FOCUS

Γ. Κατρούγκαλος στο CNN Greece: Αναγκαία για τη διατήρηση των ισορροπιών η αγορά των φρεγατών

Γ. Κατρούγκαλος στο CNN Greece: Αναγκαία για τη διατήρηση των ισορροπιών η αγορά των φρεγατών

Η απόφαση για προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία είναι κάτι που εξηγεί την κλιμάκωση της έντασης το τελευταίο διάστημα, εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο CNN Greece. 

«Νομίζω ότι δεν πρέπει να περιμένουμε κάτι ποιοτικά διαφορετικό στο δίμηνο μέχρι τις εκλογές», συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος εκφράζοντας, παράλληλα, την άποψη ότι πιθανώς μετά τις εκλογές να υπάρξει και μια αποκλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η Αθήνα βρίσκεται σε εγρήγορση καθώς με τη συσσώρευση έντασης ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός ατυχήματος.

Η λέξη πόλεμος δεν πρέπει να ακούγεται

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αν η ρητορική της Αθήνας ή κινήσεις όπως αυτή της αγοράς των γαλλικών φρεγατών είναι πιθανό να προκαλούν την Άγκυρα, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η λέξη «πόλεμος δεν πρέπει να ακούγεται» αλλά και ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να κλιμακώνει καθόλου την ένταση. Εντούτοις, σημειώνει, ότι η αγορά των φρεγατών ήταν αναγκαία για τη διατήρηση των ισορροπιών ισχύος αλλά και ότι η ελληνική πλευρά οφείλει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα και να διατηρεί το αξιόμαχο των δυνάμεών της.

Αναφορικά με τη στάση ουδετερότητας που διατηρεί το ΝΑΤΟ στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο και για αυτό το λόγο η ελληνική κυβέρνηση επικεντρώνει τις διπλωματικές της ενέργειες στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Τούρκοι έχουν ξεπεράσει τα όρια του νομικού πολιτισμού στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Ο αν. υπουργός Εξωτερικών σημειώνει, επίσης, ότι οι εκλογές δημιουργούν νέα δεδομένα στην υπόθεση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τονίζει, ωστόσο, ότι «έχουν ήδη ξεπεραστεί τα όρια που αποδέχεται ο νομικός πολιτισμός και για αυτό το λόγο πυκνώνουν οι καταγγελίες κατά της Τουρκίας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Κάλεσε, δε, την Άγκυρα να αναλογιστεί πόσο διπλωματικό κεφάλαιο χάνει για κάθε πρόσθετη μέρα κράτησης των δύο Ελλήνων. Παράλληλα, εξηγεί τι διαφοροποιεί στην υπόθεση η απόφαση του ΣτΕ για τον ένα από τους οκτώ και υπογραμμίζει ότι αυτό που ζητά η Ελλάδα από την Τουρκία είναι να προχωρήσουν οι δικαστικές διαδικασίες για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Οι προϋποθέσεις της Ελλάδας για λύση στο Σκοπιανό

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και τις πρόσφατες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ για μη αποδοχή της ελληνικής θέσης περί «χρήσης έναντι όλων», ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι δεν αποτελεί έκπληξη και σημειώνει ότι για την Αθήνα απαραίτητες προϋποθέσεις λύσης είναι τόσο το “erga omnes” όσο και η συνταγματική κατοχύρωση της συμφωνίας καθώς αυτά θα εξασφαλίσουν τη συνολικότητα και τη μονιμότητα της λύσης. «Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας αλλά δεν έχουμε τη λύση στο τσεπάκι μας. Πλησιάζουμε στον πυρήνα των ζητημάτων και νομίζω ότι επιτρέπεται μια συγκρατημένη αισιοδοξία», κατέληξε.

"Δεν υπάρχει καμία περίπτωση παράτασης του Μνημονίου"

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι τα σενάρια παράτασης του Μνημονίου είναι προϊόν φαντασίας, κάτι που, όπως είπε, αποδείχθηκε και από τις τελευταίες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων. «Τον Αύγουστο θα έχουμε καθαρή λύση. Θα αρχίσουμε να παίρνουμε πίσω ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας που χάθηκε τα τελευταία οκτώ χρόνια». Όσον αφορά τις απόψεις αμφισβήτησης, οι οποίες διατυπώνονται και από το εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι αυτές δεν αμφισβητούν το γεγονός της καθαρής εξόδου αλλά πρόκειται για απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Τέλος, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία περίπτωση παράτασης του Μνημονίου. «Είναι κάτι που αποκλείω. Καμία πλευρά δεν επιθυμεί τη συνέχιση των Μνημονίων», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ