FOCUS

Ευγενίδης στο CNN Greece: To self test σημαντικό εργαλείο για να κάνουμε ασφαλές Πάσχα

Ευγενίδης στο CNN Greece: To self test σημαντικό εργαλείο για να κάνουμε ασφαλές Πάσχα
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Έκκληση προς τους πολίτες να μην αμελήσουν να προμηθευτούν τα self test ενόψει των οικογενειακών συναντήσεων την Κυριακή του Πάσχα απευθύνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, σε δηλώσεις του στο CNN Greece.

O κ. Ευγενίδης, μιλώντας για τις οικογενειακές συγκεντρώσεις του Πάσχα, επισήμανε πως το self test θα βοηθήσει στην ασφάλεια όσων προτίθενται να συναντηθούν οικογενειακά στο πασχαλινό τραπέζι.

«Υπάρχει ενδιαφέρον στα self test που είναι προς πώληση. Νομίζω ότι είναι μια πάρα πολύ καλή λύση, για να μπορέσουμε όλοι να περάσουμε τις γιορτές με πολύ καλύτερες συνθήκες σε σχέση με πέρυσι. Φέτος έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα όπλα και εφόσον τα έχουμε, είναι σκόπιμο και να τα χρησιμοποιήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης

Για την επάρκεια των self test

Ερωτηθείς για την επάρκεια των self test στα φαρμακεία, ο πρόεδρος του ΦΣΘ απάντησε:

«Επάρκεια στα self test, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχει σε όλα τα φαρμακεία και ειδικότερα σε αυτά της Θεσσαλονίκης. Η επάρκεια παρατηρείται και στο κομμάτι των self test που δίνονται επί πληρωμή αλλά και σε εκείνα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι να λάβουν δωρεάν, με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους».

Ωστόσο επισήμανε ότι «ειδικά στο θέμα της δωρεάν διάθεσης των self test είναι απρόβλεπτες οι συνθήκες και μπορεί από τη μία ημέρα στην άλλη να εξαντληθούν».

«Δεν ξέρω εάν από εκεί και πέρα θα υπάρξει περαιτέρω εφοδιασμός των φαρμακείων, για την επόμενη ημέρα», ανέφερε.

Παράλληλα, τόνισε πως «εκείνο που έχει σημασία είναι ότι τα φαρμακεία λειτουργούν με κανονικό ωράριο μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη».

«Οπότε όσοι δικαιούνται δωρεάν self test, θα πρέπει να το έχουν προμηθευτεί μέχρι και το απόγευμα της ημέρας εκείνης, γιατί τη Μεγάλη Παρασκευή τα φαρμακεία θα είναι κλειστά λόγω των εορτών», πρόσθεσε.

Για τους εμβολιασμούς έναντι της Covid 19

O Διονύσης Ευγενίδης χαρακτήρισε σημαντική την επιτάχυνση των εμβολιασμών και επισημαίνει:

«Η μόνη απάντηση στον κορωνοϊό είναι ο εμβολιασμός. Εμείς οι υγειονομικοί είχαμε εμβολιαστεί από πολύ νωρίς, όταν ακόμα δεν ξέραμε καλά – καλά τι γίνεται με τα συγκεκριμένα εμβόλια και τι παρενέργειες θα μπορούσαν να έχουν».

Για τις ανησυχίες των πολιτών ως προς το εμβόλιο της AstraZeneca

Παράλληλα, είπε πως δικαιολογούνται εν μέρει οι ανησυχίες που διατυπώνονται ως προς το σκεύασμα της AstraZeneca, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι είναι απολύτως αδικαιολόγητη η αποχή από τον εμβολιασμό, από τη στιγμή που οι παρενέργειες που έχουν εντοπιστεί, είναι ελάχιστες.

«Τώρα έχει ανοίξει η ηλικιακή ομάδα των 30-39 με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο κόσμος έρχεται να ρωτήσει για το εμβόλιο και να κλείσει ραντεβού, υπάρχει ενδιαφέρον αλλά ταυτόχρονα και προβληματισμός για το συγκεκριμένο εμβόλιο, ειδικά από το γυναικείο πληθυσμό, ο οποίος δεν είναι αδικαιολόγητος. Υπάρχουν, όμως, οι ειδικοί τους οποίους συμβουλευόμαστε και υπάρχουν και τρόποι, για ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες παρενέργειες ή κινδύνους μπορεί να προκύψουν από ένα τέτοιο εμβόλιο. Γενικός κανόνας είναι ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν σημαντικά έναντι των όποιων παρενεργειών. Οι πιθανότητες για παρενέργειες ως προς το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ελάχιστες σε σύγκριση με την κάλυψη που μπορεί να προσφέρει. Δικαιολογημένες οι επιφυλάξεις αλλά απολύτως αδικαιολόγητη οποιαδήποτε κρίση επί των εμβολίων από τους πολίτες, εάν δεν έχουν συμβουλευτεί κάποιον ειδικό», τόνισε ο κ. Ευγενίδης.

Για το άνοιγμα της εστίασης

«Οποιοδήποτε άνοιγμα και να γίνει και οποιοδήποτε μέτρο κι αν ληφθεί, όσοι κι αν είναι οι εμβολιασμένοι, το σημαντικό είναι τα μέτρα αυτοπροστασίας θα πρέπει να τηρούνται από όλους απαρέγκλιτα», ανέφερε ο ίδιος, ερωτηθείς για το επικείμενο άνοιγμα της εστίασης.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφαλές άνοιγμα αν δεν φροντίζουμε για τις μάσκες, τις αποστάσεις και την προσωπική υγιεινή μας. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να ακολουθήσουμε με ευλάβεια τα όσα συστήνουν οι ειδικοί, είτε είμαστε σε ανοικτό χώρο, σε κάποιο εστιατόριο ή καφέ είτε σε οικιακές συγκεντρώσεις», κατέληξε ο πρόεδρος του ΦΣΘ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ