FOCUS

Forbes: Αύξηση ρεκόρ των δισεκατομμυριούχων του κόσμου - Πού ζουν οι περισσότεροι

Forbes: Αύξηση ρεκόρ των δισεκατομμυριούχων του κόσμου - Πού ζουν οι περισσότεροι
Pixabay

Η πόλη με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους ανά τον κόσμο είναι πλέον το Πεκίνο, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του Forbes για τους πλούσιους του πλανήτη.

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό περιοδικό, η κινεζική πρωτεύουσα την τελευταία χρονιά πρόσθεσε 33 δισεκατομμυριούχους στη λίστα του και πλέον φιλοξενεί 100.

Προηγείται έτσι με βραχεία κεφαλή της Νέας Υόρκης, όπου ζουν 99 δισεκατομμυριούχοι και η οποία τα τελευταία επτά χρόνια βρισκόταν στην κορυφή της λίστας.

Όπως εξηγεί το BBC, η γρήγορη ανταπόκριση της Κίνας στην πανδημία, η άνθιση των εταιρειών τεχνολογίας και των χρηματιστηρίων συνέβαλαν στην αύξηση των πλουσίων.

Παρότι όμως το Πεκίνο έχει πλέον περισσότερους δισεκατομμυριούχους από το «Μεγάλο Μήλο», ο συνολικός καθαρός πλούτος των Νεοϋορκέζων εύπορων είναι μεγαλύτερος από αυτόν των Κινέζων κατά 80 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πιο πλούσιος κάτοικος του Πεκίνου είναι ο Zhang Yiming, ιδρυτής της κοινωνικής πλατφόρμας TikTok, με την περιουσία του να ανέρχεται στα 35,6 δισεκ. δολάρια.

Αντίθετα, ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Νέας Υόρκης είναι ο πρώην δήμαρχός της Michael Bloomberg με περιουσία 65 δισεκ. δολάρια.

Η Κίνα, όπως και οι ΗΠΑ, είδαν τους τεχνολογικούς τους κολοσσούς να γίνονται ακόμη μεγαλύτεροι κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να αναζητούν περισσότερο online αγορές και μέσα ψυχαγωγίας.

Ως αποτέλεσμα, αυτό γιγάντωσε τον πλούτο και των επιχειρηματιών που βρίσκονταν στο τιμόνι τους.

Ένας δισεκατομμυριούχος ανά 17 ώρες

Ως χώρα, η Κίνα πρόσθεσε φέτος στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes περισσότερους από κάθε άλλη χώρα παγκοσμίως, με 210 νεοεισερχόμενους.

Έτσι, φτάνοντας τους 698 δισεκατομμυριούχους, η Κίνα πλησίασε ακόμη περισσότερο φέτος τις ΗΠΑ, όπου ζουν 724 δισεκατομμυριούχοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος στη λίστα του Forbes προστέθηκαν 493 νέοι δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες, δηλαδή σχεδόν ένας δισεκατομμυριούχος κάθε 17 ώρες.

Στην τρίτη θέση των χωρών με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους βρίσκεται η Ινδία, με 140.

Ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο παραμένει για τέταρτη συνεχή χρονιά ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, έχοντας μάλιστα αυξήσει την περιουσία του κατά 64 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με πέρυσι και πλέον φτάνει τα 177 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ