμηνή και χαρτί, οι οποίοι διασώζουν όλα τα είδη γραφής και τους τύπους διακόσμησης ανά τους αιώνες.

Η μετεγκατάσταση αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες μέρες του Απριλίου. Πηγή CNN Greece

Στα βιβλιοστάσια και τα θησαυροφυλάκια της ΕΒΕ, φιλοξενούνται εκατοντάδες χιλιάδες τυπωμένα βιβλία από τον 15ο αιώνα έως σήμερα. Η σημαντική συλλογή σπάνιου έντυπου υλικού περιλαμβάνει βιβλία, φυλλάδια και μονόφυλλα που ξεχωρίζουν είτε λόγω της παλαιότητας και της σπανιότητάς τους είτε λόγω της ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής τους αξίας. Τέλος, η Εθνική Βιβλιοθήκη διαθέτει χιλιάδες εφημερίδες και περιοδικά, μεγάλης αξίας συλλογές αρχειακού υλικού, στις οποίες συγκαταλέγονται το αρχείο των Αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 και το αρχείο του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου, και ειδικές συλλογές που περιέχουν αφίσες, μουσικές σημειογραφίες, έργα τέχνης και χάρτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ