FOCUS

«Κλεισθένης»: Μεταρρύθμιση ή απορρύθμιση;

«Κλεισθένης»: Μεταρρύθμιση ή απορρύθμιση;

Πριν από μερικές ημέρες στη Βουλή δόθηκε μία πρώτη μάχη για τη μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται για την τοπική αυτοδιοίκηση. Το υπουργείο εσωτερικών έχει ήδη έτοιμο και έχει δώσει προς διαβούλευση το νομοσχέδιο με τίτλο “Κλεισθένης 1” που φέρνει σαρωτικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση και στις εκλογές, εισάγοντας την απλή αναλογική.

Όπως ήταν αναμενόμενο, για λόγους ουσίας και δημοκρατίας όπως λέει μια μερίδα δημάρχων και περιφερειαρχών -η πλειοψηφία- ή για καθαρά πολιτικούς λόγους, όπως λέει μια άλλη μερίδα, το νομοσχέδιο έχει διχάσει τους τοπικούς άρχοντες και η κόντρα αναμένεται να κλιμακωθεί στο επόμενο διάστημα με το υπουργείο.
Μια κόντρα που αναμένεται πολύ σκληρή καθώς σχεδόν το 90% δημάρχων και περιφερειαρχών είναι αντίθετο στο πνεύμα του νομοσχεδίου.

Μερικές από τις αλλαγές που εισάγει Κλεισθένης 1 είναι οι εξής:

  1. Η συγκρότηση του Επόπτη Νομιμότητας ως ξεχωριστής υπηρεσίας από την σημερινή Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
  2. Ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις μικρές κοινότητες έως 500 κατοίκους.
  3. Η υπαγωγή στις ανταποδοτικές υπηρεσίες της υπηρεσίας πρασίνου.
  4. Η καθιέρωση των τοπικών δημοψηφισμάτων,
  5. Η υποχρεωτικότητα της επιτροπής διαβούλευσης,
  6. Η δυνατότητα ίδρυσης εταιρειών ειδικού σκοπού στον τομέα της Κοινής Ωφέλειας (για παράδειγμα στην ενέργεια)
  7. Η δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με δημόσιους φορείς, ώστε να αντιμετωπίζεται η ανεπάρκεια κάποιων Δήμων σε τεχνικά θέματα

Ένα από τα θέματα που έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις είναι η επιστροφή της Απλής Αναλογικής στην εκλογική διαδικασία.
Για πρακτική που θα προκαλέσει ακυβερνησία κατηγορούν τον υπουργό οι πολέμιοι του νομοσχεδίου, για μια πρακτική που θα ενθαρρύνει τις συνεργασίες και που λειτούργησε στην Ελλάδα μέχρι το 1967 σε πολύ πιο δύσκολες και με μεγαλύτερη πόλωση εποχές λένε οι υποστηρικτές του. Ο Κλεισθένης 1 θα αποτελέσει την πρώτη φάση της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία θα ολοκληρωθεί με τον Κλεισθένη 2 και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Αλλά μέχρι να φτάσουμε μέχρι εκεί θα πρέπει πρώτα να περάσει ο Κλεισθένης 1 από τη Βουλή. Το πως θα γίνει αυτό, καθώς οι αντιδράσεις είναι πολύ έντονες μένει να το δούμε.

Για τα βασικά χαρακτηριστικά του Κλεισθένη, τα υπέρ και τα κατά -όπως το βλέπει ο καθένας – αλλά και για το τι έπεται στην αντιπαράθεση με το υπουργείο το CNN Greece μίλησε με δύο δημάρχους που εκφράζουν τις δύο αντίθετες πλευρές. Το κ. Γ. Πατούλη δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρο της ΚΕΔΕ και τον κ Δημήτρη Μπίρμπα, δήμαρχο Αιγάλεω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ